Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Programma voor nieuwe Commissarissen en Toezichthouders

Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA)

  • Beschrijving
  • Overzicht

1. Introductie

Het Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders richt zich op personen die de ambitie hebben om een commissariaat of een toezichthoudende rol te verwerven en daar concreet zicht op hebben.

Onderscheid Programma Commissarissen en Toezichthouders en Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders

Didactisch kenmerk van dit programma is, dat interactie tussen de deelnemers onderling en tussen de docenten en de deelnemers gestimuleerd wordt. De deelnemers hebben een schat aan kennis en ervaring en het is bijzonder leerzaam wanneer deze kennis en ervaring actief wordt uitgewisseld. Met andere woorden: peer group learning is een effectief didactisch concept. De maximale groepsgrootte van 16 deelnemers is daarbij optimaal.

De interactie tussen deelnemers met ervaring als toezichthouder is anders van aard dan de interactie tussen de deelnemers die, weliswaar veel professionele ervaring hebben, maar geen specifieke toezichthoudende ervaring. Dit is de reden geweest om voor beide doelgroepen een separaat Programma te organiseren.

De inhoud, docenten en leerdoelen van beide programma's zijn - op enkele accentverschillen na, identiek. Voor inhoudelijke informatie wordt u daarom verwezen naar Het Programma voor Commissarissen en Toezichthouders.

Wanneer de deelnemer tenminste 3 jaar heeft als toezichthouder of commissaris, dan lijkt deelname aan het Programma voor Commissarissen en Toezichthouders passend.
Wanneer de deelnemer geen of minder dan 3 jaar ervaring heeft, dan is het Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders passend.

Van belang voor toelating tot het Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders is, dat de deelnemer een concreet zicht heeft op het vervullen van een toezichthoudende rol.

De definitieve beslissing in welk programma de deelnemer het best tot zijn recht komt, wordt genomen tijdens het intakegesprek met de Program Director of de Program Manager.


2. Kenmerken van het Programma

Type educatie

Masterclass max 16 personen

Modules

5 x 2 dag

Opleidingsniveau

Post-academisch

Ervaringseis

Geen toezichthoudende ervaring vereist

Permanente Educatie Programma:

Minimaal twee maal per jaar terugkomen

Certificering:

Na succesvol afronden van het programma - inclusief de casestudie - ontvangen deelnemers het Certificaat van de Erasmus Universiteit Rotterdam

3. Programma

Het programma kenmerkt zich door zijn academisch niveau en is interactief. Doordat u deel uitmaakt van een kleine groep (maximaal 16 deelnemers) is een intensieve begeleiding door onze docenten en interactie tussen de deelnemers mogelijk. Samen met andere deelnemers bespreekt u concrete praktijkgevallen en governance-vraagstukken.

Het programma bestaat uit 5 modules van 2 dagen, inclusief een avondprogramma en een overnachting per module. De modules vormen een samenhangend geheel. Deelname aan afzonderlijke modules is niet mogelijk.

4. Docenten en Gastsprekers

U krijgt 'state of the art' kennis aangeboden door betrokken hoogleraren en ervaren commissarissen.
Interactie tussen deelnemers en docenten is steeds een rode draad tijdens de kleinschalige colleges.

5. Doelgroep

Het Programma richt zich op degenen met een beperkte toezichthoudende ervaring en op degenen die zich willen voorbereiden op een toezichthoudende functie. Ook directeuren en secretarissen van de Raad van Commissarissen die hun inzicht in de omgang met hun Raad van Commissarissen willen verdiepen zijn van harte welkom.

6. Data, locatie en kosten

Studieduur
Het programma bestaat uit 5 modules van 2 dagen, inclusief een avondprogramma en overnachting. Aanvang van module 1 t/m 4 is donderdagmiddag rond 12:00 uur, module 5 start op donderdagochtend om 10:00 uur. Het einde van alle modules is vrijdagmiddag 17:00 uur. De modules vormen een samenhangend geheel. Deelname aan afzonderlijke modules is niet mogelijk.

​Data
We starten het programma 4x per jaar. De actuele data kunt u terug vinden op onze website: www.eur.nl/esaa/governance-institute.

Locatie
Het programma vindt plaats in een conferentieoord, centraal in het land.

Kosten
De kosten voor het totale programma bedragen € 11.300,- inclusief literatuur en exclusief overnachtingen.

7. Kernteam en Raad van Advies

Het Programma voor Commissarissen en Toezichthouders is opgezet door een kernteam. Elk kernteamlid is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en inhoud van zijn of haar module. Het kernteam wordt ondersteund door een Raad van Advies. Deze Raad geeft adviezen met betrekking tot de kwaliteit en de verdere ontwikkeling van het programma.

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 5 maanden
PE-punten 60
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten €11300
Les locatie type Conferentiecentrum
Titulatuur Geen titel
Website www.eur.nl/esaa/governance-institute/programma-voor-nieuwe-commissarissen-en-toezichthouders
Lesmethode Klassikaal onderwijs
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden februari, maart, april, september, december
Maximaal aantal deelnemers 16
Afronding Diploma