Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 10 december 2008
Auteur:
Functie: Directeur
Organisatie: Markus Verbeek Praehep


Wanted badly: salarisadministrateurs, fiscalisten, accountants en financiële professionals - Lakse houding van de overheid

Alom wordt gewaarschuwd voor de negatieve effecten van de kredietcrisis in Amerika. Het is de vraag welk effect deze gebeurtenissen hebben op de Nederlandse Economie. Vooralsnog lijkt het geen impact te hebben op de vraag naar werknemers in het algemeen. Met name in de sectoren payroll, accountancy, fiscaal en financiële administratie is het leed zo langzamerhand niet meer te overzien. Een carrière opbouwen in deze sectoren biedt dus zeker perspectief.

Calculatie

De vraag: 'Houdt u van uw salaris?' wordt waarschijnlijk door een overgrote meerderheid van de Nederlanders met een volmondig 'Ja' beantwoord. Om de een of andere reden is dit niet het geval als men vraagt of men interesse heeft in het beroep van salarisadministrateur. Jammer, want het stoffige imago van de salarisadministrateur is niet terecht. Zowel Maria Ter Weelde van Randstad HR solutions als Cees Burghouts, directeur CIAN (de salarisverwerker van Philips), Hein Brockhoff, directeur van ADP, Aad Degeling, directeur van CTB, Gerald de Haan, plaatsvervangend directeur van P-Direkt bv, die de salarissen gaat verwerken van maar liefst negen ministeries en Twan Cats, commercieel directeur van Raet, onderschrijven dit en vermelden tevens dat er een groot tekort is aan salarisadministrateurs en adviseurs met een PDL-opleiding.

De vakopleiding Payroll Services die onlangs in samenwerking met het beroepenveld is ontwikkeld, wordt ook volgens hen de nieuwe standaard voor de 40.000 salarismedewerkers is Nederland. Frank Bakker, directeur Markus Verbeek Praehep, de meest toonaangevende opleider op dit gebied, bevestigt dat het aantal kandidaten dat begonnen is aan de VPS-opleiding in 2006 met 150 procent en in 2007 wederom met 50 procent is gestegen. Daarnaast zijn de eerste kandidaten bezig met de enige geaccrediteerde hbo-opleiding voor salarismedewerkers: Management Payroll Services.


Accountants

Voor accountants verkeert de arbeidsmarkt in dezelfde situatie. De vijver is leeg en men zoekt driftig naar mogelijkheden om deze te vullen. Mbo-, havo- en vwo-kandidaten worden geworven met een betaalde hbo-studie en een salaris. Niet slecht voor zeventien- of achttienjarigen. Het opleiden van nieuwe kandidaten staat daarbij centraal. Het gaat dan vooral om de opleidingen MBA, BA, HBO SPD Bedrijfsadministratie, HBO Accountancy en Accountant Administratieconsulent (AA).

Meer dan 50 procent van de AA-accountants en 70 procent van de SPD'ers in Nederland is opgeleid door Markus Verbeek Praehep en zij bogen daarmee op een grote ervaring. Het is duidelijk dat de afgenomen interesse voor het vakgebied alleen gekeerd kan worden door een gezamenlijk optreden van opleiders en accountantskantoren zelf. Heeft u interesse in een carrière in de accountancy? Kantoren als Ernst & Young, Deloitte, KPMG, PricewaterhouseCoopers, BDO Gibo, Meeuwsen ten Hoopen, Accon, Berk, Mazars en vele anderen zullen u met open armen ontvangen als u een carrière in de accountancy ambieert. Onderschat daarbij de gevarieerdheid van het beroep niet, dit zal u positief verrassen!


Financiële professionals

De beroepen accountant, controller of hoofd administratie lijken vanuit de opleiding bezien veel op elkaar. Ook na de PDB, MBA, VBA en SPD wordt de rode loper naar een goede carrièreontwikkeling uitgelegd voor diegenen die de opleiding met succes afronden en beschikken over de juiste persoonlijkheid. Elke onderneming kent een financiële administratie en ook hier worden de tekorten gevoeld. Detacheerders en uitzendbureaus zoals Randstad geven aan de vraag naar personeel niet bij te kunnen benen.


Fiscalisten

De wat meer specialistische markt voor fiscalisten is wat minder groot, maar binnen de markt voor financiële professionals is er een duidelijke specialisatietrend ontstaan. Na de opleiding SPD neemt menig student deel aan de opleiding tot belastingsconsulent of belastingadviseur. Peter van den Berg, directeur van het College Belastingadviseurs, geeft aan dat goede fiscalisten zich de komende jaren geen zorgen hoeven te maken over hun mogelijkheden.


De houding van de overheid

Vanuit de verschillende organisaties wordt contact gezocht met de politiek om onze volksvertegenwoordigers te overtuigen van de ernstige situatie. Vervelend genoeg hebben ook andere sectoren met tekorten op de arbeidsmarkt te maken. De suggestie om op de middelbare scholen net zoals vroeger de vakken bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie een meer prominente plaats te geven werd al snel van de hand gewezen. Leerlingen maken zo eerder kennis met het vakgebied. Volgens het ministerie hoort boekhouden thuis in een beroepsopleiding. Binnen no-time sta je weer buiten op de stoep van onze beleidsmakers.

Een andere Nederlandse opleider wilde meedoen aan het project 'Open bestel'. Concreet houdt dit in dat particuliere opleiders ook gesubsidieerd worden via de overheid voor een bepaald project. Voorwaarde is dan wel dat er in dit beroep tekorten op de arbeidsmarkt moeten zijn. De NOvAA heeft deze stelling als beroepsvereniging onderschreven, maar de aanvraag werd afgewezen. De voorrang gaat uit naar techniek, onderwijs en zorg. Dat past kennelijk meer bij de kleur van dit kabinet. De markt moet de rest maar oplossen. Nu maar hopen dat we de mensen in de toekomst nog een salaris kunnen betalen vanwege het tekort aan salarisadministrateurs. Daar moeten de heer Balkenende, de heer Bos en zelfs de heer Marijnissen toch gevoelig voor zijn.

Bekijk hier de presentatie van Markus Verbeek Praehep op Millian.nl.