Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 7 november 2008
Auteur:
Functie: Directeur Awakener, auteur van het boek 'Anders Denken'
Organisatie: Awakener


Bezielend leiderschap vraagt zoektocht via je hart

Wat tot voor kort in de ban was door een te hoog 'tjakkaa-gehalte' - zoals NLP technieken - blijken nu hot. Maar hoe is het 'kaf van het koren' te onderscheiden? Waar moet je naar kijken wil je trainingen volgen/inkopen waar werkgever én werknemer echt wat aan heeft? We vroegen het aan Patricia E. de Groot, directeur van Awakener uit Mijdrecht.

Patricia E. de Groot over bezielend leiderschap
Bezielend Leiderschap, NLP, coaching met echte aandacht en niet uit 'een boekje': trends in 'trainingsland'.

Welke trends zijn er te bespeuren?

Momenteel is er duidelijk behoefte aan bezinning en (zelf)reflectie. Dat maken we op door de verhoogde vraag naar onder meer coaching. Zelfontplooiing waarbij de aandacht echt gericht is op jouw persoonlijke ontplooiing, is een trend. Bovendien zoeken opvallend veel 40-plussers naar uitdagende trainingen. Deze doelgroep is op zoek naar antwoorden hoe ze de 'tweede fase' van hun (werkende) leven zinvol kunnen invullen.


Is dat niet gewoon de mid-life crisis?

Nee. Er speelt een spiritueler besef mee. Het gaat om antwoord op vragen als 'ik heb alles wat mijn hartje begeert, maar is dit het nou?' Werk en privé gaan lekker, maar de 'sprankel' ontbreekt. De vraag naar zingeving is groot. In werk en privéleven.


Bezielend Leiderschap, het lijkt wel een toverwoord…Welke vraagstukken zijn in die leeftijdsgroep aan de orde?

Vraagstukken als 'Ik heb dit werk nu zo lang gedaan, maar wil ik zo doorgaan? Zijn er nog uitdagingen en hoe ga ik die aan?' zijn ben hen aan de orde. Uit tv-programma's als bijvoorbeeld 'Het roer om' blijkt dat steeds meer mensen rond hun veertigste het leven rigoureus omgooien.

Je kunt deze trainingen in groepsverband, als 1 op 1 training of in de vorm van persoonlijke coaching volgen, maar wat je ook kiest, de doelen bepalen de inhoud van de training. Oftewel: maatwerk.

Steeds meer mensen streven naar bezieling. Men ervaart dat als je zelf geen bezieling voelt met wat je doet, je ook niet in staat bent dit over te brengen. Met andere woorden, je krijgt de mensen in je omgeving niet in beweging. Pas als je zelf staat achter wat je doet - of moet uitvoeren -, ben je verbonden, voel je passie en krijg je de juiste aandacht. Op deze manier kan je bezielend leiding geven.


Hoe kun je dit concreet handen en voeten geven?

Met diverse, prikkelende oefeningen, waarbij bewustwording centraal staat, kun je bezielend leiderschap concretiseren. Niet voor niets is ons motto 'Bewustwording is de sleutel tot verandering'. Door het gebruik van praktische tools om met jezelf aan de slag te gaan en oefeningen om in te laten zien wat je echt boeit en inspireert ben je in staat om te ervaren waarom bijvoorbeeld je boodschap niet overkomt en leer je hoe je daar wel in slaagt.


Klinkt nog wat vaag…

Bezielend Leiderschap in de praktijk brengen vraagt ook wel wat van je. Wil je echt met jezelf aan de slag, op zoek gaan naar wat je werkelijk interesseert en inspireert, dan moet je op zoek naar je diepste drijfveren. Een zoektocht via je hart. Je lijf 'in' en emoties onder de loep nemen. Dat kan eng zijn als je het niet gewend bent. Maar als je ervaart dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn dan is ieder mens in staat blokkades op te heffen.


Ook helemaal hot: Zelfmanagement

Zoals eerder gezegd: mensen hebben behoefte aan reflectie en bezinning. Deze punten komen ruimschoots aan bod in 1-op-1 training en groepstraining waar, terwijl je onderdeel van de groep bent, voornamelijk in tweetallen wordt gewerkt met ondersteuning van coaches.


Met als resultaat?

Bewustwording. Weten waar je blij van wordt. Waar je inspiratie van krijgt, daardoor keuzes leert maken en die weg in te slaan die je plezier geeft. De zin om verder te gaan en je (levens)pad als uitdaging te zien.


Wat voor tools kun je gebruiken bij persoonlijke coaching?

Bij persoonlijke coaching zijn de tools heel divers en uiteenlopend. Altijd afgestemd op de vraag van de deelnemer of organisatie. Onderdelen hiervan kunnen zijn het Enneagram, het kernkwadrant en NLP-tools. Het ligt er maar net aan wat er onder zweverig wordt verstaan. Het zijn slechts technieken die je bijvoorbeeld bewust maken van je uitstraling. Hoe je overkomt op anderen. Daarvoor kun je allerlei technieken en uitdagende oefeningen gebruiken. Ons doel is deelnemers door bewustwording doelgerichter en effectiever laten functioneren.


Kernkwaliteiten, het Enneagram, NLP-tools: klinkt zweverig…Patricia de Groot, je daagt graag anderen uit 'eruit te halen wat erin zit'. Wat zijn je persoonlijke drijfveren?

Ik deel graag mijn opgedane kennis en ervaring met als doel mensen wakker te maken. Bewust te maken van hun mogelijkheden én ze in beweging te krijgen. Toets wat je krijgt aangereikt, laat los wat je belemmert en pak je eigen verantwoording en maak keuzes.


Wat vraagt Awakener van de deelnemer?

Openstaan. De wil om jouw blik op de wereld onder de loep te nemen. En de uitdaging van de confrontatie (met jezelf) aan te gaan.


Bekijk hier de presentatie van Awakener op Millian.nl.