Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Masterclass Lange Termijn Waardecreatie voor Commissarissen en Toezichthouders

Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA)

  • Beschrijving
  • Overzicht

Door diverse wereldwijde ontwikkelingen is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de risico agenda van een onderneming of organisatie geworden.

Daarnaast is lange termijn waardecreatie in toenemende mate onderwerp van de strategische agenda. Deels intrinsiek en op waarde gedreven (vanuit de purpose), deels gedreven door regels (compliance), zoals de Corporate Governance Code en de EU richtlijn voor niet-financiële rapportages.

Om als toezichthouder risico's èn kansen te kunnen inschatten is kennis van hetgeen speelt in de wereld van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen essentieel. Hierbij moeten toezichthouders oog hebben voor financiële en niet-financiële informatie.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen, hoe stel je materialiteit vast in een organisatie, hoe krijg je als commissaris of toezichthouder een beeld van hoe de organisatie er in termen van duurzaamheid voorstaat, en waar liggen de kansen en risico's en hoe speel je daar zo goed mogelijk op in?

Met deze Masterclass krijgen (aankomende) commissarissen en toezichthouders handvatten om te beoordelen in hoeverre de toezichthouder de juiste en volledige informatie krijgt, een quickscan kan uitvoeren en hoe hij de bestuurder de goede vragen kan stellen.


Doelgroep
De Masterclass is speciaal bedoeld voor (aankomende) commissarissen en toezichthouders. Deze Masterclass is geschikt voor deelnemers uit zowel profit als non-profit sector.

Het programma heeft een academisch niveau waarin theorie en praktijk wordt besproken, interactief wordt gewerkt aan concrete praktijkgevallen en de deelnemers aan de slag gaan met hun eigen casus.

Over de opleiding
Het programma kenmerkt zich door haar academisch niveau en kent in haar opzet kleine groepen van maximaal 20 deelnemers. Met deze beperkte omvang kan worden ingegaan op specifieke vraagstukken waar deelnemers mee worden geconfronteerd en is gerichte aandacht van docenten en interactie tussen de deelnemers mogelijk. Samen met andere deelnemers bespreekt u concrete praktijkgevallen en governance vraagstukken in het kader van lange termijn waardecreatie, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook is er mogelijkheid om uw eigen praktijksituatie te bespreken, en het perspectief van andere deelnemers daarop te leren kennen.

Dagvoorzitters

dr. K. Maas
Karen Maas is wetenschappelijk directeur van de CSR Executive opleidingen van Erasmus School of Accounting & Assurance en assistent-professor bij Erasmus School of Economics. Daarnaast is zij lid Raad van Advies bij De Groene Zaak.

drs. E. Hintzen-Cuppen b.c.
Eleonoor Hintzen werkt voor multinationals, de overheid en het MKB. Ze startte op vanuit de overtuiging dat maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen een bedrijf versterkt qua cultuur, qua commerciële mogelijkheden en positionering. Ze is van mening dat bedrijven naast een economische, ook een maatschappelijke verantwoordelijkheden hebben. Good Company helpt daarom bedrijven bij de ontwikkeling van een strategie tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij is tevens toezichthouder bij Wakibi.

Docenten

De docenten van het Programma voor Commissarissen en Toezichthouders bekleden vooraanstaande posities in de wetenschap, het bedrijfsleven en not-for-profit organisaties en zijn stuk voor stuk deskundigen op hun vakgebied. Een greep uit het docentencorps:

drs. Jan van Rutte
Jan Rutte heeft een bancaire achtergrond en ervaringen opgedaan bij o.a. MeesPierson, Fortis, ABN Amro Bank. Hij is nu commissaris bij o.a. PGGM, de Volksbank, Bank Nederlandse Gemeente, BNG, Nederlandse Investeringsinstelling en ORMIT.

mevr. M.R. Milz
Monika Milz heeft een achtergrond in de financiële sector. Zij werkte in diverse management functies, 20 jaar voor ABN Amro en 10 jaar voor Rabo Bank. Haar expertise gebieden zijn Corporate Banking en Human Resources Management. Sinds 2011 richt zij zich op toezicht. Zij is partner bij Governance Support, een gespecialiseerde ondersteuner voor toezicht en bestuur.

Ook is zij commissaris bij o.a. de Volksbank ( voorheen SNS Reaal), bij Handelsveem Beheer BV en lid van de StAK Parnassia Groep en Arbo Unie. In opdracht van het Ministerie van EZ is zij voorzitter van de Green Deal Board.

Ir. P.W. Verheul
Paul Verheul is werkzaam als Lid Executive Board bij Van Oord. Hiervoor heeft hij gewerkt bij de Koninklijke Marine en in de luchtvaartbranche.

Drs. B. Groenewegen
Bert Groenewegen is CFO bij NS Groep N.V. Hiervoor heeft hij diverse bestuursfuncties beoefend bij o.a. Ziggo, PCTM en Exact Holding. Daarnaast heeft hij ervaringen opgedaan als commissaris bij o.a. Intertrust, FD Mediagroep B.V. en Wereldhave.

Drs. G. van Olphen RA
Gerard van Olphen heeft diverse bestuurservaringen opgedaan bij APG Groep, Vivat, SNS Reaal, Achmea NIBC en Eureko. Hij is tevens commissaris geweest bij Eureko en op dit moment toezichthouder bij de Hartstichting.

Ada van der Veer-Vergeer
Ada van der Veer is boardroom consultant op het gebied van strategie en corporate governance en directeur van Stranergy. Voorts is zij Voorzitter van de Nederlandse Monitoring Commissie Accountancy. Ook is zij commissaris bij verschillende organisaties zoals Alliander en LeasePlan Corporation en tot 2016 tevens bij de NPO (Nederlandse Publieke Omroep - kroonbenoeming).

Voorheen was Ada van der Veer oprichtend CEO van Currence Holding, eigenaar van de Nederlandse bancaire collectieve betaalmiddelen en CEO van één van de drie divisies van KPN, t.w. KPN Data/IP en Voorzitter van de Board van KPN Belgium SA.

Data
​De masterclass wordt 1x per jaar georganiseerd in het najaar. De actuele data kunt u terug vinden op onze website: https://www.eur.nl/esaa/governance-institute.

Studiekosten
De deelnamekosten bedragen € 2.250,- , exclusief de kosten voor de hotelovernachting.

Niveau Post-WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 2 dagen
Type Post-wo / postacademisch
Kosten €2250
Les locatie type Conferentiecentrum
Titulatuur Geen titel
Website www.eur.nl/esaa/voorlichtingsavonden/erasmus-governance-institute/masterclass-duurzaamheid-voor-commissarissen-en
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand november
Maximaal aantal deelnemers 16
Afronding Geen