Dé opleidingensite voor hbo en hoger

(Wind-) energie in de Omgevingswet

Berghauser Pont Academy

 • Beschrijving
 • Overzicht

In deze workshop Windenergie leert u beter inzicht te krijgen in de Omgevingswet en de daarop gebaseerde amvb's

 • Op welke wijze verandert de komst van de Omgevingswet de energietransitie
 • Kansen en risico's voor de ontwikkeling van (wind)energieprojecten
 • Instrumenten; omgevingsvisie, omgevingsplan, projectbesluit
 • Regulering ondergrond, energieaansluitplichten en distributienetten

Aanleiding
De vraag is: Welke impact heeft de Omgevingswet op de energietransitie? Wat gaat er allemaal veranderen en wat zijn de kansen en risico's voor het ontwikkelen (wind)energieprojecten.

Nederland bevindt zich in een energietransitie. In 2023 moet 16% van de energieproductie op duurzame wijze zijn opgewekt. Voor 2030 geldt een doelstelling van 40%. Bij deze energietransitie speelt het omgevingsrecht een belangrijke rol. Het omgevingsrecht staat echter ook op het punt ingrijpend te veranderen.

Inhoud en resultaat

Het doel van de workshop is onder meer om beter inzicht te krijgen in de Omgevingswet en de daarop gebaseerde amvb's . In 2021 zal naar verwachting de Omgevingswet in werking treden. De Omgevingswet bundelt tientallen wetten en honderden regelingen voor ruimte, milieu, wonen, infrastructuur, natuuDoelgroep

De workshop is bestemd voor:
 • Planologen/planjuristen
 • Vergunningverleners
 • Beleidsmedewerkers / coördinatoren ruimtelijke ordening
 • Beleidsmedewerkers windenergie
 • Medewerkers netbeheerders
 • Projectontwikkelaars
 • Adviesbureaus en water tot één wet voor de hele leefomgeving

Docenten

Robin Arts
Senior advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn Advocaten en Notarissen
Robin is gespecialiseerd in het ruimtelijk ordeningsrecht en milieurecht met een bijzondere focus op het onderdeel (wind)energie. Robin adviseert en procedeert veelvuldig over grootschalige gebiedsontwikkelingen en de realisering van windturbineparken. Ook geeft hij regelmatig lezingen en presentaties over dit onderwerp

Materiaal

Naast een map met de handouts van de presentaties en bijlagen, is er ondersteunend materiaal digitaal beschikbaar op Omgevingsweb Professional. Hier staat een dossier voor u klaar met alle achtergrondinformatie voor deze cursus. U heeft een maand lang toegang tot de kennisbank. Ongeveer één week voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons de inlogcodes en kunt u zich reeds inlezen in het onderwerp.

Optioneel kunt u de toegang tot Omgevingsweb Professional voor slechts € 100,- verlengen naar 6 maanden toegang. U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.

Studiepunten

Voor deze cursus/opleiding kunt u 3 studie-uren rekenen.


Programma


In de workshop zal niet alleen aandacht worden besteed aan nieuwe instrumenten als de omgevingsvisie, het omgevingsplan en projectbesluiten. Ook zal worden stilgestaan bij de veranderingen in de besluitvorming, bij strategisch omgevingsmanagement en best practices. Daarnaast zal worden ingegaan op aspecten als de regulering van de ondergrond, energieaansluitplichten en distributienetten.

De workshop is interactief, er is dus veel ruimte voor vragen en discussie. Deelnemers kunnen hun eigen vragen en praktijkcases inbrengen.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
PE-punten 3
Tijden Overdag
Kosten €249
Les locatie type Op locatie
Titulatuur Geen titel
Lesmethode Workshop
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Utrecht
Maximaal aantal deelnemers 25
Gefinancierd Privé
Afronding Certificaat