Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Logopedie: Denkstimulerende gesprekstechniek volgens Marion Blank.

Fontys Hogescholen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Het komt steeds vaker voor dat de logopedist met een kind kookt, knutselt, kegelt of picknickt. Waarschijnlijk werkt deze logopedist dan met de Gespreksmethode van Marion Blank. De cursusleiding: `Zelf gebruiken wij deze methode al jaren en zijn er erg enthousiast over. We zijn er een andere logopedist door geworden. We kijken op een andere manier naar wat wij doen en wat wij vragen aan de kinderen. Maar vooral letten we beter op hoe kinderen reageren. De kracht van deze cursus is de directe bruikbaarheid ervan in de praktijk. Doel: Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat denkprocessen bij kinderen te stimuleren en uit te bouwen.Logopedisten werkzaam op scholen en in een vrije vestiging. De cursus is een aanrader voor leerkrachten in het speciaal- of in de onderbouw van het basisonderwijs. De combinatie van een logopedist en leerkracht per school blijkt ideaal.


Theorie wordt afgewisseld met video-opnames en daarnaast is er ruimte om te oefenen. Volgens een onderzoek dat in Amerika gedaan is naar het effect van de DGM-methode bij Nederlandstalige kinderen met een expressieve of receptieve taalachterstand, is gebleken dat deze methode een positief effect heeft op de taaldenkniveaus III en IV (zie Het effect van taaldenkstimulerende technieken in Logopedie & Foniatrie, jaargang 79, mei 2007).

 

  • In de cursus worden de volgende punten besproken:
  • De achtergrond van de methode.
  • De gespreksonderwerpen en materialen die erbij gebruikt kunnen worden.
  • De denktaken die in een gesprek gesteld kunnen worden.
  • Het analyseren van de reacties van het kind.
  • Het geven van feedback, vereenvoudigingen en reguleringen.
  • Het toepassen van de methode in de praktijk, zowel in de individuele setting als in groepsverband. Hierbij worden ook praktijkopdrachten meegegeven. Naast het bespreken van de theorie van de methode is er vooral veel ruimte om te oefenen.

 

Docent: Suzanne Immers-Verrijt, logopedist werkzaam in het speciaal onderwijs.

Niveau Post-HBO
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Noord-Brabant
Afronding Bewijs van deelname