Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Echografie voor huisartsen basis

Fontys Hogescholen

  • Beschrijving
  • Overzicht

De belangstelling voor eerstelijns echografie is de laatste jaren sterk toegenomen. Ook onder huisartsen. Deze belangstelling spitst zich toe op abdominaal en obstetrisch echo-onderzoek. Hierdoor is er behoefte ontstaan aan specifieke scholing.

Om in deze behoefte te voorzien verzorgt Fontys Paramedische Hogeschool vanaf 2001 een 8-daagse cursus echografie voor huisartsen. Deze cursus is bedoeld om huisartsen vertrouwd te maken met de achtergronden, mogelijkheden en beperkingen van de echografie in een huisartsenpraktijk. Daarnaast om huisartsen een protocol aan te reiken waarmee in de huisartsenpraktijk echografisch onderzoek verricht kan worden, op het gebied van abdominale en obstetrische echografie. Het incompany verzorgen (op maat) van deze cursus is mogelijk.

Het incompany verzorgen (op maat) van deze cursus is mogelijk, voor informatie kunt u contact opnemen met de heer Jos Peeters, tel. 08850 71882.Huisartsen.Geregistreerde huisartsen.


In het theoretische gedeelte ligt het accent op: fysica, anatomische topografie en pathologie, relevant binnen de eerstelijns uitgevoerde echografie. In het praktijkgedeelte staan centraal: fysica in de praktijk, protocollair scannen abdominaal en obstetrisch, het omgaan met de apparatuur, het optimaliseren van de beeldkwaliteit, transducerhantering, beeldherkenning en verslaglegging. Tijdens het praktijkgedeelte maken wij gebruik van het skillslab van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken.

Niveau HBO
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Kosten (indicatie) Tussen de €2700 en €4550
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Certificaat