Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 26 april 2016
Auteur:
Organisatie: Millian.nl


Wanneer begin je met een MBA?

In welke fase van je leven kun je het beste een MBA gaan volgen? Is er een ideale leeftijd voor?

Onderzoek onder leiding van Philippe Oster, directeur communicatie van HEC Paris, heeft uitgewezen dat onderstaande 3 factoren bepalend zijn voor de juiste start van een MBA:
  1. de vooruitgang en perspectieven van iemands carrière
  2. de persoonlijke omstandigheden
  3. de gezinssituatie
Een MBA-diploma zal je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Met behulp van een MBA kun je je beter positioneren, de kans op promotie is groter en doorgroeimogelijkheden liggen meer binnen handbereik. Maar naarmate je ouder wordt zullen ook je persoonlijke omstandigheden veranderen. Mensen boven de 30 hebben meestal een (jong) gezin en/of een koopwoning waardoor de financiële situatie het niet altijd toelaat een MBA te volgen. Tevens zal je minder snel geneigd zijn een MBA te volgen in een andere stad wanneer je een jong gezin hebt. Wat een goede oplossing kan zijn is het volgen van een parttime MBA, je werkt gewoon door en zet je carrière niet "on hold".

Bovenstaande drie factoren zijn bepalend voor de juiste start van een MBA, maar wat is nu de ideale leeftijd voor het behalen van je MBA-diploma? Vorig jaar verscheen er een onderzoek van Bloomberg, gehouden onder 10.000 Amerikaanse MBA-alumni - die over het algemeen eerder voor een MBA kiezen dan Europeanen - maar het geeft een aardige indicatie.

Wat opvalt is de sprong in salaris en functie, deze wordt na het behalen van een MBA steeds groter vanaf 24 jaar. Met elk jaar erbij beschikt de MBA'er over net iets meer werkervaring om de MBA effectiever te maken. De piek wordt bereikt tussen de 28 en 30 jaar. Daarna neemt het positieve effect af. Als je boven de 30 een MBA volgt, verklaart Bloomberg, lijkt het erop dat het niet goed met je carrière ging en je daarom maar een MBA bent gaan doen. Je wordt dus niet meer gezien als de high potential die wel wordt gespot onder de 30 jaar.

Toch raden MBA-alumni, die zelf profijt hebben gehad van hun MBA, vooral af te jong een MBA te volgen. Vooraf wat werkervaring opdoen is essentieel en dan beland je al gauw tegen de 30. Het advies luidt dan ook; "zie een MBA niet als een verlengstuk van je studie, maar begin er pas aan als je het kunt toepassen in de praktijk".