Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op: 5 mei 2012
Auteur:
Functie: Program director 3Continent Master of Global Management
Organisatie: Antwerp Management School


3Continent Master of Global Management

In september 2011 is in Antwerpen een eenjarige master na master opleiding in Global Management van start gegaan die nergens anders te vinden is: studeren op 3 continenten, telkens 4 maanden lang, en dit met een groep van 23 'global minded' afgestudeerde masters. Een 'tour de force' om een dergelijk intensief studieprogramma met 3 global partner business scholen te ontwerpen, als gelijkgestemden, en bovendien de master opleiding door de drie regionale onderwijsinstanties te hebben laten erkennen.

Groep mensen aan de waterlijn"Al 15 jaar droom ik ervan", zegt Philippe Naert, dean van Antwerp Management School, (Antwerpen, België). In september 2011 is in Antwerpen een eenjarige master na master opleiding in Global Management van start gegaan die nergens anders te vinden is: studeren op 3 continenten, telkens 4 maanden lang, en dit met een groep van 23 'global minded' afgestudeerde masters. Een 'tour de force' om een dergelijk intensief studieprogramma met 3 global partner business scholen te ontwerpen, als gelijkgestemden, en bovendien de master opleiding door de drie regionale onderwijsinstanties te hebben laten erkennen.

In september 2012 hoopt 3C MGM 35 global students vanuit diverse continenten en regio's in de opleiding te verwelkomen, en tegen 2014 elk jaar een traject met 60 global master studenten aan te bieden.

De eerste 4 maanden verblijft de groep in Antwerpen (België) waar het thema 'The European Business Context - Unity in diversity' centrale focus is; met de start van het nieuwe jaar verhuist de groep naar het Xavier Institute of Management Bhubaneswar (XIMB) in India en wordt het traject vervolgd rond het thema 'The Indian Business Context- Bottom of the Pyramid'. Begin mei reizen ze door naar Manhattan, New York, waar ze het jaar vervolledigen aan de Fordham University Graduate School of Business (USA).

De 3C MGM is in eerste instantie een algemeen management studietraject, rigoureus en conceptueel stretchend! De ambitie reikt echter verder en boven de vereiste functionele kennisonderbouw biedt 3C MGM drie extra aspecten van leren en ontwikkelen aan: persoonlijke ontwikkeling (in termen van (verborgen) talenten, ambities, leiderschap affiniteiten, loopbaanplannen, persoonlijke waarden en normen...), een globaal perspectief (diverse wereldbeelden, culturele DNA's, en business modellen), en maatschappelijke verantwoordelijkheid (stakeholder denken, duurzaamheid strategieën, publieke en overheidsinitiatieven, NGO projecten...).

"Zo menen wij dat de leiders van morgen worden gevormd", zegt Dean Philippe Naert, en in het aanbieden van die extra dimensies naast het louter academisch conceptuele, versterkt door het daadwerkelijk samen studeren, leven, socialiseren, reizen, problemen oplossen, conflicten doormaken en culturele confrontaties ervaren... is deze master opleiding uitgegroeid tot een 'life changing project eerder dan een louter studiejaar.

Deze opleiding heeft een prijs. In termen van toelatingsvoorwaarden zijn er uiteraard de basis condities zoals een master (of gelijkgestelde) vooropleiding en sterke studieresultaten. Troeven zijn: buitenlandse (Erasmus) ervaring, global mindset, brede maatschappelijke belangstelling en een uitgesproken open en leergierige attitude. Aan 3CMGM hangt ook een stevig prijskaartje: €E24.750 inschrijvingsgeld (tuition fee).

"Ja, ik heb daarmee geworsteld", zegt Bie De Graeve, program director 3C MGM. Een dergelijk studietraject in diverse regio's is duur; de uitermate global faculty overstijgen het niveau van lokale docenten, en er wordt stevig geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling waarbij beroep wordt gedaan op business experten. Er worden ook tal van bedrijfsbezoeken, study trips (Straatsburg, Berlijn, Philadelphia, Washington, Amsterdam, Parijs...) georganiseerd, en in India wordt een week doorgebracht in de jungle onder leiding van Tata Foundation coaches.

"Ik was bang dat we een opleiding creëerden voor de happy few", vervolgt De Graeve. "Zeker in België zijn we zulke studiebedragen niet gewend. Toch hebben we veel aanvragen, en dit vanuit diverse Europese landen, voor slechts 20 plaatsen per partnerschool. We springen enkele studenten financieel bij, maar onze middelen zijn erg beperkt. Sommigen doen baantjes, ouders springen bij, we horen dat enkelen een voorschot op erfenis gebruiken. De meerderheid gaat leningen aan. Blijkbaar zien heel wat jonge afgestudeerden én hun ouders dit als een unieke kans."

"Ha, laten we hopen dat ik hierna een interessante job vind en vlot het geld kan terugbetalen", lacht de Vlaamse studente Charlotte Verreydt. Want hoewel geld verdienen hier dan niet de prioriteit is, de studenten hebben wel allemaal ambities voor een uitdagende job in een stevige multinational of willen naar het buitenland trekken en werken voor wereldinstellingen zoals EU, United Nations, World Bank...

Of zoals de Amerikaan Brian Jucas zegt: "Het is knokken op de job markt; je hebt iets nodig op je CV dat je er echt uit doet springen." "Om in de globale economie goed te kunnen besturen, heb je een goed begrip nodig van de economische en politieke systemen op verschillende continenten. Voor mij als IT ingenieur is het extra interessant naar de systemen van ontwikkelende landen te kunnen kijken", zegt Anshuman Patra uit India. "Ik ben hier al enkele keren behoorlijk verrast over de manier waarop anderen naar de dingen kijken, maar tegelijk merk ik dat we veel essentiële waarden delen."

Ook de persoonlijkheidsvorming wordt gesmaakt. "Je ondervindt de culturele verschillen elke dag aan den lijve, en leert hoe je zelf in die mengelmoes past", vertelt Janet Felicia (Indonesië). "Ik hoop in dit jaar te ontdekken waar mijn echte passies liggen", vertelt Liang Sun uit China. "In de startweek lag de focus op jezelf en de anderen goed leren kennen. Het is onvoorstelbaar hoe snel hier een hechte groep is gevormd." "Hier komen dan ook allemaal mensen samen met een open geest", bemerkt Jucas.

3C MGM start op 1 september 2012 en eindigt met Graduation in NYC einde augustus 2013.