Dé opleidingensite voor hbo en hoger

De MBA ontkomt niet aan de crisis

Werkgevers zijn, nu de crisis voort blijft duren, minder bereid de kosten voor een MBA te betalen. Ook de MBA ontkomt niet de bezuinigingen.

Werkgevers zijn, nu de crisis voort blijft duren, minder bereid de kosten voor een MBA te betalen.
De meerwaarde van een MBA is nog intact. Maar door de hoge kosten is de executive MBA populairder geworden, omdat de opleiding te combineren is met een baan.

Een MBA blijft de Rolls-Royce onder de businessopleidingen. Vaak betekent zo'n diploma een ticket tot de elite. De MBA heeft zijn meerwaarde niet verloren ondanks de crisis, maar de mogelijkheden om zo'n opleiding te volgen, worden wel kleiner. Daarbij komt dat de crisis wel een impact heeft op het aantal vacatures, aldus Nunzio Quacquarelli, de directeur van het internationale consultancybureau QS Consulting.

Het recentste verslag van QS, dat dateert van eind 2012, heeft het over een "robuuste" vraag naar medewerkers met een MBA bij Aziatische en Amerikaanse werkgevers. De vraag vertraagt alleen in Europa. Vooral in landen die worstelen met hoge overheidsschuld hebben, is de vraag naar werknemers met een MBA-diploma gedaald.

mba ontkomt niet aan crisisWie betaalt de MBA?

Voor de crisis liep de financiële bijdrage van de werkgever al terug. Dit is gedurende de crisis nog meer geworden, de fultime MBA ontkomt hier niet aan. Slechts 12 procent van de studenten aan Insead, de prestigieuze Franse businessschool, krijgt zijn studie terugbetaald door hun werkgever. Deze opleiding kost in 2014 waarschijnlijk rond de 59.500 euro.

Er wordt op allerlei manieren gekeken hoe het geld bij elkaar kan komen. De vraag bij banken voor een lening is groot, net als aanvragen voor beurzen, omdat eigen middelen vaak niet toereikend zijn. De toename in inschrijvingen voor deeltijd MBA's geeft aan dat de werkgever minder snel meefinancieren.

Hoog inkomen

Quacquarelli bestudeerde de wereldwijde loonprogressie van de gediplomeerden. In Noord-Amerika en Europa verdient een werknemer die vrij recentelijk zijn MBA heeft gehaald ruim 100.000 dollar per jaar. Dat zijn de best betalende regio's, gevolgd door het Midden-Oosten en Afrika, waar het gemiddelde 70.000 dollar bedraagt. Alumni met een langere ervaring verdienen nog meer.

De emerging regional-scholen (businessscholen die volgens QS enkel een nationale uitstraling hebben) staan garant voor een jaarsalaris tussen 35.000 en 110.000 dollar. Op het gebied van deze inkomens, blijkt de financiële onrust weinig impact te hebben.

Maar een hoog inkomen is niet de enige drijfveer van de studenten. Er zijn er ook die hun eigen project willen lanceren, nieuwe competenties willen ontwikkelen of een andere functie ambiëren. Of hun verwachtingen uitkomen nadat ze hun diploma hebben behaald, valt moeilijker te onderzoeken. "Een MBA is in het zakenleven geen tovermiddel, maar helpen doet het zeker. Bovendien geeft het toegang tot een netwerk", stelt Quacquarelli. De nieuwe trends in de lesprogramma's, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en het opstarten van bedrijven, geven de diploma's een extra meerwaarde.

Bron: trends.knack.be