Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Effectief in gesprek

GITP Organisatieontwikkeling & Training

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Bij lastige gesprekken is effectief communiceren heel belangrijk. Omdat er veel op het spel staat, omdat spanningen en emotie een rol spelen. Of omdat de samenwerking met de ander niet optimaal verloopt. Met de training Effectief in gesprek krijgt u meer grip op deze gesprekken.

 • inzicht in eigen overtuigingen en gedrag tijdens gesprekken
 • groter sturend vermogen
 • doelgericht communiceren met respect voor gesprekspartner

Doelgroep

Voor iedereen die regelmatig gesprekken voert, de nodige ervaring heeft en de effectiviteit van zijn gesprekken verder wil verhogen of aanscherpen. Deze communicatietraining is niet bedoeld als basistraining in communicatieve vaardigheden, maar bijvoorbeeld een mooi vervolg op de training 'CommunicatieStijlen'. Enige kennis over communicatie wordt als bekend verondersteld.

Duur

2 aaneengesloten dagen met avondprogramma

Programma

U weet hoe u gesprekken moet voeren en beheerst de basisvaardigheden. Tijdens de training Effectief in gesprek krijgt u de kans om uw gespreksvaardigheden verder aan te scherpen en een nog beter resultaat te realiseren. Zowel voor u als uw gesprekspartner.

Dag 1

 • Kennismaking.
 • Doelstellingen van het programma.
 • Persoonlijke leerdoelen aanscherpen
 • Reflectie en uitleg relevante communicatiemodellen
 • Oefeningen op basis van communicatiemodellen
 • Oefenen van gesprekken in cases met acteurs
 • Onderzoeken van persoonlijke overtuigingen, drijfveren en reactiepatronen
 • Voorbereiding persoonlijke case

Dag 2

 • Terugblik dag 1
 • Oefenen van persoonlijke cases met trainingsacteur
 • Aandacht voor ´triggers´ van reactiepatronen
 • Effect van non-verbaal gedrag op het gesprek
 • Signaleren van thema´s of patronen in gesprekken
 • Vasthouden van nieuwe inzichten in de eigen werkomgeving
 • Evaluatie en afronding

Werkwijze

Door te onderzoeken welke persoonlijke overtuigingen of gevoelens u parten spelen, zorgen we ervoor dat u ´vrij´ in gesprek gaat en kan zeggen wat nodig is. Tijdens de communicatietraining Effectief in gesprek krijgt u antwoord op de vragen:

 • Wat weerhoudt u ervan om uw al aanwezige communicatieve vaardigheden niet in een gesprek te benutten?
 • Hoe wordt u effectiever in een gesprek?
 • Welke aannames, drijfveren en overtuigingen spelen een rol?

Context van het gesprek

In de training lichten we het model met de ´niveaus van Bateson´ toe. Dit model geeft inzicht op welk niveau uw gedrag wellicht belemmerd wordt. Dit model kijkt niet alleen naar uw gedrag, maar ook naar de omgeving of context waarin het gesprek zich afspeelt. Welke invloed hebben uw capaciteiten of vaardigheden, uw overtuigingen en uw identiteit of zelfbeeld. Een voorbeeld van een belemmerend zelfbeeld kan zijn: ´Een goede manager dient duidelijke besluiten te nemen. Ik ben geen goede manager als ik in een gesprek niet direct met een besluit kom.´ Een dergelijk zelfbeeld zorgt ervoor dat u zich te weinig tijd gunt om te luisteren en een goede analyse te maken tijdens het gesprek.

Werken met trainingsacteur

Afhankelijk van de leerdoelen van de deelnemers in deze communicatietraining zullen we praktische oefeningen doen om uw communicatieve vaardigheden verder te versterken. Tijdens deze training maken we veel gebruik van een trainingsacteur om ´het lastige gesprek´ te voeren. De acteur reageert op uw (subtiele) verbale en non-verbale uitingen tijdens het gesprek en kan deze uitvergroten als dat nodig is. Hierdoor herkent u het effect van uw eigen gedragspatroon eerder wanneer u in een lastig gesprek zit. U krijgt praktische tips van zowel de trainer als de acteur.

Resultaat

In de training Effectief in gesprek krijgt u inzicht in de wijze waarop uw overtuigingen, gevoelens en reactiepatronen - én die van uw gesprekspartner - bepalend zijn voor het verloop van het gesprek. U leert deze aspecten te signaleren en bewust in te zetten in een gesprek. Hierbij houdt u rekening met de positie en belangen van de ander. U krijgt grip op de dynamiek van het gesprek en weet hoe u de interactie met uw gesprekspartner positief beïnvloedt. Ook herkent u na deze communicatietraining hoe u in positieve en negatieve zin bijdraagt aan het verloop en het resultaat van lastige gesprekken.

Toelichting prijs

De vermelde prijs is vrij van btw en exclusief arrangementskosten.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 2 dagen
Tijden Overdag, Avond
Kosten €1475
Titulatuur Geen titel
Website www.gitp.nl/individuen/trainingen/training/effectief-in-gesprek.aspx
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincies Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht
Maximaal aantal deelnemers 9
Afronding Certificaat
Effectief in gesprek

"De balans lag bij veel oefenen met acteurs wat veel inzicht gaf in leer- punten (eigen case). Veel aspecten m.b.t. communicatie kwamen aan bod: stijlen, niveau's, wendbaarheid e.d. Respecvolle omgang/sfeer waardoor een veilige omgeving ontstond en het leren werd bevorderd. Eigen valkuilen en leerpunten werden helder in beeld gebracht door trainer, acteurs (en medecursisten).
De cursus werd op een deskundige en rustige manier gegeven. Goede wijze van feedback met duidelijke uitleg aan de hand van diverse voorbeelden. Cursus heeft mij veel geholpen en inzicht verschaft."

Herman Hazelhorst
Een verademing

"Ik heb me verbaasd over het feit dat een grote valkuil in lastige gesprekken bij mij zo snel aan het licht kwam. Hier werd door de acteurs erg goed op ingespeeld.

Aangezien ik hierdoor handige tips en tools kreeg, is het in de periode waarin de lastige gesprekken ieder jaar plaatsvinden (laatste maanden van het jaar en de eerste maanden van het nieuwe jaar) een verademing geweest. Dankzij de vakkundige cususleidster en de goede acteurs kan ik nu mijn mannetje staan en lopen de hiervoor genoemde gesprekken niet uit de hand.

Nogmaals HULDE voor de materie, de cursusleidster en de acteur. Ook dank aan de inbreng van de medecursisten."

Lars Remery
T. van Schleper-Van Aarle over de training Effectief in gesprek

"Ik vond het een goed inhoudelijke training en kan deze zeker aan anderen aanraden."

T. van Schleper-Van Aarle