Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Aardbevingen en diepe ondergrond

Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven

  • Beschrijving
  • Overzicht
  • Reviews

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, waterkeringen en mensen lopen schade op. Kennis van aardbevingen, mogelijke maatregelen en preventie, zijn dus van essentieel belang voor het gebied en de bewoners. De Hanzehogeschool Groningen heeft daarom voor betrokken professionals de cursus 'Aardbevingen en diepe ondergrond' ontwikkeld.

Na het volgen van de cursus Aardbevingen en diepe ondergrond:

  • hebt u kennis van het ontstaan van geïnduceerde aardbevingen en de gevolgen ervan;
  • bent u op de hoogte van de regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen;
  • overlegt u met en adviseert u bewoners en gebruikers van het gebied;
  • kunt u uw kennis verder uitbreiden met de Modules 2 en 3 van de post-bachelor Aardbevingen en diepe ondergrond.

EPI-centrum Noord-Nederland
Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en het Alfa-college hebben de krachten gebundeld in het EPI-centrum Noord-Nederland (Educatie Platform Innovatie). In dit kenniscentrum werken ze samen met regionale werkgevers om professionals in de regio op te leiden tot specialisten op het gebied van aardbevingen en diepe ondergrond. Daarbij zoeken de partners samenwerking om kennis en ervaring te kunnen delen voor de regio Noordoost-Groningen.

Ook op maat voor uw organisatie

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.


Programma

In de cursus 'Aardbevingen en diepe ondergrond' komt de basis van geologie en gaswinning aan de orde. Hoe ontstaan aardbevingen en dan vooral de geïnduceerde bevingen in Groningen? U leert over de regelgeving omtrent het gebruik van de ondergrond en welke (semi-)overheden welke bevoegdheden hebben. Ook is er aandacht voor de sociaal-maatschappelijke gevolgen van aardbevingen.

Doel

Na het volgen van de cursus weet u hoe aardbevingen ontstaan en wat de gevolgen ervan zijn. U kent de regelgeving omtrent het gebruik van de ondergrond. Ook hebt u kennis van de sociaal-maatschappelijke context van aardbevingen.

Inhoud en opbouw

De cursus 'Aardbevingen en diepe ondergrond' wordt ingevuld door drie thema's.

Geologie en gaswinning

De basis van de geologie komt aan de orde, het ontstaan van aardgas, de opbouw van gasvelden, gaswinning en het uitvoeren van boorgatmetingen. Hoe ontstaan geïnduceerde bevingen en wat is het effect op het aardoppervlak? Uiteraard is het Groninger gasveld tijdens dit blok de leidraad.

Bevingen in sociaal-maatschappelijke context

Vrijwel iedereen die, op welke manier dan ook, professioneel betrokken is bij de aardbevingen, krijgt te maken met de sociaal-maatschappelijke context. Wat betekenen de bevingen voor de bewoners, de waarde van hun woningen en de leefbaarheid in de dorpen. De leefbaarheid in het aardbevingsgebied neemt ook af door andere factoren als vergrijzing en bevolkingsdaling. U leert meer over het effect van onder andere deze ontwikkelingen op de bewoners.

Ondergronds beleid en lagenbenadering

Het gebruik van de ondergrond is wettelijk geregeld, waarbij diverse (semi-)overheden verschillende bevoegdheden hebben. Welke ontwikkelingen zijn er op rijks- en provinciaal niveau? Daarnaast wordt aandacht besteed aan het gebruik van ondergrond vanuit het concept lagenbenadering. Uitgangspunt daarbij is de geologische geschiedenis en dus samenstelling van de ondergrond.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 3 maanden
Locatie Groningen
Tijden Overdag
Kosten €1900
Les locatie type Op het instituut, Bij het bedrijf
Titulatuur Geen titel
Website http://professionals.hanze.nl/alle-opleidingen/techniek/aardbevingen/aardbevingen-en-diepe-ondergrond/
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand september
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Certificaat

Ervaringen met Cursus Aardbevingen en diepe ondergrond

Gemiddeld een 8.7 gebaseerd op 1 ervaringen.

Algemeen
9
Inhoud
9
Docenten
8
Organisatie
9
Lesmateriaal
8
Begeleiding
9
Prijs / kwaliteitverhouding
9
Eindcijfer
8.7
Ervaring met Cursus Aardbevingen en diepe ondergrond:

Wegens de laatste ontwikkelingen rondom Groningen hebben wij deze opleiding met een aantal collega's gevolgd. Pluspunten: vooral de regelgeving van het gebruik van de ondergrond. de maatschappelijke context en omgang met gedupeerden. de heer Brink