Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Artikelen

Ketenvaardigheden zijn troef
Ketenvaardigheden zijn troef
Wat gebeurt er als je bij het kaartspel een groot aantal troeven ontvangt? Je houdt deze graag voor de borst en bent erg voorzichtig om ze uit te spelen. Je zou maar niks meer achter de hand hebben….! Dat deed me denken aan hoe ketensamenwerking werkt in de praktijk.
De maakbaarheid van je carrière
De maakbaarheid van je carrière
Jouw nieuwe baan moet nog uitgevonden worden…Jasper, wat wil jij later worden? Vlogger, zegt Jasper tegen z'n opa.
Persoonlijk leiderschap en transformatie
Persoonlijk leiderschap en transformatie
Verandering is een basiswet op aarde. Er is maar één ding wat nooit verandert: namelijk dat alles voortdurend verandert. Hoe ga je daar in je werk en leven mee om?
Risicomanagement binnen Business Continuity Management (BCM) perspectief
Risicomanagement binnen Business Continuity Management (BCM) perspectief
Risico's die de continuïteit van bedrijfsprocessen bedreigen zijn divers van aard. Traditionele rampen, waaronder natuurrampen, brand en diefstal hebben naar waarschijnlijkheid van optreden plaatsgemaakt voor andere dimensies van bedreiging: pandemie, criminaliteit, fysiek en cyber terrorisme, product recalls, sabotage en ICT verstoringen.
Goed leiderschap vereist zelfkennis
Goed leiderschap vereist zelfkennis
Alle managementtrainingen en MBA-opleidingen ten spijt, voor veel managers is de rol van leidinggevende nog altijd een serieuze uitdaging. Misschien ervaar jij ook wel hoeveel moeite en energie het soms kost om te werken binnen het krachtenveld waarin jij je bevindt. Het krachtenveld waarin de partijen waarmee je te maken hebt, heel uiteenlopende verwachtingen hebben, vraagt veel van je. Logisch, want hoger management, jouw eigen team, klanten en andere stakeholders hebben allemaal hun behoeften en soms zelfs eisen. Dus hoe blijf je daarin staande?
Psychologie op de werkvloer
Psychologie op de werkvloer
Over Aanklagers, Slachtoffers en Redders Effectief samenwerken gaat niet alleen om het gezamenlijk behalen van outputdoelen. Effectief samenwerken begint met het afstemmen van wederzijdse verwachtingen, zodat eenieder de verantwoordelijkheid voor zijn eigen aandeel kan nemen en aanspreekbaar is op zijn gedrag. Effectief samenwerken gaat ook om de manier waarop je met je collega's en leidinggevende omgaat. In dit artikel bespreek ik hoe je je werkrelaties kunt versterken. Dit thema komt aan bod in de 5-daagse Masterclassreeks Psychologie op de werkvloer.
Professionals remmen hun eigen ontwikkeling
Professionals remmen hun eigen ontwikkeling
Voor leidinggevenden is er over het algemeen een helder loopbaanpad aangegeven. Via het aansturen van een team, kun je een stap verder naar het aansturen van een afdeling, divisie etc. Het bijbehorende management development is hier op afgestemd. De loopbaan van professionals kent een heel andere dynamiek en vraagt dus ook om specifieke development programma's voor professionals.
De Post-hbo opleiding; Specialisatie en verbreding in kennis en kunde
De Post-hbo opleiding; Specialisatie en verbreding in kennis en kunde
Op de werkvloer is er continu behoefte aan specialisatie en verbreding in kennis en kunde van medewerkers die een mbo, hbo of universitaire opleiding hebben gevolgd. Deze specialisatie en/of verbreding is onmisbaar voor de groei van de organisatie en haar medewerkers. Het initieel onderwijs (het normale vierjarige hoger onderwijs) in Nederland was hier niet op ingericht en kon dan ook niet aan deze behoefte voldoen. Om tijdens uw werkzame carrière uw kennis en kunde naar een hoger niveau te tillen of u verder te ontwikkelen in een bepaald vakgebied zijn in principe de Post-hbo opleidingen bedoeld.
Wanneer begin je met een MBA?
Wanneer begin je met een MBA?
In welke fase van je leven kun je het beste een MBA gaan volgen? Is er een ideale leeftijd voor?
Welk niveau Engels heeft u ?
Welk niveau Engels heeft u ?
Voordat u begint met een (Engelstalige) opleiding, training of cursus is het van belang om te weten welk niveau Engels u hanteert. Uw niveau kan worden vastgesteld aan de hand van het internationaal erkende standaard voor taalniveau aanduiding, het Common European Framework of Reference (CEFR), dat in het Nederlands het Europees Referentiekader wordt genoemd. Dankzij deze internationale standaard weet u altijd welk niveau u hanteert en welke vaardigheden u moet beheersen.
Welke MBA past bij mij?
Welke MBA past bij mij?
Hoe kom ik er achter welke Master-opleiding het best bij me past? Heb ik liever een wetenschappelijke MBA, of past de Action Learning MBA beter bij me?
Test uw leestempo
Test uw leestempo
Hoe snel lees jij? Met dit eenvoudige testje weet je het. Start de tijd op een stopwatch en lees onderstaand artikel op je normale tempo.
De ruggengraat van een organisatie
De ruggengraat van een organisatie
De Logische Niveaus zijn te beschouwen als de ruggengraat van organisaties en teams. Een ruggengraat uit balans leidt tot beknelde zenuwen, waardoor de signalen van het lichaam niet meer ongehinderd kunnen worden doorgegeven naar alle delen van het lichaam. Ditzelfde geldt voor organisaties. Als de Logische Niveaus niet goed op elkaar zijn afgestemd ontstaat er frictie, de organisatie verstart en de sturing wordt diffuus.
Weet wie je bent en waar je goed in bent
Weet wie je bent en waar je goed in bent
Vroeger bepaalde de organisatie waar je werkte je gehele loopbaan. Bij indiensttreding wist je eigenlijk precies wat je te wachten stond. Functies, salarisschalen, timing: alles lag vast. Dat is veranderd:
Leiderschap als strategische uitdaging
Leiderschap als strategische uitdaging
In zijn boek From Good to Great schreef Jim Collins al in 2001 dat het hebben van een duidelijke strategie geen onderscheidende factor is bij het behalen van succes…. Hij deed deze en andere opmerkelijke vaststellingen na jarenlang praktijkonderzoek binnen ondernemingen die excellent presteren.
Leiderschapsontwikkeling: resultaat door reflectie
Leiderschapsontwikkeling: resultaat door reflectie
Wat achter ons ligt en wat voor ons ligt, is niets vergeleken met wat in ons ligt - Ralph Waldo Emerson
Werken aan waardecreatie
Werken aan waardecreatie
De discipline om innovaties succesvol, efficiënt en sneller dan de concurrent te lanceren is een voorwaarde om de continuïteit van de onderneming te waarborgen en duurzame groei te realiseren. Het vereist een nieuwe manier van organiseren met nieuwe competenties voor de organisatie.
Herken of een training bijdraagt aan blijvende positieve resultaten
Herken of een training bijdraagt aan blijvende positieve resultaten
Effectieve leiders, wie wil ze nou niet? U stuurt ze daarom naar een training in de hoop dat zij nog effectiever worden. U wilt dat uw medewerkers geen trucjes leren en dat de verandering die u voor ogen heeft ook blijvend is. Maar wat maakt nu eigenlijk een persoonlijke effectiviteitstraining effectief?
Contractmanagers steeds populairder op de arbeidsmarkt
Contractmanagers steeds populairder op de arbeidsmarkt
Een lange tijd bleef de discussie over contractmanagement hangen rondom de vraag of het een organisatie financieel iets oplevert of dat het alleen maar geld kost. Inmiddels is toegevoegde waarde van het vak wel aangetoond door praktijkcases. Contracten leveren door professioneel contractmanagement niet alleen besparingen op, er worden ook andere voordelen gecreëerd voor zowel opdrachtgever als leverancier. Samenwerkingen worden veel intensiever en hebben een veel strategischer belang, waarbij beide partijen meer waarde halen uit een contract. Het aandeel van dit laatste type overeenkomsten (waardecontracten) wordt de komende jaren alleen maar groter. Met deze huidige ontwikkelingen staat contractmanagement een veelbelovende toekomst te wachten.
Q&A with Christine Clarke
Q&A with Christine Clarke
Questions and answers with Christine Clarke