Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Post-hbo leraar Nederlands als tweede taal (NT2)

Fontys Hogescholen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Deze post-hbo opleiding biedt docenten gereedschappen en kennis om Nederlands op de juiste manier te doceren aan mensen voor wie het Nederlands geen moedertaal is. De Post hbo-opleiding tot leraar Nederlands als tweede taal bestaat sinds 1987 en is de enige structurele voorziening voor docenten die zich als NT2-docent willen bekwamen. Het certificaat van de post hbo-opleiding docent NT2 is inmiddels een landelijk erkend bewijs voor de bekwaamheid van NT2-docenten. In de opleiding wordt aandacht besteed aan de A-competenties, B-competenties en een C-competentie (alfabetisering) uit het competentieprofiel van de docent NT2.

Voor iedere docent die zich wil bekwamen in het doceren van Nederlands als tweede taal. Deze post-hbo opleiding staat open voor docenten die een opleiding hebben gevolgd op hbo-niveau. Een lesbevoegdheid is wenselijk, maar niet pertinent nodig.

Afgeronde hbo-opleiding en gedurende de duur van de opleiding is een stageplek of een aanstelling van minimaal 5 contacturen per week als NT2-docent voorwaarde, omdat anders het duale karakter van de opleiding niet tot zijn recht komt.


De opleiding is duaal van opzet en bestaat uit vijftien bijeenkomsten van 1 dag (6 uur). De post hbo-opleiding docent NT2 is een praktijkgerichte opleiding met veel ruimte om didactische vaardigheden te oefenen en om te reflecteren op het eigen handelen. De opleiding kent een aantal groepsbijeenkomsten waarin verschillende onderwerpen behandeld worden. Buiten deze bijeenkomsten ontwikkelt u uw competenties verder in de praktijk én aan de hand van studieopdrachten. Voorbeelden van studieopdrachten zijn: - Het observeren van lessen van een collega. - Het uitvoeren van een lesonderdeel gevolgd door een kritische reflectie daarop. - Een opnemen en beoordelen van een eigen les. - Het analyseren van methodisch materiaal. - Het ontwikkelen van een lessenreeks. Studieopdrachten worden in overleg met de deelnemers `op maat+ gemaakt. De in het kader van deze opleiding ontwikkelde producten en reflecties worden opgenomen in een portfolio. Hiervoor gebruiken wij het model van het portfolio van de Beroepsvereniging van NT2-docenten. Kijk voor meer informatie op www.bvnt2.org.

Niveau Post-HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten (indicatie) Tussen de €2700 en €4550
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Certificaat