Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken duaal (werken en leren)

Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven

  • Beschrijving
  • Overzicht

De duale opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) leert u alles over ziektebeelden en welke apparatuur u kunt gebruiken om die zo goed mogelijk te laten zien. U werkt met mensen maar ook met techniek. Als u kiest voor de duale opleiding, kiest u ervoor de theorie tijdens uw werk meteen in de praktijk te brengen.

Na het volgen van de duale opleiding:

  • kunt u werken met beeldvormende en radiotherapeutische apparatuur;
  • weet u welk onderzoek een ziekte het best in beeld brengt en welke apparatuur u daarbij moet gebruiken;
  • kunt u met patiënten en hun begeleiders omgaan.

Ook op maat voor uw organisatie

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.


De MBRT-opleiding kunt u bij de Hanzehogeschool Groningen voltijd volgen, maar u kunt ook kiezen voor de duale variant. De opleidingen duren beide vier jaar en de diploma's zijn gelijkwaardig. Bij de duale variant gaat u meteen aan het werk: u behaalt 40% van het totaal aantal credits via theorie op school en 60% in de praktijk bij uw leerinstelling.

Inhoud en opbouw

U leert alles over de beeldvorming en behandeling bij radiodiagnostiek, radiotherapie, nucleaire geneeskunde en echografie. Hoe werkt het menselijk lichaam? Welke onderzoeken kun je bij welk ziektebeeld uitvoeren en welke apparatuur moet je daarvoor gebruiken? Hoe werken de verschillende apparaten? Wat doen nucleaire stoffen met het lichaam en hoe kun je je daartegen beschermen? Deze vragen komen allemaal tijdens de opleiding aan de orde. De leerstof wordt thematisch en probleemgestuurd aangeboden. Deels zelfstandig, deels onder begeleiding van een tutor, werkt u met medestudenten aan de taken. De verschillende vakken zijn met elkaar verbonden door een overkoepelend thema. De wisselwerking tussen student en docent én studenten onderling staat min of meer centraal in het leerproces.

Tijdens de opleiding werkt u op een afdeling beeldvorming of radiotherapie. U leert de vaardigheden en theorie door onder begeleiding te werken. Daarnaast voert u opdrachten en taken uit. Uw week bestaat uit vier dagen werkend leren en één dag uitwerking van de opdrachten. Hierbij wordt - waar mogelijk - gebruik gemaakt van afstandsonderwijs. Het werkend leren vindt plaats op één MBRT-afdeling. In het tweede deel van de opleiding loopt u enkele weken stage op andere afdelingen.

Instroom mogelijkheden

Er bestaan twee verschillende manieren om toegelaten te worden tot de duale opleiding MBRT. De eerste optie is dat u solliciteert bij een ziekenhuis uit de regio van de opleiding MBRT Groningen. Een lijst met deelnemende ziekenhuizen is beschikbaar via de opleiding. Vervolgens schrijft u zich via studielink in voor de voltijd opleiding en kunt u na het eerste jaar overstappen naar de duale opleidingsvariant. De tweede optie is dat u zich inschrijft via studielink voor de voltijd opleiding en gedurende het eerste studiejaar solliciteert op een duale opleidingsplaats. Na het eerste studiejaar kunt u overstappen naar de duale opleidingsvariant.

De verhouding theorie/praktijk:

1e jaar: volledig op de opleiding met in totaal 4 dagen oriënterende stage.
2e jaar: 10 weken theorie en 32 weken werkend leren
3e jaar: 8 weken theorie en 34 weken werkend leren
4e jaar: 6 weken theorie en 36 weken werkend leren

Na uw afstuderen

De MBB-er (Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) is breed inzetbaar. U kunt werken in de radiodiagnostiek, echografie, radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Bij radiotherapie staat de behandeling van tumoren centraal. In de andere werkvelden houdt u zich bezig met het vervaardigen van medische beelden zodat de diagnose mogelijk wordt. Denk aan röntgenfoto's, echo's, CT en MRI's. U kunt binnen een ziekenhuis op verschillende afdelingen worden ingezet. U kunt ook in screeningscentra en in het bedrijfsleven werken, bijvoorbeeld als ontwikkelaar van medische apparatuur.

Niveau HBO
Vorm Duaal
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Les locatie type Op het instituut, Bij het bedrijf
Titulatuur Geen titel
Website http://professionals.hanze.nl/alle-opleidingen/zorg-en-welzijn/cure-paramedisch/medisch-beeldvormende-en-radiotherapeutische-technieken-duaal-werken-en-leren/
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand september
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Diploma