Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Bim advanced

Avansplus (Avans+), improving professionals

 • Beschrijving
 • Overzicht

Module BIM advanced

 • U heeft de opleiding BIM awareness and fundamentals succesvol afgesloten of u heeft de entreetoets voor de opleiding BIM advanced met een voldoende afgerond.
 • U heeft de ambitie om niet meer traditioneel te ontwerpen maar integraal virtueel te bouwen samen met andere disciplines.
 • U wilt zich ontwikkelen tot succesvol BIM engineer of BIM coördinator.

Doelgroep

 • U heeft een relevante bachelor- of masteropleiding afgerond, gericht op bijvoorbeeld architectuur, bouwkunde, installatietechniek, infratechniek, beheer- en onderhoud of bijv. assetmanagement. Of u heeft een relevante postbacheloropleiding afgerond, zoals HIT-W, HIT-E of Hoger Bouwprojectmanagement.
 • U heeft de BIM awareness and fundamentals eindtoets met een positief resultaat afgesloten of u dient een positief resultaat te behalen bij de BIM advanced entreetoets
 • U beschikt over relevante werkervaring vanuit uw eigen discipline en heeft enige ervaring in een BIM project. Daarbij heeft u enige ervaring met modelbeheer en modelleren.
 • U werkt bij een bedrijf of aan een project waar u het geleerde kunt toepassen in de praktijk.

Met elke deelnemer vindt een intake en/of adviesgesprek plaats. Indien u al beschikt over de basisvaardigheden zoals deze in BIM Fundamentals behandeld worden, is directe deelname aan BIM advanced mogelijk. U dient dan uiterlijk vóór de start van BIM advanced de entreetoets met een positief resultaat te maken. Deelname aan BIM awareness and fundamentals is dan niet nodig.

Heeft u niet het juiste opleidingsniveau en wilt u toch deelnemen? Dan dient u een toelatingsassessment te doen.

Neem voor meer informatie over de entreetoets of het assessment  contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

Werkvorm

Uitgaande van de groepsopdracht, het Programma van Eisen en een bestaand Bouw Informatie Model gaat u, in samenwerking met opdrachtgever en gebruiker in een groep, in een consortium of virtueel bouwteam aan de slag. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. U oefent met opdrachten, discussieert hierover op het social learning platform, werkt vanuit uw eigen discipline mee aan de uitwerking van de groepsopdracht en legt deze tussentijds voor aan de opdrachtgever. Dit gaat onder begeleiding van de docenten waarvan u regelmatig feedback krijgt. U leert in een multidisciplinaire groep virtueel te bouwen van grof naar fijn met het oog op de gehele levenscyclus. Hierbij is er niet alleen aandacht voor de tools, methoden, proces en kosten, maar juist ook voor de communicatie en BIM-cultuur die beduidend andere eisen stelt aan de BIM engineer dan in de traditionele bouw. Uiteindelijk levert u een reflectieverslag in en uw aspectmodel op. Het consortium levert een integraal virtueel model op. De opleiding wordt door elke deelnemer afgerond met een mondelinge verdediging.

Avans⁺ doet haar uiterste best om de groepssamenstelling zo divers mogelijk te laten zijn, maar kan een optimale groepssamenstelling, waarbij elke type stakeholder is vertegenwoordigd, niet garanderen. Tip: schrijf u in samen met bouwteamleden uit andere disciplines.

Resultaat

Na het volgen van de opleiding BIM Advanced bent u aantoonbaar gekwalificeerd en kunt u als professional het verschil te maken op zowel bedrijfs- als projectniveau. U bent in staat om;

 • vanuit de eigen discipline door multidisciplinaire ketensamenwerking en met gebruikmaking van actuele BIM-methoden en -technieken, een virtueel integraal, duurzaam en (kosten)technisch optimaal aspectmodel te ontwerpen dat bijdraagt aan de gehele levenscyclus van een project;
 • constructief leiding te geven, helder te communiceren en continu af te stemmen met stakeholders, een (bijdrage te leveren aan een) gezamenlijk ontwerp dat aansluit bij de vraag van de opdrachtgever en draagvlak kent bij alle ketenpartners;
 • vanuit een reflectieve en onderzoekende houding, het initiatief voor ontwikkeling te nemen, waardoor de eigen professionaliteit en die van het vakgebied worden bevorderd;
 • de benodigde volgordelijkheid van integraal werken volgens de BIM methodiek te doorgronden en toe te passen.

Niveau N.V.T.
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 6 maanden
Tijden Avond
Kosten €6070
Titulatuur Geen titel
Website https://avansplus.nl/opleidingen/techniek-bouw/building-information-modeling-bim/bim-engineer/bim-advanced
Benodigde taalkennis Nederlands
Maximaal aantal deelnemers 15
Afronding Diploma