Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Miljoenenstrop voor fiscus door nepopleidingen

De Belastingdienst is miljoenen euro's misgelopen door werkgevers met opleidingen voor hun werknemers. De Inspectie van het Onderwijs bevestigde dit na berichtgeving in de Volkskrant zaterdag.

Financiën

Werkgevers konden tot 2700 euro belastingkorting krijgen als hun werknemers een beroepsgerichte opleiding volgden. 'Als je bedenkt dat duizenden, misschien wel tienduizenden mensen naar zo'n opleiding werden gestuurd, kun je uitrekenen dat het totale bedrag in de miljoenen moet lopen', aldus een woordvoerder van de Onderwijsinspectie. Hij voegt eraan toe dat de Belastingdienst uiteindelijk moet bepalen om welk bedrag het precies gaat.

Veel werkgevers zouden van de regeling gebruik hebben gemaakt om er financieel beter van te worden, niet om hun personeel bij te scholen.

De inspectie doet onderzoek naar de kwaliteit van deze opleidingen, maar heeft nu al geconstateerd dat zeker zes instellingen die deze opleidingen aanbieden, de kwaliteit onder de maat is. Volgens de krant hebben onder andere duizenden Poolse werknemers opleidingen gevolgd.

Afschaffen afdrachtvermindering onderwijs

De Belastingdienst is inmiddels begonnen met het terugvorderen van de ten onrechte geclaimde fiscale voordelen. De wet afdrachtvermindering onderwijs wordt per 1 januari 2014 afgeschaft. Het kost de regering veel geld en er wordt teveel misbruik van gemaakt, zoals nu met deze nepopleidingen. Er zal een subsidieregeling voor in de plaats komen.

Bron: elsevierfiscaal, anp