Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 5 juni 2013
Auteur:
Functie: Eigenaar
Organisatie: Clean With Care


Een opleiding die jou vindt…

Deze opleiding heeft een flinke invloed gehad op mijn carrière en is zelfs van doorslag geweest om de moed te hebben een geheel andere richting te kiezen.

Auteur: Onne de Vries Talma (59 jaar)
Studie: Transformationeel Trainer/Coach
Functie: Eigenaar Clean With Care

"Ik ben na de Havo eigenlijk meteen aan het werk gegaan en heb al werkend voor diverse organisaties een flink aantal trainingen en opleidingen gevolgd. De laatste opleidingen betroffen vooral commerciële trainingen waaronder die van Commercieel management bij Krauthammer. Na jarenlang als Commercieel manager en Salesmanager te hebben gewerkt in de zakelijke dienstverlening heb ik nu een eigen bedrijf onder de naam Clean With Care een… Schoonmaakbedrijf. Een verandering van formaat! Hieraan ligt de opleiding tot Transformationeel Trainer/Coach bij Instituut Orbis ten grondslag.

Een basiswet van deze wereld is dat alles steeds moet doorgroeien (veranderen), anders sterft het af en tóch verzetten mensen zich ertegen en zo ging het met mij ook. Vasthouden aan het oude en nog maar weer eens als commercieel manager aan de slag terwijl ik innerlijk allang voelde dat het niet meer bij me paste omdat ik aan het veranderen was. Daarnaast voelde ik een sterke behoefte om mensen, teams of organisaties te begeleiden in veranderingsprocessen.

En op een dag via-via vond de Coach/Traineropleiding van Orbis mij. Deze opleiding gaat namelijk over verandering; niet over verandering van buitenaf maar verandering van binnenuit oftewel transformatie. Via je eigen binnenkant verbinding maken en invloed uitoefenen op anderen. Zelfkennis is daarom een belangrijk onderdeel van deze jaaropleiding. Je gaat in negen blokken van twee dagen aan de slag met vragen als: wie ben ik? Waar sta ik? Waar wil ik heen? Daarna aan de slag met jouw verbinding met anderen, je rol in- en voor de groep. Je ontwikkelt door deze opleiding enorm veel zelfkennis en inzicht in jouw specifieke manier van communiceren om transformationeel met mensen te kunnen werken en daar heb je je hele verdere leven plezier van. Wat fijn is dat Instituut Orbis je aanmoedigt om te klungelen, want dat levert de mooiste leermomenten op.

De studielast van 10 tot 15 uur per week heb ik als licht ervaren omdat het leeuwendeel hiervan leeswerk is. De opleiding heeft ontegenzeggelijk effect op je privésituatie omdat men merkt dat je aan het veranderen bent. Het is daarom fijn dat in de opleiding een relatiedag is opgenomen, een ieder neemt die dag één familielid, vriend of collega mee zodat die kunnen delen in wat jij meemaakt. De begeleiding van Instituut Orbis is zeer zorgvuldig: verslagen worden integer beoordeeld en van persoonlijke feedback voorzien. Daarnaast werk je tussen de blokken door in een intervisiegroep, waarbij namens instituut Orbis een intervisiebegeleider aanwezig is. Instituut Orbis organiseert daarnaast een aantal oefendagen zodat je weer lekker kunt klungelen en praktijkervaring op kunt doen in het coachen en trainen van mensen.

De opleiding heeft een flinke invloed gehad op mijn carrière en is zelfs van doorslag geweest om de moed te hebben een geheel andere richting te kiezen. In mijn nieuwe bedrijf is communicatie, het nakomen van afspraken maar ook het creëren van duidelijkheid van groot belang. Het in de opleiding verkregen inzicht in mijn eigen sterktes en valkuilen, het leren om zorgvuldig en integer met de ander én met mijzelf om te gaan, helpen mij hierbij enorm.

Ik raad de opleiding van harte aan voor ieder die een veranderende invloed op anderen wil ontwikkelen, voor een ieder die coach wil worden of een ieder die als manager of teamleider zijn of haar mensen zelfstandiger en effectiever wil laten samenwerken."