Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Logopedie: Video-interactiebegeleiding Logopedie (VIB-L), Introductiecursus

Fontys Hogescholen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Ouderbegeleiding en coaching van groepsleiding/leerkrachten heeft een belangrijke plaats in de logopedische interventie bij kinderen en volwassen met communicatieve problemen. In de praktijk blijken adviezen voor sommige ouders en andere professionals te abstract, of soms lijkt de stap van de therapie naar de concrete toepassing in de thuis- school- of werksituatie te groot. Video-feedback m.b.v. coachingstechnieken blijkt een krachtig middel om ouders en andere professionals op concrete, positieve wijze bij de therapie te betrekken. Het is ook goed in te zetten in de preventieve sfeer. Inhoud Aan de hand van video-opnames oefent u het maken van globale en micro-analyses van de ouder-kindinteractie. Duidelijk wordt hoe u doelgedrag kunt bepalen/ bijstellen. Vervolgens oefent u de feedbackprocedure aan de ouders (of andere volwassenen uit de omgeving van het kind, bijvoorbeeld leerkracht of groepsleiding). Op de tweede cursusdag kunt u eigen videomateriaal inbrengen.Logopedisten die werken met kinderen met spraak- en taalproblemen, waaronder stotteren. Het is een voordeel als u bekend bent met video-hometraining. Het is noodzakelijk dat u tijdens de cursus beschikt over opnamen uit de eigen werksituatie.Hbo logopedie


Het opleidingstraject VIB-L bestaat uit 3 afzonderlijke delen: VIB-L introductie (2 dagen); VIB-L supervisie I (6 bijeenkomsten); VIB-L supervisie II (6 bijeenkomsten). In de tweedaagse introductiecursus VIB-L maakt de cursist kennis met de basisprincipes van video-interactieanalyse en video-interactiebegeleiding. Het volgende komt daarbij aan bod:

  • - Het uitvoeren en interpreteren van een video-interactieanalyse
  • - Feedback kunnen geven aan de ouders en/of groepsleiding
  • - Video-interactiebegeleiding kunnen toepassen binnen de logopedische werksetting

 

Docent: Leden van de werkgroep VIB-L: Saskia Koning, Minke Nije en Marjon Peek. Zij zijn allen opleider VIB-L en logopedist.

 

Zie voor meer informatie over VIB-L www.vib-logopedie.nl.

Niveau Post-HBO
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Noord-Brabant
Afronding Geen