Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Sociale Innovatie en Transformatie

Erasmus Academie BV

  • Beschrijving
  • Overzicht

Burgers en 'sociaal ondernemers' nemen een steeds actievere rol in het 'zelf-organiseren' van diensten en producten. Gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs, voedselvoorziening, huizenbouw en energievoorziening…in allerlei domeinen nemen burgers en ondernemers het heft in eigen hand. Daarbij maken ze vaak gebruik van specifieke juridische constructies en economische modellen, zoals bijv. crowdfunding, collectief particulier opdrachtgeverschap, coöperatieve verenigingen en lokale ruildiensten. Overheden en bedrijven zoeken manieren om met dit soort ontwikkelingen om te gaan, vaak in het licht van grote maatschappelijke vraagstukken zoals de financiële crisis, de welvaartstaat die onder druk staat, klimaatverandering, en duurzaamheidsambities. De Masterclass Sociale Innovatie en Transformatie geeft een inzicht in deze maatschappelijke innovatie 'van onderaf', biedt een overzicht van verschillende vormen van sociaal ondernemerschap en actief burgerschap en geeft concrete handvatten om hier op een constructieve manier op in te spelen.

Inhoud

In deze unieke masterclass combineren we kennis over en ervaring met sociaal ondernemerschap en actief burgerschap, waarbij we inzicht verschaffen in maatschappelijke innovatie 'van onderaf'. We bieden een overzicht van verschillende vormen van zowel sociaal ondernemerschap en actief burgerschap. De masterclass gaat in op de potentie van 'bottom-up organiseren', maar ook op de daarbij horende dilemma's en worstelingen. Verder krijgen deelnemers concrete methoden aangereikt om op een constructieve manier in te spelen op de 'energieke samenleving' en die waar nodig te faciliteren. Voorbeelden van deze methoden zijn: nieuwe vormen van participatieve samenwerking, alternatieve business modellen en flexibele juridische arrangementen.

Resultaat

Met de Masterclass Sociale Innovatie en Transformatie krijgen deelnemers 'tools' en kaders mee hoe burgerinitiatieven aangemoedigd en geborgd kunnen worden. Deelnemers hebben meer inzicht in de initiatieven die op dit moment spelen en ze weten beter in te spelen op de proactieve samenleving en nieuwe vormen van participatie en organisatie.

Doelgroep

Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in sociale innovatie, maatschappelijke verandering, nieuwe vormen van organisatie, sociaal ondernemerschap, actief burgerschap, en participatieve samenwerking. De opzet is vooral geschikt voor beleidsmakers, managers, ondernemers en adviseurs.


Data

De Masterclass Sociale Innovatie en Transformatie is op donderdag 10 november 2015 van start gegaan.

U kunt uw interesse via onze website bekend maken. U wordt dan automatisch geïnformeerd over een nieuwe start.

Niveau Post-WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 6 dagen
Locatie Rotterdam
Tijden Overdag
Kosten €4350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand november
Provincie Zuid-Holland
Maximaal aantal deelnemers 25
Afronding Certificaat