Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Snellezen met mindmapping

GITP Organisatieontwikkeling & Training

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Hoe verwerkt u de steeds groter wordende hoeveelheid webteksten en documenten in minder tijd? In de training Snellezen met mindmapping leert u sneller de essentie te halen uit zakelijke teksten, vakliteratuur of studieboeken. U leest met meer concentratie en vaak met meer plezier.

 • snelleestechnieken
 • strategisch lezen van leeswerk
 • mindmapping

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die sneller en slimmer wil lezen.

Duur

1 dag (met avondprogramma)

Programma

De persoonlijke effectiviteit training Snellezen met mindmapping bestaat uit een dag met avondprogramma. Voorafgaand aan de training krijgt u een aantal opdrachten om uw wijze van lezen in kaart te brengen. Een aantal weken na de training ontvangt u nog opdrachten en tips om het geleerde te verankeren en om het vertrouwen in uw leescapaciteit verder te versterken.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Kennismaking en inventarisering van leerwensen
 • Aanwijstechnieken: introductie en oefeningen
 • Mindmaps: introductie en oefeningen
 • Korte theoretische achtergrond van snellezen en mindmapping
 • Concentratieoefeningen
 • Strategisch en selectief lezen
 • Lezen vanuit een leesdoel
 • Tips voor verder trainen en digitaal lezen
 • Afronding en borging

Werkwijze

Gedurende een groot deel van de training Snellezen met mindmapping oefent u met snelleestechnieken. U maakt samenvattingen in de vorm van mindmaps, een boomstructuur waarbij in één oogopslag verbanden zichtbaar worden. Door deze conceptuele en visuele manier van aantekeningen maken, kunt u gemakkelijker associëren en onthouden. U leert ook efficiënt te lezen door vooraf uw leesdoel vast te stellen en van daaruit uw leesstrategie te bepalen.

Strategisch en doelgericht lezen

In deze persoonlijke effectiviteit training werkt u vooral met eigen leesmateriaal: zakelijke teksten, vakliteratuur of studieboeken, kranten of tijdschriften maar ook ontspannende lectuur. In korte leesoefeningen probeert u verschillende aanwijstechnieken uit. U ervaart welke het beste bij u passen en het beste resultaat opleveren. U noteert telkens uw leessnelheid in een grafiek. Als u de aanwijstechnieken voldoende beheerst, past u ze toe in een integrale oefening over strategisch en doelgericht lezen. Daarbij leest u selectief en hanteert u gevarieerde leessnelheden.

Resultaat

Na de training Snellezen met mindmapping kunt u sneller en effectiever lezen. U kunt uw leessnelheid en leesstrategie aanpassen aan gevarieerde leesdoelen. U maakt compacte en overzichtelijke mindmaps over de leesstof.

Vlugger door leeswerk

U stelt doelgericht prioriteiten en u leest met meer concentratie en vaak met meer plezier. U gaat vlugger door de stapels leeswerk heen. U haalt sneller de essentie uit zakelijke teksten, vakliteratuur of studieboeken.

Toelichting prijs

De vermelde prijs is vrij van btw en exclusief arrangementskosten.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 1 dag
Tijden Overdag, Avond
Kosten €525
Titulatuur Geen titel
Website www.gitp.nl/individuen/trainingen/training/snellezen-met-mindmapping.aspx
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincies Gelderland, Utrecht
Maximaal aantal deelnemers 12
Afronding Certificaat
Creatief en inspirerend

"Hoewel ik vooral voor het deel mindmapping kwam, verraste het snellezen me. Mijn leessnelheid is al hoog, maar kan met de geboden technieken nog sneller. Leuke en kundige docente en een geweldige locatie maakte het af."

S.K. Horjus, ING
Geweldige training, aanwinst

"Geweldige training die van begin tot einde boeit. Dit ligt natuurlijk ook aan de trainster. Snellezen met verrassende effecten/resultaten. Vooral de link met mindmapping was zeer interessant. Op een efficiënte manier snel overzichtelijk een samenvatting (A4) maken welke visueel aantrekkelijk is. In één oogopslag kun je de informatie vergaren. Ik had achteraf de conclusie dat ik de training eigenlijk 20 jaar eerder had moeten volgen!"

Kitty Jehae, Gemeente Maastricht
Snellezen met mindmapping

"Goed opgebouwd, vlot tempo, effectief."

Cor Sneijders