Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Business Analyse

Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven

 • Beschrijving
 • Overzicht

U bent geïnteresseerd in het uiteenrafelen van problemen. U ziet verandering als een uitdaging. U wilt uw analytische en communicatieve vaardigheden verbeteren. U wilt meer inzicht krijgen in wat er speelt in een organisatie. En hoe u vanuit een probleemanalyse een advies opstelt met betrekking tot een veranderingstraject.

Na het volgen van de module:

 • kunt u een organisatie gestructureerd beschrijven;
 • kunt u bedrijfskundige problemen benoemen, kwantificeren en classificeren;
 • kunt u een business analyse-traject plannen en uitvoeren;
 • kunt u requirements opstellen en visualiseren voor een nieuw te ontwikkelen applicatie die aansluit op de business analyse;
 • kunt u een opdrachtgever adviseren;
 • kunt u mondeling en schriftelijk rapporteren;
 • kunt u een eenvoudig onderzoek opzetten en uitvoeren.

Ook op maat voor uw organisatie

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.


Doel

Na afloop van deze cursus weet u welke aspecten van belang zijn bij het uitvoeren van een veranderingsanalyse. U weet wat de kenmerken en stappen zijn van een business analyse traject en wat de aandachtspunten zijn. Ook kunt u op basis van de veranderingsanalyse de eisen (requirements) opstellen voor een vervolgtraject waarin een ICT-systeem wordt ontworpen en gebouwd. U beschikt over de communicatieve vaardigheden om de resultaten van de business analyse te laten landen in de organisatie.

Werkvorm

U krijgt les samen met studenten van de deeltijdopleiding HBO-ICT: u schuift aan bij het voor deze groep uitgewerkte programma. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mensen die werken in een omgeving waar ICT een rol speelt. Alle deelnemers aan de cursus brengen hun eigen kennis en ervaring in. U bouwt aan een netwerk van collega's.

U werkt aan de hand van opdrachten die u in de eigen praktijk uitvoert en in de gemengde groep met de docent bespreekt. Zo benut u uw eigen werkomgeving en profiteert van wat anderen weten.

U bereidt de lessen voor door zelfstudie, ondersteund door de elektronische leeromgeving. In de lessen wordt van u actieve participatie verwacht. De docent gaat in op wat er is voorbereid en diept dit uit. U maakt praktijkopdrachten in een werkomgeving waarin Business Analyse relevant is.

Werkt u niet in de voor deze cursus relevante werkomgeving dan kunt u of zelf een relevante praktijkomgeving regelen of profiteren van de omgeving van uw medestudenten.

Docenten

De docenten zijn ervaren in het verzorgen van lessen in zowel de voltijd als deeltijd opleiding HBO -ICT. De werkvormen die zij toepassen zijn gevarieerd en activerend en sluiten aan op de onderwijsvisie die bekend staat als de 'flipped classroom' waarin studenten de les goed voorbereiden en tijdens de les samen actief bezig zijn met de leerstof. De leerstof wordt 'blended' aangeboden via zowel digitale als traditionele weg.

Twee varianten

Deze module duurt een half jaar en heeft een studielast van 20 of 30 EC (1 EC = 1 European Credit = 28 uur studiebelasting). De keuze voor 20 of 30 EC is aan u: 20 EC is de omvang van het centrale thema (theorie en opdrachten), 10 EC is de omvang van de stagecomponent die deels is gerelateerd aan het themadeel. Het stagedeel is noodzakelijk voor het verwerven van een HBO-diploma, maar is niet noodzakelijk voor degene die niet de ambitie heeft een bachelor-diploma te halen en alleen als cursist een aantal losse modules wil halen.

Samengevat:

 1. U volgt de cursus en combineert dit met uw werk waar u ook de praktijkopdrachten uitvoert. U rondt de volledige cursus van 30 ects (european credits) af.
 2. U volgt de cursus en maakt een deel van de praktijkopdrachten en rondt daarmee 20 ects af.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 6 maanden
Tijden Overdag, Avond
Kosten €2000
Les locatie type Op het instituut, Bij het bedrijf
Titulatuur Geen titel
Website http://professionals.hanze.nl/alle-opleidingen/techniek/ict/business-analyse/
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand september
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Diploma
Credits 30