Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Agile requirements practitioner

cibit academy | inspearit B.V.

 • Beschrijving
 • Overzicht

De IT-wereld omarmt in een hoog tempo agile werken wat grote impact heeft op hoe software ontwikkeld wordt en hoe in teams wordt samengewerkt. Nu bedrijven een steeds hoger niveau van agility bereiken onstaan er vraagstukken als, Hoe verdeel ik werk aan eenzelfde product op een zinvolle manier over verschillende teams? Hoe bepaal ik de business waarde van een verbetering van bijvoorbeeld de performance van mijn product ten opzichte van het realiseren van een nieuwe feature? Moet ik het systeem nog documenteren, hoeveel documentatie moet ik dan maken en hoe documenteer ik mijn systeem dan als ik werk met User Stories? Door de kracht van de requirements engineering wordt het mogelijk om een gepast antwoord te geven op deze vraagstukken. Door requirementstechnieken op het juiste moment en met de juiste diepgang toe te passen ben je in staat om keuzes te onderbouwen en help je daarmee de organisatie om continu te sturen op optimale waarde van de oplossing.

Leer hoe je de technieken uit het requirements vakgebied gebruikt en leer ze just-in-time en just-enough in te zetten. Leer hoe je business waarde meetbaar en zichtbaar maakt. Leer hoe je structuur aan kan brengen in de User Stories en hoe dat bijdraagt aan de documentatie van de oplossing.


Requirements in Agile & Scrum processen

Deze driedaagse cursus is gericht op vaardigheden die in de praktijk nodig zijn voor het werken aan requirements in een Agile proces. Gaandeweg leer je onder andere:
 • Workshop technieken om met stakeholders te komen tot een gedragen Product visie.
 • Refinement technieken waaronder Story mapping, Proces en Use Case analyse om vanuit de customer journey te komen tot User Stories.
 • Kwaliteitsmodellen toepassen om de niet functionele behoeften te bepalen.
 • Zichtbaar maken van waarde en daarmee in staat zijn te prioriteren op het niveau van Epic, Feature en User Story om continu de focus op waarde te behouden.
 • Hoe door het toepassen van de agile filosofie in het requirements vak de focus van output naar outcome verschuift.
 • Lean documentatie van de oplossing te realiseren om ervoor te zorgen dat er juist voldoende documentatie is om toekomstige veranderingen en onderhoud mogelijk te maken.
 • Het requirements proces aan te passen gedurende het traject om ervoor te zorgen dat je altijd de optimale aanpak hebben.
 • ook qua organisatie, de bosrijke locatie en lunch hoog scoort in evaluaties.
 • partner is in jouw ontwikkeling want we bieden aansluitende cursussen, opleidingen en certificeringen op de gebieden Agile & Scrum, Product Owner schap, Scaling Agile en Requirements engineering.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor business analisten, informatie-analisten, requirements engineers, product owners en developers. Voor de cursus Agile requirements practitioner is kennis op het niveau van Agile & Scrum Essentials vereist en is basiskennis van requirements (engineering) aanbevolen.


Casus toepassen agile requirements technieken

Aan de hand van een doorlopende casus oefen je steeds in het toepassen van agile requirements technieken in de gehele levencyclus van een product. We gaan beginnen bij het vinden van de juiste stakeholder en het met de stakeholders bepalen van de scope en de belangrijkste product eigenschappen. Vanuit de stakeholder analyse leveren we input aan personas en het opstellen van de customer journeys. We passen proces analyse en use case technieken toe om vanuit customer journey aan de slag te kunnen met steeds de belangrijkste onderdelen. We bepalen de belangrijkste niet functionele behoeften (bijvoorbeeld performance en informatie beveiliging). Via prioriteringstechnieken bepalen we de prioriteiten over functionele en niet functionele behoeften en zorgen we ervoor dat het team steeds werkt aan het realiseren van de belangrijkste onderdelen. We gaan behoefte steeds verder opsplitsen totdat deze voldoende klein is om in een iteratie door een team opgepakt te worden. We gaan structuur aanbrengen in de user stories om ervoor te zorgen dat de set aan user stories een zinvol onderdeel van de documentatie wordt waar beheer en onderhoud gebruik van kan maken.


cibit academy

Je kiest voor deze cursus omdat de docenten:
 • de meest recente ontwikkelingen kennen in de vakgebieden requirements engineering en Agile & Scrum.
 • door de cursisten worden gewaardeerd om hun kennis, praktische ervaring en flexibiliteit waarmee zij de training op maat aanpassen.
 • altijd hoge cijfers behalen in evaluaties van cursusdeelnemers

En omdat cibit academy:

 • ook qua organisatie, de bosrijke locatie en lunch hoog scoort in evaluaties.
 • partner is in jouw ontwikkeling want we bieden aansluitende cursussen, opleidingen en certificeringen op de gebieden Agile & Scrum, Product Owner schap, Scaling Agile en Requirements engineering.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 3 dagen
Locatie Bilthoven
Tijden Overdag
Kosten €1875
Titulatuur Geen titel
Website www.cibit.nl/nl/opleidingen/cursus-agile-requirements-practitioner/
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden mei, september, november
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Certificaat van deelname