Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 4 mei 2016
Auteur:
Organisatie: Millian.nl


De Post-hbo opleiding; Specialisatie en verbreding in kennis en kunde

Op de werkvloer is er continu behoefte aan specialisatie en verbreding in kennis en kunde van medewerkers die een mbo, hbo of universitaire opleiding hebben gevolgd. Deze specialisatie en/of verbreding is onmisbaar voor de groei van de organisatie en haar medewerkers. Het initieel onderwijs (het normale vierjarige hoger onderwijs) in Nederland was hier niet op ingericht en kon dan ook niet aan deze behoefte voldoen. Om tijdens uw werkzame carrière uw kennis en kunde naar een hoger niveau te tillen of u verder te ontwikkelen in een bepaald vakgebied zijn in principe de Post-hbo opleidingen bedoeld.

Vandaag leren, morgen toepassen

Een Post-hbo opleiding is een praktijkgerichte opleiding die u opleidt om bepaalde vaardigheden beter te beheersen. Leren wordt een toepassingsgericht proces waarbij de eigen werkplek de belangrijkste plaats is om te leren en om toe te passen. Cursisten voeren gedurende de opleiding dan ook vaak praktijkopdrachten uit binnen de eigen organisatie. Zij hebben zodoende de mogelijkheid om feedback te vragen van collega's en het management.


Niveau

Post-hbo opleidingen worden vaak Bachelor plus opleidingen genoemd. Hierdoor ontstaat de suggestie dat de Post-hbo opleiding van een hoger niveau is dan 'Bachelor' en daarmee meer richting 'Master' verschuift. Dit is echter niet waar.


Facts

  • Een Post-hbo opleiding besteed veel aandacht aan het opdoen van praktijkkennis en vaardigheden.
  • Toegankelijk voor mensen met werkervaring en minimaal een hbo vooropleiding of relevante werkervaring.
  • De gemiddelde leeftijd van cursisten ligt tussen de 30 en 50 jaar oud.
  • De duur van de opleiding varieert van een aantal maanden tot maximaal twee jaar.

Een Post-hbo opleiding kiezen

Het volgen van een Post-hbo opleiding vraagt een flinke investering in tijd en geld. We willen u graag attenderen op onderstaande punten om tot een juiste keuze te komen:

1. Bepaald uw leerdoelen. Het is verstandig om van te voren uw leerdoelen te bepalen. Wat wilt u leren? Wanneer u geheel blanco op zoek gaat naar een Post-hbo opleiding zult u veelal door de bomen het bos niet meer zien.

2. Is het haalbaar? Een Post-hbo opleiding vraagt een flinke investering in tijd en geld. Ga voor uzelf na of het volgen van de opleiding te combineren is met uw werk- en privéleven. Daarnaast moet u kijken of het ook financieel haalbaar is. Diverse opleidingsinstituten bieden de mogelijkheid aan tot een gespreide betaling. Ook met uw werkgever kunt u een financieringsregeling treffen. Bovendien accepteert de Belastingdienst scholingsuitgaven als aftrekpost.

Let hierbij wel op het volgende:
  • U of uw fiscale partner maken kosten voor uw studie of die van uw fiscale partner.
  • De studie is gericht op uw (toekomstige) beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Kennis die u opdoet is onder begeleiding of toezicht.
3. Vergelijk verschillende opleidingen en opleidingsinstituten. Via www.millian.nl heeft u de mogelijkheid om opleidingsinstituten en opleidingen te zoeken en te vergelijken. Focus daarbij niet alleen op de kosten maar ook op de inhoud, reputatie en onderwijsfilosofie van de aanbieders.

4. Maak een selectie. Stel een top drie samen, lees de brochures goed door en informeer u verder door open dagen te bezoeken of het gesprek aan te gaan met (oud)cursisten, opleidingsadviseurs en docenten.