Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 3 mei 2012
Auteur:
Functie: Business Controller
Organisatie: Een penitentiare inrichting


Ik heb geleerd hoe een financieringssystematiek doorwerkt in een organisatie

Klaas den Oudsten (55 jaar), business controller bij een penitentiaire inrichting, heeft de postgraduate opleiding tot Certified Public Controller (CPC) van het Zijlstra Center aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gevolgd. Deze deeltijd opleiding duurt anderhalf jaar en is bedoeld voor controllers, financieel adviseurs, leidinggevenden en (beleids)adviseurs in de publieke en non-profitsector. Aansluitend is het mogelijk in één semester de opleiding tot Master of Science (MSc) in Accounting & Control af te ronden. De eerstvolgende groep gaat in januari 2013 van start.

"Voor mij heeft de opleiding veel betekend om de bedrijfsvoering van de gevangenis als bijzondere overheidsinstelling in de vingers te krijgen. Ik heb geleerd hoe een financieringssystematiek doorwerkt in een organisatie. Hoe je processen inricht. Maar ook wat het betekent om in een organisatie te werken met een politieke context. Daar is de opleiding prima op toegesneden.

Alles wat werd aangeboden heb ik in me opgezogen, omdat ik de breedte zo interessant vond. De samenhang van de vakken maakt de opleiding sterk. Voor mijn dagelijkse werk heb ik veel gehad aan vakken als bestuurlijke informatievoorziening en management control. Vooral in het kader van de verantwoording. Daarover leer je conceptueel nadenken.

Een voordeel van de opleiding vind ik dat er ook aandacht is voor de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden die je als controller nodig hebt om aandacht te krijgen voor je adviezen of je beleid. Door het sociale programma, dat regelmatig wordt ingebouwd, zijn er ook veel momenten buiten de colleges om, die zorgen voor veel en ander contact met docenten en (oud)-studenten. Vooral het contact met medestudenten zorgt voor veel boeiende discussies en plezier.
Doordat je in de keuken van de medestudenten kunt kijken, van ministeries tot ziekenhuizen en woningcorporaties, leer je andere manieren van aanpakken in andere type organisaties. Met de studie krijg je er daarnaast dus vanzelf een interessant en nuttig netwerk bij.

Zelf studeerde ik regelmatig in de avonduren en in het weekend. Een voordeel van deze studie is ook dat deze in blokken is ingedeeld. Tijdens de vakanties ben je gewoon vrij. Daardoor is het goed vol te houden. De afstand naar Amsterdam vond ik geen probleem. De lestijden zijn gunstig en de universiteit is goed bereikbaar met de auto en de trein.

De docenten? Die zijn erg betrokken bij hun vak. En je kunt ook merken dat ze vanuit hun eigen positie op hun eigen manier betrokken zijn bij de publieke zaak. Dat helpt om de studie levendig te houden en discussie uit te lokken!"