Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 29 mei 2011
Auteur:
Functie: kandidaat Geschiedenis, 2001, master Geschiedenis, 2003
Organisatie: Universiteit Antwerpen, K.U. Leuven


'Historisch bloed kruipt waar het niet gaan kan'

Zes jaar geleden stootte ik op een vacature voor beheerder van het kasteel van Hingene. Gedurende bijna vierhonderd jaar was dat de favoriete zomerresidentie geweest van de adellijke familie d'Ursel. Ondertussen was het kasteel eigendom geworden van de provincie Antwerpen, die de oude glorie liefdevol in ere herstelde. En er werd iemand gezocht om, na de restauratie, nieuw leven te brengen in het kasteel.

Koen de Vlieger - De Wilde over zijn studies geschiedenisToen ik aan mijn geschiedenisstudie begon, wist ik nog niet precies welke weg ik zou inslaan. Dankzij een professor koos ik voor mijn masterthesis het thema 'Adellijke levensstijl'. Nadien werd die verhandeling gepubliceerd en bekroond met de Vlaamse Scriptieprijs. Vermoedelijk heeft dat wel geholpen toen ik solliciteerde. Anderzijds heb ik me ook heel goed voorbereid door alvast een aanzet voor een beleidsplan te schrijven. Als je droomjob tegenkomt, moet je er ook wat moeite voor doen!

Voor alle zekerheid had ik tegelijk ook een aanvraag ingediend voor een doctoraatsbeurs. Uitgerekend op dezelfde dag kreeg ik twee keer goed nieuws te horen. Het werd dus kiezen tussen een - prille - academische carrière of een bestaan als 'kasteelheer'. Na een nacht slecht slapen, werd het de tweede optie en ik heb er nooit spijt van gehad.

Ondertussen organiseren we in het kasteel concerten, tentoonstellingen en culturele evenementen, zoals 18de-eeuwse diners of kasteelfeesten. Daarnaast maken we een driemaandelijks Kasteel d'Ursel Magazine, een reeks historische publicaties en - in 2012 - een grote overzichtstentoonstelling met een catalogus over de familie en het kasteel d'Ursel. Historisch bloed kruipt waar het niet gaan kan!"