Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Organisatiecoaching

De Haagse Hogeschool, The Hague Graduate School

 • Beschrijving
 • Overzicht

Organisatiecoaching

Bij organisatieverandering is het de kunst om een passende veranderaanpak te kiezen die past bij de situatie, de organisatie en de mensen die er werken. Bij benaderingen vanuit verandermanagement mislukt zo'n tachtig procent, met name als het gaat om medewerkers mee te krijgen. Tijdens de post-hbo opleiding Organisatiecoaching leert u een andere benadering: de betrokkenen als uitgangspunt te nemen voor veranderingsprocessen met alle denk- en daadkracht, talenten en kwaliteiten. Organisatieverandering wordt dan opgevat als permanent leer- en ontwikkelproces zoals in andere vormen van coaching. Tijdens de opleiding gaat u een leer en veranderproces begeleiden en het leervermogen van een organisatie vergroten, waardoor er eigenaarschap ontstaat van binnenuit.

Studielast

Een investering in uzelf

De opleiding duurt zeven maanden. U komt iedere twee weken voor een lesdag bij elkaar op de maandag en besteedt daarnaast zeven uur per week aan zelfstudie. Omdat de praktijk een belangrijk onderdeel is van de opleiding, begeleidt u een organisatiecoachtraject tijdens de opleiding van minimaal tachtig uur en twintig uur als organisatiecoach bij een ander traject.

Opbouw van Organisatiecoaching


Samen leren, samen vernieuwen

Tijdens de opleiding Organisatiecoaching leert u een organisatie op een professionele manier te begeleiden. Een organisatiecoach kan ingezet worden om complexe (collectieve) leer- en veranderprocessen te begeleiden binnen een organisatie waarbij kennis en ervaring van betrokkenen optimaal ingezet wordt en het resultaat zelf door betrokkenen wordt ingevuld. De deelnemers hebben een heel diverse achtergrond in opleiding en het soort organisatie waar ze werkzaam zijn. Samen met de andere deelnemers bespreekt u de casuïstiek, en oefent u uw organisatiecoachingsvaardigheden onder begeleiding van een docent in een practicumgroep. Zo leert u met elkaar hefbomen ontwikkelen die organisaties helpen vernieuwen en het leervermogen vergroten.

Organisatie coachen in de praktijk

Naast kennis en oefening leert u organisatiecoaching vooral in de praktijk. Tijdens de opleiding doet u praktijkervaring op door zelfstandig een organisatie coachtraject te begeleiden. Door de uitwisseling in intervisiegroepen leert u ook andere organisaties kennen en een brede kijk te ontwikkelen. U leert reflecteren op uw handelen als organisatiecoach en uw eigen stijl ontwikkelen. De Organisatiecoachopleiding sluit u af met een reflectieverslag, portfolio en een assessment. Zo toont u aan dat u professioneel een organisatie (of onderdelen daarvan) kunt coachen en daadwerkelijk een bijdrage levert aan het leervermogen van een organisatie.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • Installeren en kennismaking.
 • Uitgangspunten, competenties en principes van organisatiecoaching.
 • Leren en veranderen in organisaties.
 • Contractering en co-creatie met een opdrachtgever: rol van leiderschap.
 • Samenhang structuur en cultuur van organisaties: impact op het leervermogen.
 • Zelfsturing en zelforganisatie in teams: eigenaarschap creëren
 • Coachen van het collectief leren: vormgeven aan cocreatie
 • Storytelling als leerinterventie
 • Werken met causale diagrammen
 • De praktijk van organisatiecoaches
 • 'Large scale' interventies.
 • Organisatie vernieuwing en -ontwikkeling.
 • Hefbomen voor leren en veranderen.
 • Het speelveld van organisatiecoaching.

Doorstromen naar andere coachingsopleidingen

U kunt de Organisatiecoaching opleiding afzonderlijk volgen, of doorgaan met de erkende Individueel Coaching of de Teamcoaching opleiding. U bepaalt zelf de route en de volgorde.


Contact met de opleiding

Meer weten over de post-hbo-opleidingen Organisatiecoaching, Individuele Coaching of Teamcoaching van De Haagse Hogeschool? Neem contact op via mail opleidingsadvies-thgs@hhs.nl, of bel ons via 070 - 445 8900 (maandag t/m donderdag tussen 8.30 en 22.00 uur, vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur).

Niveau Post-HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 7 maanden
Locatie Den Haag
Tijden Overdag
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten €4725
Les locatie type Op het instituut, Bij het bedrijf
Titulatuur Geen titel
Website www.thehaguegraduateschool.nl/opleidingen/post-hbo/organisatiecoaching
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand september
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Erkend door de ST!R en post-hbo-certificaat