Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Beleidsnotities en rapporten schrijven en presenteren

GITP Organisatieontwikkeling & Training

 • Beschrijving
 • Overzicht

Beleidsnotities en adviesrapporten schrijven en presenteren is voor veel mensen lastig. Hoe pakt u dat aan? Hoe zet u de stap van denkwerk en probleemoplossing naar een notitie die landt bij de lezer? En wat hebt u nodig om uw beleid of advies helder en overtuigend te presenteren aan uw klant of opdrachtgever?

 • een vlotte en prettige schrijfstijl ontwikkelen
 • werken met eigen rapporten en beleidsnotities
 • de kern van uw rapport helder presenteren

Doelgroep

Voor beleidsmedewerkers en adviseurs die beleidsnotities en rapportages schrijven en die hun beleid of advies ook mondeling moeten toelichten of presenteren aan klanten en opdrachtgevers.

Duur

2 losse dagen

Programma

Op de eerste dag van de training ligt de nadruk op het schrijven van beleidsnotities en rapporten. U onderzoekt hoe u uw werkwijze kunt verbeteren en hoe u gebruik maakt van stijl en structuur om uw boodschap zo goed mogelijk te laten overkomen bij uw lezers. In de tussenliggende periode van een paar weken brengt u het geleerde in de praktijk en bewerkt u uw rapport of notitie voor een presentatie die de tweede dag behandeld wordt. Voorafgaand aan de training vragen we u een vragenlijst in te vullen over uw leerwensen en een rapport of notitie te kiezen waarmee u tijdens de training wilt werken.

Dag 1

 • planmatig schrijven
 • opdracht en tekstdoelen helder krijgen
 • schrijven vanuit lezersperspectief
 • structuur, toon en stijl afstemmen op doelgroepen
 • een helder bouwplan maken
 • aantrekkelijk en lezersgericht formuleren

Dag 2

 • van gedegen rapport naar boeiende presentatie
 • rapporten en notities bewerken voor Powerpoint of Prezi
 • essentie van de boodschap krachtig neerzetten
 • kort en kernachtig schrijven
 • stijl en structuur afstemmen op publiek
 • eigen stijl ontwikkelen bij mondelinge presentatie

Werkwijze

Eigen beleidsnotities

De training Beleidsnotities en rapporten schrijven en presenteren is zeer praktisch gericht: u werkt met eigen rapporten en notities en met die van mededeelnemers. U geeft elkaar doelgericht feedback en ervaart welk effect structuur en stijl op de lezer hebben. In discussiemomenten onderzoekt u hoe u opdracht en doelen helder neerzet en hoe u een draagvlak creëert voor uw voorstellen.

Lezersgericht beleidsstuk

U krijgt feedback van de trainer evenals tips om uw eigen aanpak en stijl te verbeteren en om de kern van uw boodschap samen te vatten voor PowerPoint of Prezi. U leeft zich in in uw doelgroepen en weet de stap te zetten van een lezersgericht beleidsstuk of rapport naar een boeiende presentatie.

Schriftelijke communicatievaardigheden

In de training ligt het accent op schriftelijke communicatievaardigheden: hoe maakt u van uw rapport of beleidsstuk een goede samenvatting of een aantrekkelijke presentatie. U hebt al een basale kennis van de technische aspecten van tools als PowerPoint, Keynote, Prezi of mindmap. In uw mondelinge presentatie maakt u op een vlotte manier gebruik van deze tools en ervaart u hoe u een eigen stijl verder kunt ontwikkelen.

Resultaat

Schrijfproces efficiënt aanpakken

In deze training onderzoekt u hoe u het hele schrijfproces zo efficiënt mogelijk kunt aanpakken binnen het krachtenveld waarin u zich beweegt als beleidsmedewerker of adviseur. U zorgt voor een heldere opdrachtgeving en maakt bewust keuzes. U weet hoe u met conceptteksten of tussentijdse rapportages een draagvlak kunt creëren. U stemt uw stukken af op uw doelgroep, u gebruikt een overzichtelijke lezersvriendelijke structuur en u ontwikkelt een vlotte en prettig leesbare stijl. U leert hoe u de essentie van uw notitie of rapport kunt samenvatten en krijgt handvatten om uw tekst te bewerken voor Power Point of Prezi en om de kern van uw boodschap op een boeiende manier te presenteren.

Toelichting prijs

De vermelde prijs is vrij van btw en exclusief arrangementskosten

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 1 maand
Tijden Overdag
Kosten €1010
Titulatuur Geen titel
Website www.gitp.nl/individuen/trainingen/training/beleidsnotities-en-rapporten-schrijven-en-presenteren.aspx
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Utrecht
Maximaal aantal deelnemers 10
Afronding Certificaat