Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Accountant-administratieconsulent (nieuwe stijl)

Fontys Hogescholen

  • Beschrijving
  • Overzicht

De maatschappij verandert snel en wet- en regelgeving zijn steeds complexer. Als accountant-administratieconsulent zorg je voor een overzichtelijke administratie. Zo stel je jaarrekeningen op, beoordeelt en voert controles uit en geef je fiscaal advies. Je draagt de zorg voor belastingaangiftes en adviseert over de meest gunstige ondernemingsvorm, of het nu een eenmanszaak of BV betreft. Naast fiscaal advies wijs je de werkgever op de beste financieringsvorm of subsidies waarvoor hij in aanmerking komt. Zomaar enkele van de vele taken die onder jouw verantwoordelijkheid vallen.Je werkt op een accountantskantoor of vergelijkbaar beroep die de bachelor Accountancy (nieuwe stijl) hebben afgerond.Een afgeronde hbo bachelor Accountancy (nieuwe stijl) met een voldoende resultaat voor de OAT geeft rechtstreekse toelating.


De opleiding tot accountant-administratieconsulent met certificeringsbevoegdheid bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. De opleiding staat onder toezicht van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA).
De praktijkopleiding vindt plaats bij een accountantskantoor. Het theoretische deel van de opleiding volg je bij Fontys Hogeschool Financieel Management.

Tijdens de opleiding post hbo AA (nieuwe stijl) volg je de modules Audit & Assurance A en Audit & Assurance B, Externe Verslaggeving, Bestuurlijke Informatieverzorging en Corporate Governance. Alle modules, behalve Corporate Governance, worden afgesloten met een landelijk examen. De landelijke examens vinden tweemaal per jaar plaats, in januari en mei/juni.

Niveau Post-HBO
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten (indicatie) Meer dan €4550
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Noord-Brabant
Afronding Diploma