Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Commerciële Economie duaal (werken en leren)

Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven

  • Beschrijving
  • Overzicht

De duale opleiding Commerciële Economie wordt verzorgd door het Instituut voor Marketing Management, Hanzehogeschool Groningen.

Als commercieel econoom bent u de schakel tussen het product en de klant. U kent de markt en de doelgroep als geen ander. U leert wensen en behoeften van consumenten en ondernemingen te vertalen naar marketing- en salesactiviteiten. Wilt u die kennis en vaardigheden verwerven en tegelijkertijd in de praktijk gebruiken? Kies dan voor werken én leren tijdens de duale opleiding Commerciële Economie.

Na het volgen van de duale opleiding:

  • kunt u de wensen en behoeften van consumenten en ondernemingen vertalen naar marketing- en salesactiviteiten
  • kunt u marktonderzoeken opzetten en (laten) uitvoeren
  • kunt u business- en marketingplannen opzetten en uitvoeren
  • hebt u kennis en ervaring in communicatie

Als u afstudeert aan de duale opleiding Commerciële Economie, voldoet u aan dezelfde exameneisen als een voltijdse hbo-student Commerciële Economie. Er is geen verschil in kennis, wél in praktijkervaring. Duaal studeren is een goede combinatie van theorie en praktijk, die u direct kunt toepassen tijdens uw werk en tijdens speciale projecten.

Doel

U verwerft de specifieke kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn om slagvaardig marketing- en salesactiviteiten op te zetten en uit te voeren. Ook bent u een uitstekend adviseur op het gebied van marketing en sales.

Inhoud

In het 1e jaar van de duale opleiding Commerciële Economie ligt de nadruk op communicatie, overlegstructuren en de interne organisatie. In de tweede helft van dit jaar bestudeert u de onderneming of organisatie in zijn externe omgeving. In alle thema's spelen commercieel-economische, bedrijfseconomische en juridische aspecten een rol. Zowel tijdens het werk als in de studie wordt veel aandacht besteed aan de beroepsvaardigheden.

Vanaf het 2e jaar (de hoofdfase) staat de beroepsvorming centraal. Kennis, inzicht en beroepsvaardigheden worden uitgediept aan de hand van thema's. De studie wordt afgesloten met het meesterstuk: een afstudeerscriptie waarmee u aantoont het hbo-niveau bereikt te hebben.

Opbouw

Duaal studeren is werken en leren tegelijk. Vanaf het begin van de opleiding werkt u in een betaalde baan van minimaal drie dagen per week. De baan moet passen bij uw duale opleiding. U doet ervaring op en kunt leren op uw werkplek. Voor dit werk ontvangt u studiepunten. Verder bent u één dag per week op de Hanzehogeschool voor ondersteunende colleges, practica, trainingen en workshops. En dan is er nog een dag per week zelfstudie.

Gedurende de hele studie wordt u begeleid. De hogeschool stelt een mentor aan en het bedrijf waar u werkt stelt een coach aan. Omdat het aantal college-uren beperkt is, kunt u tijdens werkdagen via intranet en e-mail contact houden met uw eigen studiegroep en met begeleiders. Zo is het mogelijk om zonder de aanwezigheid van docenten ook studievoortgang te boeken. Op deze manier krijgt het 'werkend leren' een extra dimensie.

Geschikte werkplek

Het bureau Duaal Onderwijs zet zich samen met u in voor het vinden van een werkplek. Ook kan het zijn dat uw huidige baan geschikt is voor de studie. In dat geval kunnen we de mogelijkheden met u en uw werkgever bespreken.

Hanze Elektronische Leeromgeving

Tijdens uw studie maakt u gebruik van de Hanze Elektronische Leeromgeving (HELO). Via de HELO kunt u communiceren met de opleiding, de docenten en medestudenten, en studiemateriaal direct downloaden en gebruiken. Voor de HELO hebt u een pc of laptop met toegang tot het internet nodig.

Na uw afstuderen

Er zijn tal van banen voor commercieel economen, waarbij een beroep wordt gedaan op uw deskundigheid op gebieden als marktonderzoek, marketingplannen, klantenbeheer, verkoopmanagement of financiële diensten. Marketing en het commerciële management van nationaal of internationaal opererende organisaties zijn uw werkveld.

Niveau HBO
Vorm Duaal
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Les locatie type Op het instituut
Titulatuur Geen titel
Website http://professionals.hanze.nl/alle-opleidingen/marketing-communicatie/marketing/commerciele-economie-duaal-werken-en-leren/
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden februari, september
Provincie Groningen
Afronding Diploma