Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Master Kunsteducatie

Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven

 • Beschrijving
 • Overzicht

De Master Kunsteducatie wordt aangeboden door De Hanzehogeschool Groningen en de NHL Hogeschool Leeuwarden. Omdat de Master Kunsteducatie wordt vormgegeven vanuit Academie Minerva (School of Fine Arts) en het Prins Claus Conservatorium, is de opleiding ingebed in de kunstopleidingen. Hier kunt u ook uitgebreide informatie en/of uitgebreide brochures aanvragen.

Ontwikkelingen in het kunsteducatieve werkveld zijn complex, uitdagend en soms tegenstrijdig. Het is voor de professional daarom belangrijk om een heldere visie te ontwikkelen en het eigen artistiek-educatief handelen te onderzoeken. Met de Master Kunsteducatie ontwikkelt u zich in de interdisciplinaire aspecten van de kunsteducatie. Naast onderzoek van het eigen artistiek-educatief handelen en het ontwikkelen van innovatieve methoden, besteedt u veel aandacht aan artistieke en inhoudelijke verdieping en aan onderzoek.

Na het volgen van de deeltijdopleiding:

 • Bent u in staat een voortrekkersrol te spelen bij de ontwikkeling van een interdisciplinair curriculum en kunsteducatief (onderwijs)beleid met gebruikmaking van innovatieve pedagogisch-didactische inzichten.
 • Bent u in staat om een kunsteducatieve opdracht of project tot stand te brengen in de rol van coach, facilitator of manager.
 • Bent u in staat om de beroepspraktijk te vernieuwen op basis van praktijkgericht onderzoek .
 • Bent u in staat om als intermediair onderwijs- en kunstinstellingen in het binnen- en buitenschoolse werkveld met elkaar te verbinden en nieuwe vormen van samenwerking tussen kunst, educatie en verschillende participanten te initiëren.

Ook op maat voor uw organisatie

Bij ons staat maatwerk voorop: de opdrachten in de opleiding past u zoveel mogelijk toe in uw eigen praktijksituatie. Tijdens uw studie werkt u met een persoonlijk portfolio. Via dit portfolio werkt u aan uw verdere professionalisering en persoonlijke profilering (specialisatie).

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.


Binnen de huidige kunsteducatie (formeel en informeel) wordt aandacht gevraagd voor de interdisciplinariteit in de kunsten en het vermogen om disciplineoverstijgend te kunnen denken en werken. Na het afronden van de Master Kunsteducatie bent u in staat om in interdisciplinaire samenwerking innovatieve kunstprojecten te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren.

Hiervoor beschikt u over de nodige kennis en vaardigheden op het terrein van kunsttheorie, overdracht, onderzoek en cultureel ondernemerschap. De opleiding wordt in een tweejarig deeltijdtraject aangeboden. Zo kan studeren en werken gecombineerd worden. Masterstudenten brengen werksituaties in en bespreken met elkaar de aanpak van studieopdrachten vanuit relevante thema's uit ieders beroepspraktijk.

Doel

De Master Kunsteducatie biedt u de gelegenheid om disciplineoverstijgend uw kennis m.b.t. kunstbeschouwing en - filosofie te verdiepen, uw visie op kunsteducatie te onderbouwen, uw professionele ambitie te verhogen en uw educatieve, innoverende en onderzoekende kwaliteiten te versterken.

Studieopbouw

Tijdens de Master Kunsteducatie verdiept u uw professionele en persoonlijke competenties op basis van theorieën, onderzoeken, concepten en visies. Het masterprogramma is opgebouwd uit vijf inhoudelijke thema's:

 • Kunsttheorie & -filosofie: o.a. hoor- en werkcolleges i.s.m. de RuG
 • Kunstpedagogiek & -didactiek: o.a. leerpsychologie; creativiteitstheorie
 • Artistieke verdieping: o.a. artistieke zelfreflectie; interdisciplinaire maakprocessen
 • Cultureel Ondernemerschap: o.a. projectmanagement; adviesvaardigheden
 • Onderzoek: o.a. kritische reflectie op onderzoek; methoden van onderzoek; praktijkgericht masteronderzoek

Binnen deze thema's wordt aandacht besteed aan vier rollen:

 • Initiator & Projectleider
 • Intermediair
 • Seniordocent & Ontwikkelaar
 • Onderzoeker

De uitwisseling van kennis en ervaring binnen de mastergroep en met het werkveld is georganiseerd in een 'Community of Learners'. Thema's worden in overleg met de masterstudenten en/of het werkveld vastgesteld.

Voor uw persoonlijk studieplan (PSP) en de kritische reflectie op uw persoonlijke en professionele ontwikkeling in de studie wordt u individueel begeleid door een coach.

Studieduur

De masteropleiding Kunsteducatie is een deeltijdopleiding, duurt twee jaar en vereist een wekelijkse inspanning van ongeveer twintig uur. Dit is inclusief de colleges en begeleidingsuren bij de opleiding. De opleiding start jaarlijks in september.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 24 maanden
Tijden Overdag
Type Master (HBO)
Kosten €1835
Les locatie type Op het instituut, Bij het bedrijf
Titulatuur Geen titel
Website http://professionals.hanze.nl/alle-opleidingen/kunst-cultuur-sport/kunsten/master-kunsteducatie/
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand september
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Diploma
Credits 60