Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Diabetes mellitus en cardiovasculair risicomanagement (DM/CVRM)

Avansplus (Avans+), improving professionals

  • Beschrijving
  • Overzicht

DIABETES MELLITUS EN CARDIOVASCULAIR RISICOMANAGEMENT (DM/CVRM)

Het competentieprofiel van de praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt diabeteszorg met cardiovasculair risicomanagement een belangrijk  aandachtsgebied van de praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner. Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner bij het uitvoeren en het opzetten van een DM/CVRM spreekuur in de huisartsenpraktijk. De directe patiëntenzorg staat daarbij centraal.

Doelgroep

U beschikt over hbo werk- en denkniveau en u wilt uw functie van praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner verdiepen en verbreden. De module is ook uitermate geschikt als bijscholing voor praktijkverpleegkundigen werkzaam in bijvoorbeeld een verpleeghuis of de gehandicaptenzorg, die een specialistische rol ten aanzien van DM/CVRM (gaan) vervullen.  Voor deelnemers binnen deze doelgroepen wordt in een aparte bijeenkomst de vertaling gemaakt naar het eigen werkveld. Voor de duur van de module dient u een werk- of stageplek te hebben voor minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk of organisatie voor langdurige zorg.

Werkvorm

Deze module is competentiegericht opgezet. Uw eigen werkervaring en die van uw mededeelnemers wordt zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de praktijk en interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij u in het leerproces. U sluit de module af met een kennis- en vaardighedentoets.

Resultaat

U heeft kennis over de anatomie, fysiologie en pathologie van DM/CVRM en van de relevante NHG-standaarden. U kunt zelfstandig een spreekuur DM/CVRM opzetten. U integreert medisch inhoudelijke kennis en vaardigheden binnen het consult door de opgedane kennis van indicatiestelling, contra-indicaties en bijwerkingen met betrekking tot medicamenteuze behandeling toe te passen. U bent in staat opgedane kennis te vertalen naar een individueel behandelplan, inclusief leefstijladviezen voor cliënten met DM/CVRM. U bevordert daarbij het zelfmanagement en de therapietrouw van uw cliënten. Verder beschikt u over consultvaardigheden (anamnese, evaluatie klachten, voorlichting ziektebeelden, beoordelen, effect behandeling) waarmee u het individuele zorgplan kunt toepassen en in staat bent de streefdoelen te beoordelen en te evalueren.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 8 maanden
Tijden Avond
Kosten €2295
Titulatuur Geen titel
Website https://avansplus.nl/opleidingen/verpleegkunde/huisartsenzorg/diabetes-mellitus-en-cardiovasculair-risicomanagement-dmcvrm
Benodigde taalkennis Nederlands
Maximaal aantal deelnemers 15
Afronding Certificaat