Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 30 januari 2012
Auteur:
Organisatie: Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten


Complexiteit agribusiness vraagt om mensen met hbo-master

Veranderingen in de agribusiness volgen elkaar snel op. Door bedrijfsovernames, schaalvergroting en complexiteit in de ketens wordt het ingewikkelder om er controle over te houden. Dat vraagt om mensen met kennis. Voor afgestudeerden met een hbo Master lijkt er veel baanperspectief voor de komende jaren.

Product in de agribusinessVeranderingen in de agribusiness volgen elkaar snel op. Door bedrijfsovernames, schaalvergroting en complexiteit in de ketens wordt het ingewikkelder om er controle over te houden. Dat vraagt om mensen met kennis. Voor afgestudeerden met een hbo Master lijkt er veel baanperspectief voor de komende jaren.

De laatste vijftien jaar volgen de ontwikkelingen in de agribusiness zich in rap tempo op. Bedrijven die actief zijn in verwerking en afzet krijgen steeds meer te maken met schaalvergroting. Overnames van bedrijven met bijvoorbeeld 16 procent marktaandeel groeiden zo door tot bedrijven met 65 procent marktaandeel. Iedere tien jaar stopt vijftig procent van het aantal primaire bedrijven, maar het productvolume blijft gelijk. Niet alleen in de verwerkende industrie, maar ook in de primaire sector vindt schaalvergroting plaats.

De primaire sector is aan het professionaliseren en de verwerkende industrie maakt daarnaast ook een internationaliseringsslag. Peter van Balkom, directeur inkoop VION Nederland (vleesverwerker) merkt dit aan den lijve binnen zijn organisatie. Ook binnen VION is de globalisering de laatste tien jaar toegenomen. Dat was mogelijk door de schaalvergroting die er de laatste jaren heeft plaats gevonden. Ook is het contact richting de afnemers (grote food multinationals) veranderd. "Grote concerns kunnen gemakkelijker aan de wensen van deze multinationals voldoen'', vertelt Van Balkom. Zo vragen ze onder meer om producten die binnen bepaalde (welfare) of andere kwaliteitsprogramma's passen. Deze programma's moeten vertaald worden binnen de gehele keten. Niet alleen van de verwerker naar het primaire bedrijf, maar ook andersom. Alles draait daarbij om ketenregie, ketencommunicatie en tracking & tracing. "Grote afnemers willen duidelijkheid en calamiteiten, zoals nu bijvoorbeeld in Duitsland, voorkomen", vertelt Van Balkom.

Ook duurzaamheid neemt een steeds grotere rol in binnen de afzet. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de complexiteit in de keten toeneemt. "Het is beslist niet meer zo als twintig jaar geleden en daarom zijn we nu ook op zoek naar personeel met andere capaciteiten'' vertelt Van Balkom.

Praktische benadering

De markt heeft daarom volgens Van Balkom behoefte aan mensen met een hbo Master opleiding. ,,De complexiteit van de vraagstukken wordt steeds groter. Zij kunnen alle facetten praktisch benaderen, kunnen omgaan met internationaliseringsvraagstukken en kunnen over de schakels heen kijken. Deze mensen kunnen de informatie goed overbrengen binnen de organisatie én in alle lagen van de organisatie.

Zij zijn ook bereid het vak te leren en kunnen eventueel doorgroeien naar een leidinggevende positie.'' Belangrijk daarbij is volgens Van Balkom echter wel de kwaliteit van de instroom van de studenten die kiest voor een hbo-Master. De selectiecriteria zijn heel belangrijk om voldoende niveau te halen. Zijn de criteria goed dan is er voldoende ruimte voor deze mensen binnen het bedrijfsleven, verwacht Van Balkom.

Globalisering

Ook de CAH Dronten merkte deze ontwikkelingen op en investeerde in een hbo-master met de titel Agribusiness Development. "Door de globalisering is het niet meer zo eenvoudig om een bedrijf te managen, dat stelt andere eisen aan de medewerkers. Met de Master willen wij hierop inspelen'', vertelt Jolanda Berntsen, opleidingscoördinator bij de CAH Dronten.

De internationale agri- en foodbusiness vraagt om innovatieve en ondernemende medewerkers die strategische vraagstukken met een internationaal karakter kunnen overzien, een hbo-er heeft dan te weinig bagage. Om er voor te zorgen dat het niveau van de afgestudeerden goed aansluit bij de vraag in de markt zijn de selectiecriteria heel scherp. De instroom is beperkt tot maximaal 15 studenten, zo wil de hogeschool het ambitieniveau en de kwaliteit garanderen die ze belooft.

Joas van Iperen, student Master agribusiness development:

"Na mijn bachelor opleiding had ik niet het gevoel dat ik klaar was voor een carrière, daarom besloot ik verder te gaan studeren en koos ik voor een hbo-master opleiding", vertelt Joas van Iperen. Hij volgt op dit moment de Master Agribusiness Development van de CAH Dronten en voert deze master uit bij VION Food Group in Boxtel. Ook Joas valt op dat bedrijven steeds complexer worden en dat er steeds meer van het personeel gevraagd wordt. "Je moet goed rekening houden met de verschillende invalshoeken en verreikende gevolgen bij het plannen en implementeren van innovatieve aanpassingen in de bedrijfsprocessen.

Daarbij is het zeer interessant om van dichtbij te volgen hoe het management vorm geeft aan de strategische pilaren die de basis vormen voor de koers van het bedrijf."

De structuur van de Master is dusdanig gevormd dat Joas geleerd heeft zich te focussen op een eigen project en daarbij rekening houdt met zowel de interne als externe gevolgen voor het totale bedrijf. "Ik word me er steeds meer van bewust hoe groot het belang is voor bedrijven om te beschikken over sterk ontwikkelde entrepreneurs op tactisch en strategisch niveau."

De hbo-master vult volgens Joas aan wat hij tijdens de bachelor opleiding miste.

"Ik wil graag mijn inzicht en competenties dusdanig ontwikkelen om binnen breed georiënteerde bedrijven door te kunnen stromen naar een positie op managementniveau."

Bekijk hier de presentatie van CAH Vilentum op Millian.nl.