Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Schoolcoach deel 1

Fontys Hogescholen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Een schoolcoach is een leerkracht met als specialisme het ondersteunen van collega's bij complexe vragen over het verbeteren van hun vakbekwaamheid. Aan de hand van een duidelijk opleidingsconcept en een sterk ontwikkeld programma leiden wij in samenwerking met Associatie voor Coaching coaches op, die in opdracht van de school in staat zijn collega's te helpen hun vakbekwaamheid te vergroten. De schoolcoach stimuleert een collega in het nadenken over wat deze wil bereiken, het maken van realistische keuzes en vervolgens hem of haar dit in concreet handelen om te laten zetten. De coach zorgt ervoor dat de collega eigenaar blijft van zijn of haar eigen leerproces. Dat biedt immers de grootste kans op een hoog leerrendement. Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor reflectie op eigen handelen en het leren kennen van de eigen grenzen.

Uit eerder verworven competenties blijkt dat je geschikt bent om collega's te coachen. Verder is het van belang dat je positie binnen de school je in staat stelt om een of meer collega's te coachen.


De opleiding heeft een hoog praktisch gehalte en is ook sterk praktijkgerelateerd. Er wordt veel geoefend en weinig getheoretiseerd. De theorie die aan de orde komt, staat altijd ten dienst van de werkpraktijk. Het programma wordt uitgevoerd gedurende een periode van een jaar en kent de volgende onderdelen: het collectieve intakegesprek met de mogelijkheid voor een persoonlijk nagesprek met de potentiële deelnemers, acht modules van elk twee dagdelen, te weten: 1.coachen als begeleidingsstijl, 2.de kracht van het vragen stellen, 3.Praktijkdag:werken met vragen, 4.het coachingsplan en resultaatgericht coachen, 5.Praktijkdag:resultaatgericht coachen, 6.de coach in het proces, 7.Praktijkdag:oefenen, 8.ontwikkelen van competenties (POP), een individueel eindgesprek.

Niveau Post-HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten (indicatie) Tussen de €2700 en €4550
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Noord-Brabant
Afronding Diploma