Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 20 december 2013
Auteur:
Functie: Sociaal wetenschapper en zelfstandige professional


Studerende professionals aan het woord

Een verzameling van ervaringen van studeren naast het werk door studerende professionals bij NIBAA Institute.

Auteur: Drs. Joke van Beek
Functie: Sociaal wetenschapper en zelfstandige professional. Ze verzorgt Training, Advies, Onderwijs en Onderzoek op gebied van Bedrijfsidentiteit, Marketing, Branding en Design. Ze is bestuurslid van het landelijke/internationale Design Management Netwerk (www.dmnetwerk.nl) en van het regionale innovatie netwerk UDesign (www.udesignplaza.nl).

"Het is best pittig als je al een werkdag op hebt zitten, je moet reizen en je hebt vaak weinig tijd om te eten. Het helpt wel als de locatie centraal gelegen en goed te bereiken is. Ik heb er de momenten van enige ongemak en reizen graag voor over want het inspireert enorm!"

"De inspiratie begint al bij de ontmoeting met nieuwe mensen! Vooral de diversiteit is leuk: jong, oud, werkzaam bij een groot of klein bedrijf en sommigen met een eigen bedrijf. Daardoor zijn het mensen met geheel verschillende achtergronden en ervaringen. In zo'n opleidingssituatie ontstaat al heel snel een unieke, open sfeer. Vooral bijzonder is de interactie met zogenaamde "conculega's". Als vanzelf delen we onze kennis en ervaringen. We herkennen onze eigen problemen in de verhalen van de anderen. Dat geeft rust en bevestiging: Ik ben dus niet de enige die hiermee worstelt! We blijven op deze manier op de hoogte van de actuele ontwikkelingen bij andere bedrijven en verschaffen elkaar nieuwe inzichten. Niemand ervaart het als ongeoorloofd "afkijken" als iemand wil leren van de manier waarop anderen een vraagstuk oplossen."

"Je bent gedwongen je telefoon uit te zetten! Dat is heel goed anders ga je gewoon door met je werk. Juist die afstand van je werk helpt je om er met nieuwe blik naar te kijken. Binnen je eigen functie (vooral als je ergens al langer werkt) gaan veel dingen op de automatische piloot. Dat komt enerzijds omdat je eigen werkgever een specifiek frame aanbiedt. Daarbinnen pas je automatisch je expertise toe. Anderzijds is het menselijk om vast te houden aan de eigen manier van werken. Opnieuw met een studie beginnen betekent geprikkeld te worden om 'out of the box' te gaan denken waardoor je je eigen organisatie met 'helicopterview' kunt bekijken. Er even helemaal uitstappen helpt om tot nieuwe inzichten en nieuwe toepassingen te komen."

"Ik wil bijblijven in een voortdurend veranderende wereld. Het is alweer lang geleden dat ik een opleiding heb gevolgd en er is in de tussentijd ontzettend veel veranderd. Niet alleen kan ik mezelf blijven ontwikkelen en meegaan met alle veranderingen op het vakgebied. Een bijkomend aspect van zo'n opleiding is dat je denkt en praat op een hoger abstractieniveau, dat doe je in je werk meestal niet."

"De Praktische toepassingen zijn heel waardevol. Je krijgt concrete tools aangereikt en wordt geïnspireerd deze ook toe te passen. Daarnaast kun je regelmatig een eigen case inbrengen. Door de interactie met de docent en met de andere opleidingsdeelnemers voel je meer "ruimte" als je weer naar je eigen werk teruggaat, je kunt zelfs "boven jezelf uitstijgen". Het leuke is dat mijn collega's op het werk het ook heel interessant vinden. Iedere vrijdag na de bijeenkomst vragen ze: hoe was het? Wat heb je geleerd of opgestoken? Zij leren er dus ook van en zijn nieuwsgierig naar mijn vernieuwende voorstellen."

"Mijn volgende professionele stap ligt zeker op dit vakgebied. Ik wil daar graag in de toekomst specifieker werk in vinden en het behalen van het certificaat van deze opleiding kan mij helpen de volgende stap in mijn carrière te maken. Door deze opleiding werd ik mij bewust van mijn behoefte aan veel meer informatie en de formule van studeren naast het werk smaakte naar meer! Ik ben mij intussen ook al aan het oriënteren op een andere en langere opleiding op dit vakgebeid."

"Ik heb nu al een heel nieuw Netwerk. Ik heb direct mijn eigen netwerk kunnen vergroten met en door de andere deelnemers. We zullen na afloop van deze opleiding zeker contact houden. Verrassend was dat Ik nog nooit gehoord had van enkele netwerken die gepresenteerd zijn. Ik heb mij aangemeld voor enkele nieuwsbrieven die netwerkbijeenkomsten aankondigen en ga beslist in de komende tijd eens naar zo'n bijeenkomst toe."

De opbrengst samengevat: Veelzijdige inspiratie, kennis en perspectieven!