Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Logopedie: Audiologie, problemen met hoortoestellen oplossen

Fontys Hogescholen

  • Beschrijving
  • Overzicht

U leert hoortoestel-aanpassingen te beoordelen. Wanneer is een aanpassing optimaal? Verder leert u problemen met hoortoestellen te diagnosticeren. Wanneer zijn klachten van de drager reëel? Wat kan worden gedaan om de problemen te verhelpen? Tenslotte wordt ingegaan op de begeleiding van de slechthorende, soms is het verwachtings patroon van de drager niet reëel.Deze cursus is geschikt voor logopedisten werkzaam in de vrije vestiging, bij audiciens, in verpleeg- en verzorgingshuizen en in instellingen.


In onze maatschappij komen steeds meer slechthorenden voor, zodoende worden er steeds meer hoortoestellen voorgeschreven. Veel slechthorenden hebben klachten over hun hoortoestel, veel gehoorde opmerkingen zijn bijvoorbeeld: "Mijn hoortoestel fluit." "Mijn hoortoestel ligt eigenlijk altijd in de la." "Mijn hoortoestel doet het niet goed, wat nu?" De aanpassing van hoortoestellen is vaak niet optimaal en kan dan veel beter met een goede instelling of een andere type toestel. 

Onderdelen van de cursus: 

  1. Verdieping in audiometrie - en veel praktisch oefenen in het afnemen van audiometrische onderzoeken. 
  2. Hoortoestel kennis - wat zijn kenmerken van hoortoestellen, aandachtspunten voor aanpassing aan de patiënt en de verschillen tussen de software van de diverse merken, met veel praktisch oefenen. 
  3. Beoordeling van een aanpassing, met casus voorbeelden. Hoe kun je toetsen of een aanpassing optimaal is? 
  4. Begeleiding van slechthorenden in revalidatie, omgaan met toestellen, praktische tips en oplossen van kleine problemen. 

 

De cursus is gevarieerd, met veel casussen en praktische oefeningen. Een deel van de cursus wordt gegeven in een audiometrie-lokaal zodat u praktisch kunt oefenen met het afnemen van audiologisch onderzoek en hoortoestel instellingen.

Niveau HBO
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Noord-Brabant
Afronding Diploma