Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Agile Requirements

Gladwell Academy

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Docenten

Agile requirements "het maximaliseren van de waarde creatie"

Veel tijd en aandacht gaat in de praktijk uit naar het vaststellen en vastleggen van requirements. Het resultaat is meestal zeer teleurstellend. De klant wilt toch iets compleet anders en helaas is er geen budget meer om de veranderingen te realiseren.

Traditionele requirements-management technieken zijn niet in staat om de juiste waarde te leveren en mee te buigen met de veranderende klantwensen. Deze technieken zijn van nature procesgericht, waarbij de dialoog en het wederzijds begrip tussen de ontvangende en creërende partijen onderbelichten.

Met de toenemende populariteit van Agile en Lean denkwijzen zijn er nieuwe manieren ontstaan om deze problematiek aan te pakken. Tijdens deze praktijktraining willen wij u praktische en krachtige middelen mee geven om een waardevol verschil te maken.

Na afloop van deze training bent u in staat om:

 • - Valkuilen van traditioneel requirement management te herkennen
 • - Agile technieken te definiëren en kunt u requirements vastleggen
 • - Om te gaan met continue veranderingen in prioriteit en verwachting van de klant
 • - Voortaan beter uw requirements te beheersen en beheren.

Dag 1 - Agile requirements foundation
Module 1 - Introductie

 • - De valkuilen van traditioneel requirements-management
 • - De eigenschappen van slechte requirements
 • - De gevolgen van slechte requirements in de praktijk

Module 2 - Succesvolle requirements: dialoog en wederzijds begrip

 • - Wat zijn de criteria voor een succesvol en waardevol dialoog met je doelgroep?
 • - Hoe zorgt u voor het niet verliezen van de big picture (visie)?
 • - Wat is het belang van het creëren van wederzijds begrip?
 • - Hoe kunt u wederzijds begrip stimuleren en faciliteren?
 • - Wie zijn de belangrijkste stakeholders in het creëren van succesvolle en waardevolle requirements?

Module 3 - Aan de slag met Story mapping

Hoe bent u vanochtend opgestaan? Door middel van een ludieke casus leer je de kern stappen en de essentie van deze techniek. We gaan door de stappen heen, we stimuleren uw reflectievermogen en zorgen ervoor dat wat er ook gebeurt uw ochtendritueel het meeste aansluit bij de omstandigheden van die dag.

Module 4 - Story mapping in de praktijk

Aan de hand van een praktijk casus gaat u niet alleen door de stappen heen maar u gaat ook focussen op dialoog, begrip en omgaan met veranderende omstandigheden.

In deze module leert u hoe van een hoog over visie tot de bouwblokken komt om in de praktijk direct aan de slag te gaan.

Module 5 - Tips en Afronden

U bent nu helemaal klaar om morgen direct aan de slag te gaan. We geven je nog een paar tips om maximaal impact en resultaat te behalen. We maken tevens afspraken voor de tweede trainingsdag waar u zelf aan de slag binnen uw organisatie aan de slag gaat.

Dag 2 - Agile requirements in de praktijk
Tijdens deze 4 uren gedurende coaching / begeleiding dag ga je aan de hand van een eigen casus aan de slag met het voorbereiden en leiden van een story mapping sessie met je collega's. Je neemt door alle technieken van dag 1 en pas deze toe in jouw praktijk. Je krijg ondersteuning van de trainer. Op het eind van deze sessie ga je verder met tips en trucs om de story mapping sessie effectiever en efficiënter te laten verlopen.

Dag 3 - Agile requirements advanced
Module 1 - Lessons learned

Tijdens deze module deelt u samen met de andere deelnemers uw ervaringen en lessons learned. U bereidt een kleine presentatie voor van maximaal 10-15 minuten en focust u op 3 thema's

1) wat is goed gegaan?

2) wat ging niet zoals verwacht?

3) waar liggen de verbeteringen nog?

Samen met de trainers en de deelnemers ontvangt u meer advies om de volgende story mapping sessie nog efficiënter en doeltreffender te organiseren en te begeleiden.

Module 2 - Advanced topics

Hoe maakt u krachtiger gebruik van je story mapping? Hoe kunt u de volgende onderwerpen gebruiken om een verschil te maken:

 • - Persona's
 • - Customer journey's
 • - Spikes
 • - Architecture requirements
 • - Non-functioneel requirements

Module 3 - Value management

 • - Hoe bepaalt u de waarde van je initiatieven?
 • - Hoe zorgt u voor budgettering van uw plannen?
 • - Welke knelpunten komt u tegen en hoe gaat u hiermee om?

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 3 dagen
Locatie Amsterdam
PE-punten 18
Tijden Overdag
Kosten €1995
Les locatie type Op locatie
Titulatuur Geen titel
Website www.gladwell.nl/product/agile-requirements-amsterdam/?land=105&post_type=product&s=
Lesmethode Klassikaal onderwijs
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden september, oktober
Provincie Noord-Holland
Maximaal aantal deelnemers 12
Afronding Bewijs van deelname
 • Florian van Santen
  Florian van Santen
  Docent

  Florian van Santen heeft ervaring op het snijvlak van business en IT in zowel de profit- als non-profit sector. Zijn kennisgebied omvat Informatiemanagement, Business Agility, Data Driven Strategy, Big Data, Business Intelligence en Business & IT Alignment.

  Florian heeft ruime werkervaring binnen de IT en een achtergrond in de Bestuurskunde. Binnen de non-profit sector heeft hij organisaties geholpen om strategische doelen te vertalen in processen en IT-systemen, bijvoorbeeld binnen woningcorporaties, fondsenwervende organisaties en (semi) overheidsorganisaties. Ook ligt zijn focus op de wijze waarop data ingezet kan worden als waarde toevoeging aan de organisatie. Florian heeft ervaring met implementatie projecten, software ontwikkelingstrajecten, verandertrajecten en IT Governance vraagstukken.

  Met zijn enthousiasme en inhoudelijke kennis is Florian in staat om mensen te inspireren en stimuleren om organisaties verder te verbeteren. Florian is bevoegd om te doceren en examineren voor examens zoals Tmap Next, Lean, Agile Scrum Foundation, Product Owner & Scrum Master.

 • Odile Moreau
  Odile Moreau
  Docent

  Odile Moreau heeft veel ervaring opgedaan op het snijvlak van business en ICT in verschillende industrieën. Al 17 jaar is Odile adviseur en trainer op het gebied van Business & IT alignment, IT demand management, IT servicemanagement en organisatie- en competentieontwikkeling. Zij richt zich met name op informatiemanagement, functioneel beheer en de invoering van Agile werken bij beheerorganisaties.

  Odile is een inventieve adviseur, coach en trainer. Ze haalt grote voldoening uit het stimuleren en inspireren van mensen en hen de juiste kennis, gedrag en vaardigheden aanleren. Door het combineren van haar inhoudelijke kennis met de vaardigheid om mensen te coachen op gedrag en leiderschap is zij in staat om grote organisaties effectief te verbeteren.

  Odile is gedreven, pragmatisch en gericht op het maximaal laten leren van cursisten. Bovendien is zij een gecertificeerde Scaled Agile Program Consultant, daarmee is hij bevoegd om te doceren en examineren voor examens zoals SAFe Agilist (SA), Agile Foundation, Product Owner en Scrum Master . Odile is geaccrediteerd om BiSL en Lean IT examens af te nemen.