Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Logistics information management

evofenedex

 • Beschrijving
 • Overzicht

Module 5 van de opleiding Logistiek Management

Big data, ERP 2.0, informatiehubs zijn meer en meer van invloed op de logistieke processen. De manier waarop die genut kunnen worden hangt af van het bedrijf waar men werkt. Essentieel erbij is dat er geen losstaande logistieke systemen meer bestaan: alles moet met alles kunnen communiceren.

Het gebruik van ICT in organisaties is niet meer weg te denken. Zeker in de logistiek heeft de toepassing van ICT geleid tot veel nieuwe mogelijkheden en steeds verdergaande optimalisering van processen. Maar ICT-systemen kosten ook veel geld en moeten wel op de juiste manier toegepast worden om de investering terug te kunnen verdienen. Daarnaast is de kans op mislukking van een ICT-project ook nog eens groot.

E-fulfilment en e-commerce
Ook E-commerce en E-fulfilment dwingen logistiek managers anders te gaan werken. De impact van e-commerce op de logistiek is enorm. Voorraden moeten anders beheerd worden, klanten veranderen en stellen andere eisen en retourstromen moeten goed geregeld worden. En doordat informatiestromen anders gaan verlopen, wordt iedere schakel in de keten gedwongen zijn toegevoegde waarde te bewijzen.

Logistiek Management
De hernieuwde opleiding Logistics Information Management behandelt deze onderwerpen en geeft handvatten om voor jouw eigen bedrijf aan te haken op deze ontwikkelingen. Uitgebreid wordt stilgestaan bij e-fulfilment en logistiek. Maar ook cloud computing, agile, scrum en advanced planning systems komen aan bod. De opleiding Logistics Information Management is de vijfde module en een instapmoment voor de complete opleiding Logistics Management.

Voor deze cursus is een vooropleiding op hbo-niveau aan te raden, bij voorkeur aangevuld met enkele jaren relevante praktijkervaring.

Doelstelling
Deze cursus is gericht op de analytische en projectmatige vaardigheden die nodig zijn voor een juiste selectie en implementatie van informatiesystemen. Deelnemers vergroten hun inzicht in geautomatiseerde ondersteuning van integrale logistieke en bedrijfsmatige processen en zijn een betere gesprekspartner in strategische vraagstukken.

Bijzonderheden
Behalve de bijeenkomsten en werkcolleges vraagt de opleiding veel zelfstudie. Studenten ontvangen per module een navigator die de student door de opleiding begeleidt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van vakliteratuur die speciaal voor deze opleiding is geselecteerd. Deelnemers hoeven voor LIM zelf geen boeken aan te schaffen.

Examinering en certificering
De module wordt afgesloten met een business case die u schrijft en presenteert/verdedigt aan de groep. De docent beoordeelt uw business case en uw verdediging. Na een succesvolle afronding krijgt u een deelcertificaat van de opleiding Logistics Management.

Lesprogramma

Avond 1 Proces- en informatiemanagement

 • Processen doorgronden, lean/six sigma/agile
 • procesintegratie in supply chains

Avond 2 Informatiesystemen- en technologiën (I)

 • Informatie hubs (in supply chains)
 • Cloud Computing (in supply chains)
 • Logistiek en Big data
 • 3D printing
 • ERP2.0
 • Mobility
 • Social Media

Avond 3 Informatiesystemen- en technologiën (II)

Avond 4 E-commerce en e-fulfilment (I)

 • Impact op de keten
 • Impact op de logistiek

Avond 5 E-commerce en e-fulfilment (II)

Avond 6 Implementatie en beheer

 • Scrum-Agile projectmanagement

Niveau N.V.T.
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Locatie Utrecht
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.evo.nl/site/opleiding-informatiemanagement
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Utrecht
Afronding Geen