Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 27 december 2011
Auteur:
Functie: Algemeen directeur
Organisatie: Business School Nederland


Betere manager en gesprekspartner dankzij MBA-opleiding

Een groeiend aantal mensen begint naast hun werk met een Master of Business Administration (MBA-)opleiding. De belangrijkste redenen: het vergroten van carrièrekansen, het verbreden van de eigen visie en behoefte aan persoonlijke ontwikkeling.

Studenten Master of Business Administration Wie kiezen er voor een MBA-opleiding?

En wat levert het uiteindelijk op?

Marcel Schürmann is algemeen directeur van Business School Nederland, die behoort tot de top 10 van de beste MBA-opleidingen in Nederland. "De belangrijkste doelgroep is managers in het middenkader, schetst Schürmann. "In veel gevallen is hun carrière succesvol gestart en hebben ze de nodige jaren werkervaring opgedaan. Ze zijn op een punt aangekomen dat ze op routine beginnen te draaien. De ambitie om zich verder te ontwikkelen is aanwezig. Maar een bredere visie, kennis en vaardigheden of de juiste papieren ontbreken om die volgende stap te kunnen maken. Dan rijst de vraag: Hoe ga ik verder in mijn vak? Word ik een dieptespecialist of wil ik mij in de breedte ontwikkelen? En een MBA-opleiding is ook een mogelijkheid om zonder universitaire achtergrond toch een titel te behalen."

Steeds vaker geven managers als reden om een MBA-opleiding te volgen aan, dat zij toekomstige vragen graag vóór willen zijn. Schürmann: "Managers die grotere en complexe projecten gaan leiden, moeten vragen beantwoorden aangaande processen waarmee zij nog nooit te maken hebben gehad. Wanneer de manager daar snel antwoorden op heeft, groeit het vertrouwen in de manager en diens bestuurlijke kwaliteiten. En niet te vergeten het eigen zelfvertrouwen."

Betere manager, betere gesprekspartner

Een Master of Business Adminis­tration wordt soms ten onrechte beschouwd als een opleiding die uitsluitend is gericht op mensen die werkzaam zijn op het economische of administratieve vlak. 'Administration' betekent echter 'regeren, besturen, regisseren'. En dat heeft alles te maken met het leiden van processen in vrijwel iedere organisatie in welke branche dan ook. Ook steeds meer consultants en ZZP-ers tonen daarom interesse in een MBA-opleiding. "Je leert anders te denken, te redeneren vanuit de belangen van de opdrachtgever of de klant. Je ontdekt of en op welk vlak er sprake is van toegevoegde waarde voor die specifieke organisatie of persoon, hoe je die kunt benutten en moet presenteren aan een potentiële opdrachtgever. Je leert omgaan met je eigen grenzen en ontwikkelt een neus om die van een ander af te tasten. Je wordt een betere manager en gesprekspartner voor opdrachtgevers, collega's, en klanten: namelijk één met een brede visie, die in staat is zakelijke belangen af te wegen zonder daarbij het menselijke aspect uit het oog te verliezen."

Engels- of Nederlandstalig?

Het volgen van een MBA-opleiding naast het werk vraagt een behoorlijke investering. In energie, tijd, maar ook in geld. In veel gevallen is de werkgever de investeerder. Er mogen dan ook hoge eisen worden gesteld aan de deelnemer, zoals een hoge motivatie en de bereidheid om het sociale leven op een lager pitje te zetten. Essentieel is een evenwichtige thuissituatie. Vooraf moet duidelijk zijn met welk doel de opleiding wordt gevolgd. In Nederland zijn er tal van organisaties die een MBA-opleiding aanbieden. Een aantal is verbonden aan een universiteit en richt zich meer op de wetenschappelijke/onderzoekskant. Anderen richten zich vooral op het toepassen van de kennis in de praktijk. Action Learning is daarvan het meest succesvolle voorbeeld. Welke insteek de voorkeur heeft, is afhankelijk van de aard van de organisatie en het te bereiken doel. Een groot aantal van de opleidingen wordt in het Engels aangeboden. Bij Business School Nederland is het echter ook mogelijk om de opleiding in het Nederlands te volgen. "Wanneer je werkterrein alleen in Nederland ligt of wanneer je niet echt uitblinkt in het Engels, is Engelstalig onderwijs helemaal niet nodig. Sterker nog: het is zelfs af te raden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de informatieverwerking met éénderde terugloopt wanneer een native-speaker lesgeeft aan niet-native cursisten. Worden de lessen verzorgd door een niet-native speaker, dan loopt de informatieverwerking zelfs tweederde terug."

Opleiding

Opleiders die goede kwaliteit leveren, zijn in het bezit van een NVAO-accreditatie en zullen voor aanname een uitgebreide intake willen afnemen. "Ga vooral af op je gevoel", benadrukt Schürmann. "Is de sfeer goed, spreekt het type deelnemer jou aan? Hoe oogt het gebouw, is de locatie aantrekkelijk, hoe gaan mensen met elkaar om? Een wervend verhaal op een website is niet voldoende: Informeer via de social media (Twitter, LinkedIn, Hyves, Facebook etc.) naar de ervaringen van anderen. Bezoek verschillende opleiders, loop rond en neem de tijd om ze met elkaar te vergelijken. Welke MBA-opleider je ook kiest, het moet er een zijn die bij jou past, anders maak je de investering niet waar. Bij een perfecte match is de waarde van een MBA-opleiding onbetaalbaar."