Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 11 juli 2014
Auteur:
Functie: Redacteur/tekstschrijver


Een MBA is niet alleen voor managers

Een MBA is de beste manier om meer te leren. Over leiderschap en over jezelf. Een MBA is niet alleen voor managers.

De MBA was één van de grootste avonturen van haar leven. Dat betekent veel als het wordt gezegd door een voormalig militair piloot.


Denise Eikelenboom werkte 10 jaar lang als helikopterpiloot voor de Koninklijke Luchtmacht. In 2003 begon ze voor zichzelf als een luchtvaart consultant. "Als piloot moest ik me continu aan de regels houden. Een eigen bedrijf beginnen is veel spannender", zegt ze.

MBA studentenOndanks het gebrek aan een bedrijfskundige opleiding, vond Eikelenboom het opstarten van een bedrijf geen uitdaging. "Ik werkte voor mezelf en in zo'n specifieke industrie waren opdrachten makkelijk te krijgen."
Na een succesvol project voor ANWB Medical Air Assistance, werd ze er de directeur in 2009. Twee jaar later kreeg ze behoefte aan een academische opleiding. "Alles viel op zijn plek en ik realiseerde me wat ik echt wilde: een MBA."
Eikelenboom koos voor de Global Executive OneMBA opleiding aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), waarbij ze haar nieuwe kennis direct kon toepassen in haar organisatie. Haar doel was vooral om de theorieën achter haar handelingen te leren begrijpen. "Ik deed alles puur op gevoel, ik leerde door dingen te doen. De MBA geeft je de basis van deze acties. Ik heb veel kennis en vaardigheden opgedaan, onder andere op financieel gebied."

Haar grootste uitdaging was om zichzelf te ontwikkelen als een leider. "De Koninklijke Luchtmacht staat niet bekend als een plek om je 'zachte vaardigheden' te ontwikkelen. Hier moest ik dus echt hard aan werken", zegt Eikelenboom.

De Personal Leadership Development (PLD) cursus is hierbij behulpzaam. "Je wordt gedwongen om kritisch naar jezelf te kijken. De open sfeer geeft de ruimte en gelegenheid om alles bespreekbaar te maken en over je zwakke punten te praten." Eikelenboom voegt toe dat de andere MBA kandidaten veelal hetzelfde in het leven staan, ook qua carrière. "Dit maakt het makkelijk om contact te leggen en samen te werken."
Wim van Gerven heeft ook de Global Executive OneMBA gedaan. Hij maakte de stap van financieel management naar het opstarten van zijn eigen bedrijf in de haute couture mode industrie. Van Gerven zegt dat vooral het PLD programma een goed middel was om door te groeien. "Al die theorie is één ding, maar een mens die weet wat hij wil in het leven is iets anders. Ik weet nu ook waaróm ik dingen doe. Dankzij de OneMBA is alles veel realistischer."

Vrouwen op weg naar de top

Ook vrouwen, die binnen de bedrijfswereld andere obstakels tegenkomen dan mannen, kunnen doorgroeien met een MBA. Vrouwen die een MBA doen, of voor een corporatie werken, kunnen deelnemen aan RSM's 'Kilimanjaro Leadership Project'. Vrouwen werken voor en tijdens de excursie nauw samen om de top van de hoogste berg van Afrika te bereiken. Eikelenboom greep deze kans: "Ik moest het gewoon doen. Het was goed voor me om een project met alleen vrouwen te doen." Door hoogteziekte moest Eikelenboom helaas haar trek afbreken, maar terug in Nederland was haar omgeving ontzettend onder de indruk. "We waren sterk, zowel als team als individueel. Ik raakte mijn faalangst kwijt. Ik weet nu dat als je eens iets niet bereikt, dat je alsnog respect krijgt van anderen."

Professionele groei begint bij jezelf, zegt ook Joep Elemans, directeur van RSM's Career Development Centre waar coaches de studenten op individueel niveau begeleiden om inzicht te krijgen in hun mogelijkheden, wensen en eisen. "Om door te groeien heb je een goed zelfbeeld nodig om een focus te creëren. Dus vraag jezelf: Wie ben ik? En wat wil ik?" zegt Elemans. "Vervolgens optimaliseer je je kennis en vaardigheden en leg je de nodige contacten om je carrièredoelen te bereiken."
MBA studenten hebben heel diverse achtergronden, van medisch specialisten en zorg managers tot strategy consultants en bankiers. Iedereen die aan een MBA begint wilt groeien, studenten steken er uiteindelijk niet voor niks veel energie, tijd en geld in.

Kennis direct in praktijk brengen

"De meest vanzelfsprekende stap voor mij was om meer verantwoordelijkheden te krijgen, en dankzij de Executive MBA heb ik voldoende kennis opgedaan om deze stap te zetten", zegt Tiemen van Bruggen, hoofd van Central Operations voor PostNL in Londen. Van Bruggen voegt toe dat de Executive MBA hem de mogelijkheid zal geven om zich verder te verbreden. "Ik ben breder inzetbaar en heb daarom meer opties om uit te kiezen."

Een MBA boost je loopbaan op verschillende niveaus. "Hiervoor werkte ik veel aan operationele projecten, maar miste ik algemene management- en marketingvaardigheden," aldus Van Bruggen. "Een MBA is de beste manier om meer te leren. Over leiderschap. En over jezelf."

Bekijk hier de presentatie van Rotterdam School of Management, Erasmus University op Millian.nl.