Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Masterclass Grondslagen van Geluk

Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA)

 • Beschrijving
 • Overzicht

Geluk binnen de economische context?

Deze masterclass is speciaal ontwikkeld voor directeuren, bestuurders, managers en adviseurs die gefundeerd meer van geluk willen weten, meer grip op geluk (in organisaties) willen hebben en interesse hebben in de rol van geluk binnen de economische context van organisaties.

De Masterclass geeft een goed en helder overzicht in geluk als psychologisch, sociologisch én macro-economisch fenomeen. Wat is geluk en wat zijn de verschillende niveaus? Is geluk meetbaar en zo ja hoe dan? Wat is de historie van het denken over geluk en wat is het toekomstperspectief? Dit zijn enkele vragen die tijdens de Masterclass aan de orde komen. Naast het wetenschappelijk kader wordt tijdens de masterclass ook aandacht besteed aan thema's als 'geluk en government' en persoonlijk geluk.

De Masterclass combineert de laatste wetenschappelijke inzichten aan de hand van de World Database of Happiness, die door de Erasmus Universiteit is opgezet en wordt beheerd, met de kennis en inzichten van vooraanstaande academici en 'thought leaders' uit de praktijk. De Masterclass is de ideale voorbereiding op het Executive Program 'Het Rendement van Geluk'.

1. Introductie

Wat mag u van het programma verwachten?

Geluk is van belang voor een ieder. Sommigen vinden een geweldige baan of carrière belangrijk, anderen willen succesvol zijn als ondernemer. Veel mensen willen een goede relatie met hun partner, met hun vrienden en met andere dierbaren, de meesten vinden hun gezondheid belangrijk.

Als je je afvraagt wat de gemeenschappelijke deler is, kom je uit bij geluk - levensgeluk. Zelfs nut (utility) als het ultieme economisch doel blijkt gekoppeld aan geluk. Tegelijkertijd is geluk voor velen een ontastbaar en zelfs zweverig begrip. En al helemaal binnen de economische context van organisaties. Daarom organiseert de Erasmus Universiteit de Masterclass 'Grondslagen van Geluk' voor een ieder die gefundeerd meer van geluk wil weten, het tastbaar wil maken en zich er vanuit zijn functie professioneel mee bezig wil houden, of dat overweegt te doen.

De Masterclass 'Grondslagen van Geluk' geeft een goed en helder overzicht in geluk (happiness, well-being) als psychologisch, sociologisch én macro-economisch fenomeen. Wat is geluk en wat zijn de verschillende niveaus? Is geluk meetbaar en zo ja hoe dan? Wat is de historie van het denken over geluk en wat is het toekomstperspectief?Dit zijn enkele van de vragen die aan de orde komen. De Masterclass combineert de laatste wetenschappelijke inzichten aan de hand van de World Database of Happiness, die door de Erasmus Universiteit is opgezet en wordt beheerd, met de kennis en inzichten van vooraanstaande academici en 'thought leaders' uit de (bedrijfs)praktijk. De Masterclass is de ideale voorbereiding op het Executive Program 'Het Rendement van Geluk'. Nadat u de Masterclass en het Executive Program heeft gevolgd, bent u bij wijze van spreken klaar om de stap naar Chief Happiness Officer te zetten.


2. Programma

Inhoud dag 1:

'Wetenschap van Geluk'

 • Geluk in de filosofie
 • Inleiding in de gelukswetenschap
 • Meten van geluk & World Database of Happiness
 • De wereld vraagt om geluk

Inhoud dag 2:

'Bronnen van Geluk'

 • Geluk in de geest van Augustinus
 • Lessen uit de positieve psychologie
 • Geluk in de genen
 • De toekomst van Geluk

3. Docenten en Gastsprekers

Vooraanstaande academici en 'thought leaders' uit de (bedrijfs)praktijk delen op betrokken en interactieve wijze hun kennis en ervaring met u. Bij iedere module worden de laatste wetenschappelijke inzichten uit de World Database of Happiness gedeeld.

4. Doelgroep

De Masterclass is ontwikkeld voor directeuren, bestuurders, managers, (zelfstandig) adviseurs en beleidsmakers die gefundeerd meer van geluk willen weten, meer grip op geluk willen hebben en zich er professioneel mee bezig houden, of dat overwegen te doen.

5. Informatie

Locatie en data
De Masterclass duurt 2 dagen (5 dagdelen). Het programma, inclusief diner, start de eerste dag om 09.30 uur en duurt tot 18.00 uur de volgende dag. Gelegenheid tot overnachten is op de locatie aanwezig.

Datum Masterclass voorjaar 2019: 12 &13 maart 2019

Het Executive Program 'Het Rendement van Geluk' is een natuurlijk vervolg op de Masterclass. Het Executive Program bestaat uit 6 modules die zich concentreren op geluk in organisaties vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. Centraal staat geluk als holistisch en bedrijfskundig concept voor organisaties ('organisational happiness') waarbij geluk niet alleen als werkgeluk of vanuit het werknemersperspectief zal worden opgevat, maar zal worden behandeld vanuit het perspectief van alle stakeholders. U kunt denken aan onder meer de volgende thema's:

 • Organizational Happiness als bedrijfskundig concept
 • Gelukkige medewerkers (HR-aspecten incl. flow/engagement, autonomy, beloning, etc.)
 • Gelukkige klanten & consumptie (Marketing & Sales, CSR, keuzevraagstukken)
 • Gelukkige financiers (aandeelhouders en andere vermogensverschaffers, Finance)
 • Gelukkige leiders / executives (Leiderschap)

Studiekosten
De kosten voor deze vierdaagse Masterclass bedragen 1.950 euro. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW. Kosten voor eventuele overnachting zijn voor eigen rekening.

PE-uren

ESAA is een geaccrediteerd onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, erkend door de NBA en gerechtigd PE-uren toe te kennen aan onderwijsactiviteiten. Het aantal PE-uren voor deze masterclass bedraagt 15 uren.

Certificaat
Deelnemers ontvangen na afloop van de Masterclass een deelnemerscertificaat van de ESAA Erasmus Executive Programs.

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 2 weken
PE-punten 15
Kosten €1950
Les locatie type Op het instituut
Titulatuur Geen titel
Website www.eur.nl/esaa/masterclasses/masterclass_grondslagen_van_geluk/
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden maart, september
Provincie Zuid-Holland
Afronding Certificaat