Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Basistraining brieven en e-mails schrijven

GITP Organisatieontwikkeling & Training

 • Beschrijving
 • Overzicht

Steeds meer zakelijke correspondentie bestaat uit e-mails, al is de brief nog niet uit beeld verdwenen. U vindt dat u soms te lang moet nadenken over het schrijven van een brief of e-mail. Of u merkt dat uw lezers niet reageren of niet reageren zoals u verwacht. In deze training leert u bondige en lezersgerichte teksten schrijven, in vlotte en correcte zinnen.

 • sneller schrijven, met meer resultaat
 • e-mails en brieven met een heldere boodschap en opbouw
 • taaltips voor aantrekkelijke, goed geformuleerde zinnen

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor mensen (minimaal MBO-niveau) die regelmatig e-mails en brieven schrijven aan zakelijke lezers zoals collega's, klanten en leveranciers. Een prima training voor iedereen die zijn lezers graag sneller of beter wil informeren, en actie verwacht waar nodig. Geschikt voor schrijvers met verschillende achtergronden, ook techniek, sales en HRM.

Duur

Dagprogramma van 9.30 uur tot 17.00 uur.

Programma

Dit is een korte en zeer praktijkgerichte training van een dag. Een beetje theorie en een paar opbouwmodellen en formuleeradviezen staan op het menu, maar oefenen en uitproberen staat voorop. U werkt zo veel mogelijk met eigen teksten en u toetst zo de tips & trucs uit deze training direct aan uw eigen praktijk en werkwijze. Voorafgaand aan deze training vragen we u een vragenlijst in te vullen over uw leerwensen, de trainer een tekst te sturen en teksten te kiezen waarmee u tijdens de training wilt werken.

Rode draad

 • Toelichting programma en benoemen leerdoelen
 • Schrijven in stappen: het begint met een goede voorbereiding
 • Wie is uw lezer? Wat wilt u van de lezer en wat verwacht deze van u?
 • Adresblok, aanhef, onderwerp en andere correspondentierichtlijnen
 • Begin- en slotzinnen: fijn om te lezen en effectief
 • Opbouw van brieven en e-mails
 • Goed, vlot en actiegericht formuleren: tips voor bondige, heldere zinnen
 • Werken met eigen teksten
 • Evaluatie en hoe nu verder

Werkwijze

U schrijft al brieven en e-mails, u wilt alleen weten of u dit sneller kunt doen, en met meer resultaat. Daarom onderzoekt u in de training uw eigen werkwijze en ervaart u hoe u uw eigen teksten kunt verbeteren.

U krijgt genoeg theorie voor een prettig houvast, in de vorm van twee handige naslagwerken met bijvoorbeeld opbouwmodellen, formuleeradviezen en checklists. Maar u bent vooral praktisch bezig, door uw eigen werk en dat van andere deelnemers te bespreken en aan te passen.

U krijgt ook feedback van de trainer: op de tekst die u ter voorbereiding inleverde, en tijdens de training. Voor aanvang van de training vult u een intakeformulier in, waarin o.a. uw leerwensen staan. Daarmee kan de trainer het programma en de feedback voor u op maat maken.
U mag uw laptop meenemen, noodzakelijk is dat niet.

Resultaat

Na afloop van deze bijeenkomst kent u de overeenkomsten én verschillen tussen het schrijven van een brief en e-mail. Uw teksten voldoen aan de hedendaagse correspondentierichtlijnen, u weet hoe uw tekst moet opbouwen en u bent in staat om vlot een correct geformuleerde brief of e-mail te schrijven. Uw teksten zijn duidelijker, meer lezersgericht en gemakkelijk te lezen.

Toelichting prijs

De vermelde prijs is vrij van btw en exclusief arrangementskosten.

Niveau MBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 1 dag
Tijden Overdag
Kosten €510
Titulatuur Geen titel
Website www.gitp.nl/individuen/trainingen/training/basistraining-brieven-en-emails-schrijven.aspx
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Utrecht
Maximaal aantal deelnemers 12
Afronding Certificaat