Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 1 februari 2012
Auteur:
Organisatie: Aaron A. de Haas Training BV


Opmaat naar Maatwerk

Mijn vrouw vroeg mij een artikel te schrijven over de filosofie van Aaron A. de Haas Training betreffende maatwerktrainingen.

Tja, maatwerk lijkt een beetje op het kopen van een maatpak. De maat wordt bij u genomen en uw kostuum wordt gemaakt. Iemand de maat nemen kunt u al, althans genetisch. We hebben 0,3 seconde nodig om de ander te beoordelen op zijn of haar fitnessfactoren. Met andere woorden, krijgen we gezonde kindertjes of niet? Niet, dan gaat het feest niet door. Is het interessant dan gaan we de volgende fase in. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat, als we over maatwerk spreken, het over sex gaat en voortplanting. Ja en nee. Er is nog een veel basalere activiteit die ook met elkaar de maat nemen te maken heeft. Het gaat hier over de centrale gedachte van de filosoof Levinas. Hij zegt dat wij mensen een appèl op elkaar doen. Een zogenaamd "vooroorspronkelijk moment". Een contactactiviteit die buiten ons bewustzijn valt. Wij kunnen ons niet onttrekken aan dit appèl, omdat wij niet, niet kunnen communiceren. Als u de ander aankijkt, is het al te laat. In dit vooroorspronkelijke contact bevinden wij ons in een paradox. We zijn zelfstandig en kwetsbaar tegelijk.

De zelfstandigheid is dat we de moed hebben om de eis aan de ander te stellen en de kwetsbaarheid is dat we de ander vragen, "laat mij zijn wie ik ben". We zijn veroordeeld naakt tegenover elkaar te staan, zonder dat we daar ook maar iets aan kunnen doen. Er is echter een uitweg nadat de eisen aan de ander gesteld zijn. We kunnen de benen nemen om ons te beschermen tegen deze, niet tegen te houden, inval. We kunnen de ander door arrogant gedrag laten weten dat hij of zij de mindere is. Ook kunnen wij de strategie van "smalltalk" toepassen. Lijkt leuk, maar alle deuren zijn dicht. "Ik neem nog contact met u op" is een uitspraak die meestal synoniem is met het poetsen van de plaat, ofwel een min of meer wanordelijke vlucht. Er is altijd een zekere spanning of angst voor het contact met de ander. Of het nu gaat om dating of het gaan naar een klant waaraan iets verkocht moet worden. Halen we de eindstreep of niet. Verder is het zo, dat er tussen mensen, meestal tussen mannen en vrouwen, maar het kan ook anders; altijd een zekere erotische spanning bestaat, dit is ontegenzeggelijk. Niet, niet kijken kan ook niet, ofschoon contact opnemen natuurlijk niet gaat met het kijken naar lichaamsdelen waarin geen ogen zitten. Wat wordt in dit verband maatwerk als u uw communicatie wilt optimaliseren, een prachtig reclamewoord, vindt u niet?

Zoals gezegd, aan het wederzijds appèl kunnen we gelukkig niets doen. Als dat appèl er niet zou zijn, had u ook geen maatwerk nodig. Aan uw niet adequate reactie, naar uw mening of naar de mening van de omgeving, op dit appèl kunnen we wel iets doen. Een grondige analyse van uw reactie na het appèl is de eerste stap. Alles op maat, want identieke mensen zijn er niet. Omdat het hier om groepstrainingen op maat gaat, is het reuze handig dat er een groep is waarop u naar hartelust kunt reageren. Fase twee start nadat u "ja" zegt tegen uw analyse. Oefenen, oefenen, oefenen. Natuurlijk met anderen die u ook weer als proefpersoon gebruiken.

Nog een geruststellend woordje aan onze opdrachtgevers. U denkt misschien dat maatwerk gaat over uw specifieke wens waaraan gewerkt moet worden en niet over dating. Dat moeten ze maar in hun vrije tijd doen. Helemaal waar.

Uw opgave is net zo nauwgezet als mogelijk te definiëren hoe het maatpak eruit moet zien. Met andere woorden om welk deel van de omgeving gaat het en wat ziet u als het juiste gedrag in relatie tot deze omgeving en de doelen die gehaald moeten worden. We leven nu eenmaal niet in een sanatorium.

De cursist wordt de maat genomen; natuurlijk aan de hand van de bovengenoemde elementen en na de maatwerktraining is het van belang dat u bepaalt of het kostuum goed past of niet. In onze evaluatie gaan we daar natuurlijk uitgebreid op in. Maakt u geen definitie dan loopt u toch nog de kans dat we bij dating uitkomen. Ook een mooi pak, maar niet geschikt voor de gelegenheid die u hebt uitgekozen.

Aaron A. de Haas Training, ik moet onze naam uit reclameoverwegingen toch een paar maal noemen, is vanouds uw adres voor goed passende kleding. Want kleren maken de man en vrouw natuurlijk, de opmaat naar een rijker leven.

Bekijk hier de presentatie van Aaron A. de Haas Training BV op Millian.nl.