Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Loopbaanprofessional

BGL & partners

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials
 • Reviews

Van lifetime employment naar lifetime employability

Veel medewerkers houden zich pas bezig met loopbaanontwikkeling als hun eigen functie in gevaar komt (bijvoorbeeld na een overname, fusie of reorganisatie) of als gevolg van een persoonlijke crisis (een burn-out bijvoorbeeld of depressie). Deze min of meer gedwongen veranderingen roepen vaak heftige emoties en de nodige weerstand op. Begrijpelijk, want je kiest er niet voor.

De huidige snelle tijd vraagt om organisaties die flexibel, snel, innovatief en sterk concurrerend zijn. Daardoor verandert ook de verhouding tussen een organisatie en haar werknemers.

Om al deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, is een uitgebalanceerde aanpak op het gebied van loopbaanontwikkeling nodig. De modulair opgezette opleiding tot Loopbaanprofessional richt zich zowel op individuele medewerkers als op organisaties. De opleiding biedt u in zes modules een brede kijk op de verschillende facetten van loopbaancoaching en -advisering. Wij leren u hoe u strategische en methodische kennis, praktische instrumenten en effectieve coachings- en adviesvaardigheden op professionele wijze kunt inzetten voor loopbaantrajecten.

De modules zijn door coaches ook los te volgen in het kader van bij- en nascholing.

Kenmerkend voor de opleiding
 • De opleiding biedt een integrale benadering van loopbaanvraagstukken. Het verruimen van theoretische en methodische kennis combineren we met het trainen van praktische vaardigheden het werken aan persoonlijke ontwikkeling.
 • De gangbare mobiliteits-, opleidings- en human resource-instrumenten combineren we met opvattingen en elementen uit onder andere het Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), het Oplossingsgericht werken, de Cognitieve gedragstherapie (RET, Mindfulness) en het Systeemgericht werken.
 • De unieke mogelijkheid om het certificaat TPT A-HRM + Talentlens Re-Integratie van Pearson te behalen. U heeft hierdoor toegang tot een uitgebreid aanbod van psychologische testen en vragenlijsten.
 • De module Oplossingsgericht coachen levert u na succesvolle afronding het Europees geaccrediteerde diploma Coach Foundation op. Hiermee verwerft u toegang tot diverse interessante verdiepingen op het gebied van coaching.
 • De opleiding is een Post-HBO Registeropleiding. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangt u een officieel diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland.

Voor wie

De opleiding tot Loopbaanprofessional is voor iedereen die zich beroepshalve bezighoudt/wil gaan houden met adviseren, coachen en/of counseling en zich verder wil bekwamen op het gebied van loopbaanontwikkeling. Binnen uw eigen organisatie of als zelfstandig adviseur. Denk aan:

 • (Lijn)managers, verantwoordelijk voor Human Resource Management, die zich vooral richten op competentieontwikkeling en zich dan ook steeds meer richten op de inzet en inzetbaarheid voor hun medewerkers.
 • Personeelsadviseurs, die adequate tools nodig hebben om employability te stimuleren en die een belangrijke rol spelen op het gebied van de advisering en coaching van het lijnmanagement en medewerkers.
 • Re-integratieadviseurs, met een belangrijke taak op het gebied van verzuimmanagement en arbeidsmarktre-integratie en in dit kader op zoek zijn naar kennis, kunde en een professionele basishouding.
 • Externe adviseurs/coaches. Ze worden steeds vaker door organisaties ingeschakeld bij de carrièreplanning van hun medewerkers vanwege hun expertise, objectieve kijk en het kostenbesparend aspect (inhuren adviseur al naar gelang de behoefte). Doordat mensen steeds meer belang hechten aan hun persoonlijke ontwikkeling groeit ook de vraag naar loopbaanprofessionals in het particuliere circuit.

Deelnemers beschikken over een HBO of Academisch denk- en/of werkniveau.


Opzet

In de Post-HBO Registeropleiding tot Loopbaanprofessional is gekozen voor een integrale benadering van vraagstukken. We combineren het verruimen van theoretische en methodische kennis met het trainen van praktische vaardigheden en het werken aan persoonlijke ontwikkeling. Op verantwoorde wijze worden denkbeelden en methodieken uit verschillende disciplines samengebracht tot een samenhangend geheel. De gangbare mobiliteits-, opleidings- en human resourceinstrumenten combineren we met opvattingen en elementen uit onder andere het Neuro- Linguïstisch Programmeren (NLP), het Oplossingsgericht werken, de Rationele Effectiviteits Training (RET) en het Systeemgericht werken.

De opleiding omvat 19 lesdagen, groepssupervisie en individuele supervisie. De lesdagen zijn verspreid over 6 modules en een eindtoets:

• Module Oplossingsgericht coachen (5 dagen, inclusief toetsing)
• Module Werken met het BGL-loopbaansysteem (4 dagen)
• Module Functioneel testgebruik (3,5 dagen, inclusief toetsing)
• Module Arbeidsbenadering en opleidingsadvies (2 dagen);
• Module Loopbaanontwikkeling in organisaties (2 dagen);
• Module Verdiept coachen (2 dagen);
• Eindtoets en integratie (1 dag)


Afwisselend besteden we aandacht aan de persoon van de loopbaanprofessional, de behoeften en mogelijkheden van de kandidaat, de vraag van de arbeidsmarkt of organisatie en de wisselwerking tussen deze aspecten.

Naast theoretische ondersteuning leggen we het accent op praktische vorming. Integratie van het geleerde vindt plaats via praktijksimulaties en casuïstiek, zowel tijdens de les als in de oefengroep. De lesstof en het oefenmateriaal zijn terug te vinden in de verplichte literatuur en in de toolkit.

De vertaalslag van het geleerde naar de praktijk vindt plaats in de praktijktrajecten. U doorloopt met tenminste 2 loopbaankandidaten een loopbaantraject van 5-6 bijeenkomsten. De ervaringen die worden opgedaan in de praktijk vormen de input voor de supervisie en lesbijeenkomsten en vice versa. U ontvangt daarbij ondersteuning in de vorm e-coaching (schriftelijke feedback op uw reflectieverslagen, antwoord op uw vragen).

Download de brochure voor een compleet overzicht.

Niveau Post-HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 30 weken
Locaties Hoofddorp, Doorn
Tijden Overdag
Type Post-wo / postacademisch
Kosten €6100
Les locatie type Op het instituut, Conferentiecentrum
Titulatuur Geen titel
Website www.bgl.nl/opleiding-tot-loopbaanprofessional
Lesmethode Klassikaal onderwijs, Praktijkopdrachten / cases, Zelfstudie, Rollenspellen
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden februari, september
Provincies Noord-Holland, Utrecht
Maximaal aantal deelnemers 12
Afronding Diploma

Ervaringen met Opleiding Loopbaanprofessional

Gemiddeld een 8 gebaseerd op 1 ervaringen.

Algemeen
8
Inhoud
8
Docenten
8
Organisatie
8
Lesmateriaal
8
Begeleiding
8
Prijs / kwaliteitverhouding
8
Eindcijfer
8
Ervaring met Opleiding Loopbaanprofessional:

Ik heb de opleiding erg inspirerend en leerzaam gevonden. Het gaf mij veel energie! Anoniem