Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Echografie: Echoscopie basis

Fontys Hogescholen

  • Beschrijving
  • Overzicht

De belangstelling voor echoscopie is de laatste jaren sterk toegenomen in diverse (para)medische disciplines, ook in de eerstelijns gezondheidszorg. Op dit moment is er dan ook een toenemende behoefte aan deskundigheidsbevordering.De cursus echoscopie basis is bedoeld voor startende echoscopisten, verloskundigen en echolaboranten.U dient een medische of paramedische vooropleiding te hebben afgerond op HBO niveau. Indien u niet werkzaam bent binnen de echoscopie is het noodzakelijk dat u voor een stageplaats zorgt. Het gaat om 2 dagdelen per week tijdens de gehele opleiding.


Het doel van de cursus is cursisten vertrouwd maken met de achtergronden, mogelijkheden en beperkingen van de echoscopie binnen een echoscopische afdeling. Na het volgen van deze opleiding beschikt de cursist over voldoende kennis en vaardigheid om zelfstandig een termijn bepaling echoscopisch onderzoek uit te voeren en te diagnosticeren. De basiscursus is als voorbereiding op de vervolgcursus Structureel Echoscopisch Onderzoek. De cursus omvat zowel theoretische als praktische componenten. De basiscursus wordt afgesloten met een theoretische toets en een vaardigheidstoets.

Niveau Post-HBO
Incompany Ja
Open inschrijving Nee
Kosten (indicatie) Tussen de €1350 en €2700
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Certificaat