Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO), Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

De vierdaagse opleiding Politiek-bestuurlijke sensitiviteit voorziet in de behoefte van ambtenaren - zowel lokaal en regionaal als landelijk - meer inzicht te krijgen in politieke processen en na te denken over hun rol in de politiek-bestuurlijke arena. Met als doel effectiever te opereren in de dagelijkse praktijk, in een succesvolle samenwerking met politiek bestuurders.

Deze opleiding richt zich op ambtenaren die werken binnen gemeenten, provincies of het Rijk. Van beleidsmedewerkers tot projectleiders, van bestuursadviseurs tot afdelingshoofden. Van belang is dat u als ambtenaar regelmatig met een bestuurder te maken hebt (van het schrijven van een stuk voor de bestuurder tot het afhandelen van een vraag van/aan de bestuurder).


Gedurende vier dagen krijgt u een mix van theorie en praktijk, van kennis opdoen en toepassen. Op de eerste dag wordt de theoretische basis gelegd, die in de overige trainingsdagen op verschillende manieren terugkomt. We volgen in het programma de verschillende fasen van besluitvorming: de (ambtelijke) voorbereiding, de besluitvorming in college of ministerraad en het debat door volksvertegenwoordigers en in de samenleving.

Deze vierdaagse opleiding is de optelsom van jarenlange praktische ervaring van Simons Van de Wiel Versterking op het gebied van politiek-bestuurlijke sensitiviteit en de academische reflectie van wetenschappers van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

Niveau Post-HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 4 dagen
Type Post-hbo / Post-bachelor, Post-wo / postacademisch
Kosten €1990
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Utrecht
Afronding Certificaat