Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Share your talent. Move the world. Master up your career!

Denk je er wel eens aan (of droom je er soms over…) om naast je bachelorgraad ook een mastergraad te halen? Of ben je al aan het werk en wil je ernaast studeren? Goed idee! Door het volgen van een master verbreed of verdiep je je in je vakgebied of in een verwant interessegebied. Dat biedt perspectieven voor je carrière.

Bij het zoeken naar de juiste masteropleiding voor jou, merk je al gauw dat het aanbod erg groot is. Hoe begin je? Deze korte handleiding is bedoeld om je in een paar stappen een overzicht te geven van je mogelijkheden en je op weg te helpen.


Vraag 1: Waarom wil je een master volgen?

Voordat je begint met je oriëntatie op een master, is het belangrijk deze vraag aan jezelf te stellen: Waarom wil je (weer) verder studeren? Nog niet klaar zijn met leren, niet toe zijn aan werken, meer verdieping willen, betere baankansen willen, een andere richting op willen? Het zijn allemaal goede redenen die achter deze vraag kunnen liggen. Zorg dat je helder hebt wat je nog mist na je afgeronde opleiding(en) en opgedane werkervaring en waarom je denkt dat een vervolgstudie dat wel kan bieden. Dit is de drijfveer voor je masterkeuze.


Vraag 2: Wat kost een master eigenlijk?

Om misverstanden te voorkomen: je hebt recht op het volgen van een bachelor-opleiding én een masteropleiding. Voor je master betaal je dus ook het wettelijke collegegeld (ca. €2.000 per jaar). Er zijn uitzonderingen: sommige masters zijn 'onbekostigd', dit betekent dat ze niet worden gesubsidieerd door de overheid en dat het collegegeld kan oplopen. Deze tref je soms aan bij openbare onderwijsinstellingen, maar vaker bij commerciële aanbieders.


Vraag 3: Wat zijn mijn opties?

Masters zijn er in meerdere soorten en maten. Je zult een afweging moeten maken tussen de volgende mogelijkheden en combinaties:
  • Een wetenschappelijk master (wo-master)
  • Een professionele master (hbo-master)
  • Een master in het buitenland
  • Voltijd/deeltijd/duaal
Ze hebben allen hun voor- en nadelen, die ook afhangen van je praktische omstandigheden en je wensen. Belangrijk om te weten is dat zowel een hbo-master als een wo-master een mastergraad opleveren. Ze zijn, voor zover de titulatuur en het niveau aangaat, gelijk. Inhoudelijk zijn er wel verschillen, die hieronder kort beschreven worden. De keuze voor voltijd, deeltijd of duaal (werken en leren) is belangrijk, omdat voor sommige varianten andere toelatingseisen gelden. Verhoudingsgewijs is het aanbod van masters in deeltijd en duale vorm groter bij het hbo dan de universiteit.


WO-Master

Een wetenschappelijk master is een universitaire opleiding met een wetenschappelijke context waarbij wetenschappelijk onderzoek en de theorie centraal staan. Dit zie je terug in de colleges en de toetsing (vooral schriftelijke examens en de nadruk bij de thesis op de wetenschappelijke onderbouwing). Voor de overstap van een hbo-bachelor naar een wo-master moet je bijna altijd een schakelprogramma volgen van 30, 45 of 60 EC's. De schakeljaren verschillen per opleiding en staan over het algemeen bekend als vrij uitdagend. Wil je na je bachelor een (hele) andere richting op, dan wordt dat op de universiteit vaak lastig. In veel gevallen wordt er een scherpe eis gesteld aan de soorten bachelors die toegang hebben tot een master.


Voordelen

+ Veel theoretische verdieping en onderzoek
+ Goed imago
+ Geen werkervaring nodig


Nadelen

- Schakeljaar
- Beperkte keuze met je hbo bachelor
- Minder mogelijkheden voor deeltijd


HBO-master

Een professionele master (hbo-master) is een masteropleiding waarbij het accent gelegd wordt op de praktijk en onderzoek in die praktijk. Deze beroepspraktijk dient als kapstok voor de verdere ontwikkeling van jou als student en professional. Dit zie je voornamelijk terug in de vorm van toetsing (vaak papers en business cases die de student moet betrekken op de eigen praktijksituatie) en de permanente koppeling met de praktijk tijdens de colleges. Voor met name de deeltijd hbo-masters is dan ook vaak werkervaring van 2-3 jaar een vereiste. Dit kan het moeilijk maken als vers afgestudeerde om de master van je keuze te vinden. Wél is er een groeiend aantal hbo-doorstroommasters waar je ook zonder werkervaring meteen mee kan beginnen. Omdat hbo-masters in opkomst zijn, is het aanbod nu ook nog niet zo groot als dat van wo-masters. Een voordeel is echter dat de toelatingseisen voor hbo-masters doorgaans beter aansluiten bij de hbo-bachelors dan op de universiteit. Als je wil omschakelen naar een ander vakgebied is daar meer ruimte voor, zeker binnen multidisciplinaire hbo-masters.


Voordelen

+ Geen schakeljaar
+ Gericht op professionele ontwikkeling
+ Meer flexibiliteit toelating en vorm


Nadelen

- Voor deeltijd vaak werkervaring vereist
- Beperkt aanbod
- Bekendheid op de arbeidsmarkt


Studeren in het buitenland

Studeren bij een universiteit/hogeschool in het buitenland kan in sommige gevallen erg interessant zijn. Het onderscheid tussen hbo en wo is namelijk niet in alle landen aanwezig. Zo kun je met je hbo-bachelor ook vaak zonder schakeljaar bij een buitenlandse universiteit beginnen. Collegegelden verschillen ook sterk per land waardoor het soms een stuk goedkoper kan uitvallen. Uiteraard brengt het verhuizen naar en leven in het buitenland ook een eigen financieel plaatje mee. Wel heb je meer keuze als je bijvoorbeeld in een specialistisch gebied bent afgestudeerd of als je hbo-bachelor binnen Nederland weinig aansluiting heeft met master programma's. Maar bovenal biedt een master in het buitenland natuurlijk ook een gigantisch avontuur.


Voordelen

+ Minder snel verplicht schakeljaar
+ Meer keuze voor specialismes
+ Avontuurlijk


Nadelen

- Taal eis
- Financieel plaatje
- Niveau kan verschillen vergeleken met Nederland


Vraag 4: Hoe kies ik?

Voor het kiezen van een master geldt het klassieke keuzeproces: oriënteren, verkennen, verdiepen en beslissen. Het is verstandig deze stappen te doorlopen. Bezoek open dagen, spreek met studieadviseurs en studenten, lees je in, kijk naar baanperspectieven. Gebruik deze zelfkennis en beslis op basis van wat past bij je persoonlijkheid, studievaardigheden en je toekomstwensen. Welke route je ook kiest: alleen als je gemotiveerd bent, heb je een grote kans op succes.