Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Artikelen

Persoonlijk leiderschap is een must
Persoonlijk leiderschap is een must
Wie MBO, HBO of universiteit verlaat, is niet opgeleid voor het leven. Snelle veranderingen in de maatschappij, economie en arbeidsmarkt vragen om continu lerend vermogen. Prof. drs. Philip Wagner, hoogleraar Global Economy & Governance en algemeen directeur van Wagner Group: 'Cognitieve skills krijgen in de studietijd genoeg aandacht. Op het gebied van sociale vaardigheden, ondernemerschap, teamwork en persoonlijk leiderschap ligt nog ruimte.'
Werken aan waardecreatie
Werken aan waardecreatie
Innovation Delivery is een geïntegreerde aanpak voor innovatie en heeft als doel duurzaam waarde te realiseren met nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen. Het is gestoeld op best practices en recente inzichten uit New Product Development, Marketing, Techniek én Projectmanagement.
Haal je leiderschapstalent naar boven!
Haal je leiderschapstalent naar boven!
'Professionalisering én ontwikkeling van je persoon, daar gaat het om.' Nu omstandigheden voortdurend veranderen, uitkomsten onzeker zijn, heeft de beroepspraktijk behoefte aan professionals die bewust zijn, de regie in eigen hand weten te houden, wendbaar zijn, verbindingen kunnen leggen. In alle deeltijdopleidingen (bachelors en masters) van de HAN maken persoonlijk leiderschap en effectiviteit dan ook deel uit van het programma. Dit najaar lanceert de HAN specifiek rondom persoonlijke effectiviteit en leiderschap een geheel nieuw palet aan trainingen en cursussen. Ontwikkelaarster, Petra van Halteren, vertelt over het belang van Bildung naast Ausbildung, de holistische benadering van lichaam en geest en de essentiële rol van persoonlijke effectiviteit en leiderschap.
Emotional Intelligence and the MBA
Emotional Intelligence and the MBA
Take a moment and think about the leaders you'd like to work for - what are the characteristics you most admire in them and why? I ask this question several hundred times a year during the interviews I conduct with MBA candidates around the world. How would you answer this question? What are the qualities that turn a good leader into a great leader?
Het gat tussen big data en wijsheid
Het gat tussen big data en wijsheid
Big data zijn inmiddels ongekend gemeengoed. Dankzij technologische ontwikkelingen worden er steeds meer data gegenereerd, opgeslagen en uitgewisseld. Desondanks maken overheden en bedrijfsleven nog niet optimaal gebruik van de mogelijkheden.
Secure Base Leiderschap en persoonlijke ontwikkeling
Secure Base Leiderschap en persoonlijke ontwikkeling
Overeenkomsten tussen "goed ouderschap" en "goed leiderschap". Weer een nieuwe leiderschapshype? Authentiek leiderschap, verbindend leiderschap, participerend leiderschap, situationeel leiderschap, dienend leiderschap, resultaatgericht leiderschap, coachend leiderschap etc. etc.
Het kost niets en levert veel op: tact en diplomatie
Het kost niets en levert veel op: tact en diplomatie
Rechtstreeks op je gekozen doel afstevenen (typisch Nederlands) is vaak vruchteloos. Hoe dan wel? Via diplomatiek gedrag. Het aloude gezegde luidt: je bereikt meer met stroop dan met azijn. Want dan overtuig je mensen gemakkelijker, niet alleen door wat je zegt maar ook hoe, waar en wanneer. Wat weerhoudt je dan om tactvol en diplomatiek op te treden, vooral in netelige situaties of wanneer je het hartgrondig met iemand oneens bent? Wie niet sterk staat (in bijvoorbeeld onderhandelingen) moet een gisse 'diplomaat' zijn…
Ken jij het geheim van succesvolle Lean leiders?
Ken jij het geheim van succesvolle Lean leiders?
Steek even je hand op als je dit herkent: Lean is allang geen onbekend begrip meer binnen jouw organisatie; je hebt de benodigde Belts om je heup en de Lean tools zijn een wezenlijk onderdeel op de werkvloer en tóch lukt het je als manager/leider niet om echte gedragsverandering bij je mensen voor elkaar te krijgen. Helaas blijft verbeterpotentieel hierdoor onbenut…
Het zwarte gat dat contractmanagement heet
Het zwarte gat dat contractmanagement heet
Hoe komt het nou, dat ondanks goede inkoopprocessen er niet gebeurt wat u heeft gecontracteerd? Inkopers hebben het druk en na het contracteren moeten zij weer snel door met het volgende project. Hierdoor krijgt dat wat zich na de deal afspeelt, het contractmanagement, minder aandacht. De rest van de organisatie vertrouwt op de deal en concentreert zich op haar eigen doelen richting de vraagkant van de keten. Zo ontstaat er gemakkelijk een zwart gat in de aandacht voor contractmanagement!
7 Simpele Stappen Voor Meer Leads Met LinkedIn
7 Simpele Stappen Voor Meer Leads Met LinkedIn
Regelmatig vragen mensen mij tijdens een training hoeveel tijd je op LinkedIn zou moeten doorbrengen. Ook denken velen dat je pas succesvol kunt zijn met LinkedIn als je er de hele dag op actief bent. Niets is minder waar. In dit artikel laat ik zien hoe je met slechts 15 minuten per dag veel plezier en succes met LinkedIn kunt beleven. Zo breid je jouw netwerk uit en bouw je met plezier aan relaties. Hierbij 7 simpele stappen voor meer leads met LinkedIn.
Uitdaging voor leiders: versterk actorschap
Uitdaging voor leiders: versterk actorschap
Hannah Arendt stelt dat we niet de mens, als individu, maar dat we altijd mensen, het meervoud, als uitgangspunten moeten nemen. Uitdaging is om 'jezelf te worden in verbondenheid met anderen'. Het is een uitdaging voor leiders om het actorschap van mensen te versterken. Het is ook maatschappelijk zeer relevant.
Ketenvaardigheden zijn troef
Ketenvaardigheden zijn troef
Wat gebeurt er als je bij het kaartspel een groot aantal troeven ontvangt? Je houdt deze graag voor de borst en bent erg voorzichtig om ze uit te spelen. Je zou maar niks meer achter de hand hebben….! Dat deed me denken aan hoe ketensamenwerking werkt in de praktijk.
De maakbaarheid van je carrière
De maakbaarheid van je carrière
Jouw nieuwe baan moet nog uitgevonden worden…Jasper, wat wil jij later worden? Vlogger, zegt Jasper tegen z'n opa.
Persoonlijk leiderschap en transformatie
Persoonlijk leiderschap en transformatie
Verandering is een basiswet op aarde. Er is maar één ding wat nooit verandert: namelijk dat alles voortdurend verandert. Hoe ga je daar in je werk en leven mee om?
Risicomanagement binnen Business Continuity Management (BCM) perspectief
Risicomanagement binnen Business Continuity Management (BCM) perspectief
Risico's die de continuïteit van bedrijfsprocessen bedreigen zijn divers van aard. Traditionele rampen, waaronder natuurrampen, brand en diefstal hebben naar waarschijnlijkheid van optreden plaatsgemaakt voor andere dimensies van bedreiging: pandemie, criminaliteit, fysiek en cyber terrorisme, product recalls, sabotage en ICT verstoringen.
Goed leiderschap vereist zelfkennis
Goed leiderschap vereist zelfkennis
Alle managementtrainingen en MBA-opleidingen ten spijt, voor veel managers is de rol van leidinggevende nog altijd een serieuze uitdaging. Misschien ervaar jij ook wel hoeveel moeite en energie het soms kost om te werken binnen het krachtenveld waarin jij je bevindt. Het krachtenveld waarin de partijen waarmee je te maken hebt, heel uiteenlopende verwachtingen hebben, vraagt veel van je. Logisch, want hoger management, jouw eigen team, klanten en andere stakeholders hebben allemaal hun behoeften en soms zelfs eisen. Dus hoe blijf je daarin staande?
Psychologie op de werkvloer
Psychologie op de werkvloer
Over Aanklagers, Slachtoffers en Redders Effectief samenwerken gaat niet alleen om het gezamenlijk behalen van outputdoelen. Effectief samenwerken begint met het afstemmen van wederzijdse verwachtingen, zodat eenieder de verantwoordelijkheid voor zijn eigen aandeel kan nemen en aanspreekbaar is op zijn gedrag. Effectief samenwerken gaat ook om de manier waarop je met je collega's en leidinggevende omgaat. In dit artikel bespreek ik hoe je je werkrelaties kunt versterken. Dit thema komt aan bod in de 5-daagse Masterclassreeks Psychologie op de werkvloer.
Professionals remmen hun eigen ontwikkeling
Professionals remmen hun eigen ontwikkeling
Voor leidinggevenden is er over het algemeen een helder loopbaanpad aangegeven. Via het aansturen van een team, kun je een stap verder naar het aansturen van een afdeling, divisie etc. Het bijbehorende management development is hier op afgestemd. De loopbaan van professionals kent een heel andere dynamiek en vraagt dus ook om specifieke development programma's voor professionals.
De Post-hbo opleiding; Specialisatie en verbreding in kennis en kunde
De Post-hbo opleiding; Specialisatie en verbreding in kennis en kunde
Op de werkvloer is er continu behoefte aan specialisatie en verbreding in kennis en kunde van medewerkers die een mbo, hbo of universitaire opleiding hebben gevolgd. Deze specialisatie en/of verbreding is onmisbaar voor de groei van de organisatie en haar medewerkers. Het initieel onderwijs (het normale vierjarige hoger onderwijs) in Nederland was hier niet op ingericht en kon dan ook niet aan deze behoefte voldoen. Om tijdens uw werkzame carrière uw kennis en kunde naar een hoger niveau te tillen of u verder te ontwikkelen in een bepaald vakgebied zijn in principe de Post-hbo opleidingen bedoeld.
Wanneer begin je met een MBA?
Wanneer begin je met een MBA?
In welke fase van je leven kun je het beste een MBA gaan volgen? Is er een ideale leeftijd voor?