Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Medezeggenschap vanuit HR-perspectief

GITP Organisatieontwikkeling & Training

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

In de Nederlandse arbeidsverhoudingen is overleg met de OR niet meer weg te denken. De nadrukkelijke behoefte van de organisatie om zich te onderscheiden als werkgever heeft de behoefte aan eigen HR en arbeidsvoorwaardenregelingen vergroot. In de organisatie betekent dit vaak dat de OR de onderhandelingspartner wordt. De rol van de OR wordt daarbij steeds belangrijker en vergroot de behoefte aan een effectiever overleg.
Formeel is het de 'bestuurder' die het overleg voert met de ondernemingsraad. In de praktijk blijkt dat een goede ondersteuning door de P&O'er het overleg belangrijk effectiever kan maken.

 • belangrijkste bevoegdheden van de OR
 • positie tussen bestuurder en OR
 • dilemma's

Doelgroep

De training is bestemd voor HRM-ers en andere staffunctionarissen die in de praktijk te maken hebben met medezeggenschap en betrokken zijn bij het overleg met de OR'en.

Duur

Eén dag

Programma

De Wet op de ondernemingsraden

Voor een goede positie van HRM in het veld is het van belang de hoofdlijnen, achtergrond en de samenhang in de wet te kennen.

Herwaardering Rijnlandse principes

We bespreken twee kernbegrippen in het debat rondom het besturingsmodel; het Rijnlands versus het Angelsaksich model. Wat is de invloed van deze modellen op de verhouding tussen Bestuurder, OR en Raad van toezicht/Raad van commissarissen.

ORRegie

Bij dit thema bespreken we een model waarmee de kwaliteit van de OR stapsgewijs kan verbeteren met behulp van HR instrumenten (o.a. OR-factor, competentiemanagement).

De positie van de P&O manager

De HR-professional kan belangrijke invloed uitoefenen op het overleg met de Ondernemingsraad. Hij moet dit echter doen vanuit een positie waarin deze vaak niet de overlegpartner is van de OR. Dit lijkt wel eens lastig, maar in feite geeft het de P&O-manager de ruimte om de eigen rol te kiezen.

Werkwijze

De trainer houdt een aantal korte, heldere inleidingen (met praktijkvoorbeelden). Regelmatig gaat u zelf aan de slag. U bespreekt met medecursisten de omgang met de OR. De training is interactief.

Resultaat

Na afloop van deze training heeft u:

 • kennis opgedaan van de belangrijkste bevoegdheden van de OR
 • inzicht gekregen in het Rijnlands en Angelsaksisch model
 • inzicht gekregen om de kwaliteit van de OR te verbeteren met HR-instrumenten
 • oplossingen voor dilemma´s in het overleg met de OR
 • tips gekregen om de samenwerking met de OR te verbeteren

Toelichting prijs

De vermelde prijs is vrij van btw en inclusief arrangementskosten.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 1 dag
Tijden Overdag
Kosten €510
Titulatuur Geen titel
Website www.gitp.nl/individuen/trainingen/training/medezeggenschap-vanuit-hr-perspectief.aspx
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincies Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland
Maximaal aantal deelnemers 13
Afronding Certificaat
Informatief en direct toepasbaar

"Praktische training met veel bruikbare informatie. Op onderhoudende en deskundige wijze gegeven. Veel ruimte om ervaringen met medecursisten te delen."

Marga de Bruyn
Duidelijk en nuttig

"Een cursus met veel praktische informatie over hoe met een OR om te gaan. Bij ons moet de OR nog opgezet worden, en ik heb die dag veel handvatten gekregen om op een goede manier te starten en geijkte valkuilen te vermijden. De cursus werd gegeven in een prima ambiance. Zeker een aanrader."

Irene Koedijk
Prima training

"Ik vond het een prima training. In de ochtend heb ik veel opgestoken van de informatie van de overige deelnemers en in de middag over wetgeving. Leuk om ervaringen met anderen te delen."

M. Beishuizen