Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Master Organisatie, Cultuur en Management (MSc)

Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO), Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Het geaccrediteerde masterprogramma Organisatie, Cultuur en Management (OCM) concentreert zich op de rol die cultuur en macht in organisaties spelen. Theoretische kennis en praktijkervaring van de deelnemers worden gedurende de twee opleidingsjaren steeds met elkaar verbonden. Dat maakt deze opleiding uniek: een geïntegreerd werk- en leertraject waarbij de complexe management- en adviespraktijk van alledag gekoppeld wordt aan academische kennis en vaardigheden.

Organisatieprocessen worden vanuit verschillende invalshoeken bestudeerd en worden gekoppeld aan ontwikkelingen in de bestuurlijke en maatschappelijke omgeving van organisaties. De deelnemers zijn vooral geïnteresseerd in culturele en machtsprocessen in organisaties. Zij zijn op zoek naar bruikbare benaderingen en methoden om deze processen beter te kunnen doorgronden.

Onze opleidingen richten zich op bestuurders, leidinggevenden, professionals en (beleids)medewerkers met een hbo of een universitair diploma of een diploma dat daarmee gelijkgesteld kan worden. Daarnaast beschikken de cursisten/ studenten over tenminste vier jaar relevante werkervaring in een leidinggevende, management- of beleids­adviserende functie op strategisch niveau.

Een hbo of een universitair diploma of een diploma dat daarmee gelijkgesteld kan worden. Daarnaast beschikken de cursisten/ studenten over tenminste vier jaar relevante werkervaring in een leidinggevende, management- of beleids­adviserende functie op strategisch niveau.


Binnen deze tweejarige masteropleiding komen onder andere de volgende thema's aan bod:

  • Perspectieven op organiseren
  • Cultuur en macht in organisaties
  • Organisaties in bestuurlijke en maatschappelijke context
  • Management van organisatieverandering

Het onderdeel methoden en technieken van kwalitatief onderzoek wordt geïntegreerd met de inhoudelijke onderdelen aangeboden. Door zelfstandig onderzoek te doen leren deelnemers afstand te nemen van de alledaagse routine. Een nauwkeurige theoretische beschrijving en analyse van organisatievraagstukken is de basis voor effectief ingrijpen in de praktijk. Dit vormt het onderwerp van de afsluitende meesterproef.

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 24 maanden
Type Executive Master, MSc (Master of Science)
Kosten €22950
Titulatuur MSc (Master of Science)
Benodigde taalkennis Nederlands, Engels
Startmaand februari
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Maximaal aantal deelnemers 22
Afronding Diploma